Ingrediƫnten gehaktbrood:
150 g wortel
150 g knolselderij
4 sneetjes brood
1 glas melk
2 sjalotjes
1 kg half-om-halfgehakt
2 eieren
1 el worcestersaus
1 el mosterd
olijfolie
zout
versgemalen peper
Gebakken witte kool:
1 witte kool
1 scheutje olijfolie
1 el honing
50 ml balsamicoazijn
100 ml appelsap
zout
versgemalen peper
Gehaktbrood (ca 15 minuten bereiden + 50 minuten bakken)
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de wortel en de knolselderij en snijd ze in hele kleine blokjes. Kook eerst de knolselderij en daarna de wortel in 2 minuten beetgaar. Spoel de blokjes koud en maak ze goed droog.
- Snijd de korsten van het brood en week het brood in de melk.
- Pel en snipper de sjalotten.
- Kneed gehakt, sjalotten, uitgeknepen brood, worcestersaus, mosterd, eieren, knolselderij, wortel, zout en peper met vochtige handen.
- Bestrijk een cakeblik met olie en leg een stukje bakpapier op de bodem. Druk het gehakt in het cakeblik en bak het gehaktbrood in circa 50 minuten gaar.
- Haal het gehaktbrood uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal het gehaktbrood uit de vorm en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer het gehaktbrood op een schaal of snijplank.
Gebakken witte kool (ca 30 minuten)
Verhit de olie in een koekenpan en bak de kool 5 minuten op hoog vuur. Blus de kool af met de honing, balsamico azijn en appelsap en zet het vuur laag. Smoor de kool met deksel op de pan in circa 15 minuten gaar en breng op smaak met zout en peper.
Ik heb in het gehaktbrood een beetje paneermeel gebruikt in plaats van brood; daardoor is het gehakt wat losser. De groentenblokjes had ik kleiner moeten snijden.
Recept van Rudolph van Veen uit The taste of Life basics.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten