Pagina's

woensdag 27 februari 2013

Jamie Oliver's Jamie's kippen- groentensoep

Jamie's chicken garden soup

De basis van deze soep is het karkas en de restjes van een een gebraden kip.

Ingrediënten
6 wortels
6 stengels bleekselderij
2 uien, gepeld en grof gehakt
2 laurierblaadjes
zeezout
versgemalen zwarte peper
4 hele peperkorrels
1 karkas van een gebraden biologische kip, liefst met nog wat vlees op de botten
1 grote klont boter
olijfolie
2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
4 sjalotten, geschild en in dunne plakjes gesneden
een paar takjes verse bladpeterselie, alleen de blaadjes, stelen fijngesneden
2 handvol seizoensgroenten, zoals kool of boerenkool, gewassen en gesneden
200 g spinazie, grof gesneden
1 citroen

Bereiding:
  1. Was 2 van de wortelen en 2 van de stengels bleekselderij en hak ze grof hen. Doe ze in een grote pan met de uien, laurier, peperkorrels, een snufje zeezout en het kippenkarkas. Vul de pan met koud water, zodat alles bedekt is, plaats dan op het vuur en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur trekken en schep af en toe het schuim af.
  2. Ongeveer 20 minuten voordat de bouillon gereed is, begin je met de basis voor de soep.Schil de resterende wortels, was de resterende selderij en snij ze mooi en gelijkmatig, ongeveer ½ cm dik.
  3. In een andere grote pan op een laag vuur, smelt je boter met een flinke scheut olijfolie.Voeg de knoflook, sjalotten en de gehakte peterselie steeltjes toe en bak ze zachtjes 5 tot 10 minuten tot ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de wortelen en selderij toe en bak nog eens 5 minuten.
  4. Haal de kip uit de bouillon als hij klaar is, pluk eventueel resterende stukken vlees af en leg aan de kant, gooi het karkas weg.
  5. Zeef de bouillon door een zeef in de pan.en voeg de gebakken groenten toe. Breng aan de kook laat 20 minuten sudderen.
  6. Voeg de seizoensgroenten (bijvoorbeeld kool) toe en kook nog eens 10 minuten, voeg de spinazie op het laatste moment toe
  7. Maak de soep af met een kneep citroen, dan proeven en bijkruiden indien nodig.
  8. Verdeel over de kommen en bestrooi met overgebleven gesnipperde kip, en strooi er peterselie en vers gemalen peper over.
Hier heb ik geen kippenvlees in de soep omdat ik zo dom was om het pannetje op de tuintafel te zetten. De buurtkatten wisten wel hoe ze de deksel eraf konden krijgen. Ze moeten ervan gesmuld hebben, want het was schoon op.


zondag 24 februari 2013

Corsicaanse omelet met munt en geiten- of schapenkaas


Dit recept komt van Nigella's website. In plaats van geitenkaas heb ik Griekse feta genomen, maar wat minder dan 100 gram. Was ook lekker.


Ingrediënten:
3 eieren
zout en peper
15 gram boter
3-4 takjes munt, fijngesneden
100 gram geitenkaas

Bereiding:
  1. Klop de eieren los in een schaal en kruid het met zout en peper. 
  2. Smelt de boter in een pan met een doorsnede van 25 cm. Als de boter gesmolten is, gooi dan het grootste deel van de gesneden muntblaadjes in de pan. Als je de munt een klein beetje hebt aangebakken, giet dan het losgeklopte ei in de pan erbij. 
  3. Verkruimel de kaas en strooi dit ook in de pan, over het ei. 
  4. Als het omelet klaar is, kan je ervoor kiezen om de plak in drieën te vouwen en op je bord te leggen of dat je het omelet in zijn geheel op je bord legt.
  5. Strooi het resterende munt over je omelet.


vrijdag 22 februari 2013

Jamie's geblakerde kip met San-Fransisco quinoa-salade


Was lekker en zonder kip geschikt voor vegetariërs. Vooral lekker door de combinatie met koriander en munt. Uit Jamie in 15 minuten. En omdat er gebruik wordt gemaakt van quinoa, goede koolhydraten, past het ook in een koolhydraatarm dieet, zonder de mango dan.


Ingrediënten:
300 g quinoa
1 verse Spaanse rode peper
100 g bladspinazie
4 sla-uitjes,
1 bos verse koriander
1 bos verse munt, alleen de blaadjes
2 kipfilets, van 200 g elk, zonder vel
1 volle tl gemalen piment (andere namen zijn all spice, Jamaica peper)
1 volle tl gerookt paprikapoeder
olijfolie
2 paprika's, verschillende kleuren
1 grote mango, rijp
2 limoenen
2 el extra vierge olijfolie
1 rijpe avocado
50 g feta kaas, verkruimeld
1 bakje tuinkers
4 el  yoghurt

Bereiden;
Kook water in de waterkoker en zet keukenmachine klaar.
  1. Doe de quinoa met ruim kokend water in de pan en doe de deksel erop en laat 8 minuten koken. 
  2. Doe de Spaanse peper, spinazie, salade-uitjes en koriander (houd een paar blaadjes apart) in de keukenmachine, doe de munt erbij en hak alles fijn.
  3.  Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper en zout, het piment en gerookt paprikapoeder door elkaar. Vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1 1/2 cm. Leg ze met 1 el olijfolie in een koekenpan, draai ze na 3 tot 4 min. om en bak ze tot ze een beetje 'zwartgeblakerd' en gaar zijn.
  4. Haal de zaadjes uit de paprika's, snijd de paprika's elk in 8 reepjes, doe ze bij de kip in de koekenpan en schep ze regelmatig om. Leg de kip bovenop de paprikastukjes als de kip te droog dreigt te worden. 
  5. Schil de mango en snijd die in stukjes. Giet de quinoa af, spoel de korrels met koud water, giet ze opnieuw af en schep ze op een dienblad of serveerschaal. Hussel het fijngehakte spinaziemengsel erdoor, knijp de limoenen erboven uit, doe de extra vierge olijfolie erbij, meng alles goed en voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Strooi de stukjes mango en de gebakken reepjes paprika over de quinoa. Halveer de avocado, haal de pit eruit en schep met een theelepel krullen van het vruchtvlees over de salade. Snijd de kip in reepjes en hussel die met vocht en al door de salade. Strooi de feta, de apart gehouden blaadjes koriander en de tuinkers erover en schep een paar kloddertjes yoghurt erop.
Hoe lang ik erover deed? Ik denk een half uur.

donderdag 21 februari 2013

Chinese scholfilet met spinazie


Ingrediënten:
600 gr spinazie
1 lente-ui
1 plakje verse gember
200 gr scholfilet
3 dl olie
1,5 dl kippenbouillon
pale medium sherry
1 eiwit
maïzena
zout en peper

Bereiding:

  1. Laat de diepvriesvis ontdooien.
  2. Hak de gember en de lente-ui fijn.
  3. Maak een beslag van 1 losgeklopt eiwit, snufje zout en 2 el maïzena.
  4. Snijd de scholfilet in dunne reepjes en meng met het beslag.
  5. Verhit op hoog vuur 3 dl olie in de wok. Frituur de stukjes vis tot ze verkleuren. Haal eruit met de schuimspaan en laat uitlekken. Verhit de olie opnieuw en frituur de vis knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en houd de vis warm.
  6. Giet de olie op 2 eetlepels na uit de wok. Verhit de el olie opnieuw. Roerbak gember en lente-ui tot het geurt. Giet er 1,5 dl bouillon, 1 tl zout, 2 tl sherry en een snuf peper bij. Voeg de spinazie toe en bak al omscheppend tot ze slinkt. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken of bind de saus met een maïzenapapje.
  7. Schik de spinazie op een schaal en leg de vis in het midden.
Uit: Het Chinese kookboek deel 3


maandag 18 februari 2013

Thaise salade met gemarineerde zalm


Ingrediënten:
500 gram zalmfilet
1 dl zoete chilisaus
1/2 deciliter sesamolie
1/4 deciliter olijfolie
1 geplet teentje knoflook
1 handje korianderblad, gehakt
1/2  blokje groentebouillon
1 el sesamzaad



Bereiding:
Los het bouillonblokje op in een bodem water. Meng de ingrediënten voor de marinade. Snij de zalm in blokken en kruid met zout en peper. Overgiet de vis met marinade en laat minstens een half uur op een koude plaats rusten.
Verhit de oven tot 200° Celsius. Bak de vis zo’n 10 minuten in de hete oven. Niet te lang, want het visvlees moet nog sappig zijn. 

Het recept van de gemarineerde zalm is van restaurant Tveir Fiskar in Reykjavik.



Uit: Dagblad van het Noorden.

Thaise salade van Jamie


Een maaltijdsalade gemaakt van deze crunchy Thai salad van Jamie Oliver met gemarineerde zalm van een recept van restaurant Tveir Fiskar in Reykjavik.

Ingrediënten dressing:

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
1/2 teentje knoflook, fijn, gesneden
1 eetlepel sojasaus
Snuf bruine suiker
1 eetlepel gember, geschild en, fijn, fijngehakt
4 el verse limoensap
1 rode Spaanse peper, zonder zaadjes en fijn gesneden
1 grote handvol verse koriander en basilicum, fijngehakt

Voor de de salade:
mie
taugé
fijn gesneden groene en rode peper
jonge spinazie
fijn gesneden rode of groene chili zonder zaad
rucola
gesneden lente-ui
geschilde zonder zaadjes gesneden komkommer
fijn gesneden Chinese en savooikool
hele sugar snaps
munt
basilicum
koriander
licht geroosterd cashewnoten of sesamzaadjes, voor de garnering

Bereiding:
Meng de ingrediënten voor de dressing en giet over de gemengde groenten.

vrijdag 15 februari 2013

Varkenshaasje met chutney en ontbijtspek


Een beetje van mijn zus en een beetje van mijzelf. Van mijn zus de eigengemaakte kweeperenchutney en een potje speciaal zout uit de Roussillon met thijm, rozemarijn, basilicum en peper. Maar het kan natuurlijk met elke andere vruchtenchutney.

Ingrediënten:
Varkenshaasje 
Chutney, bijvoorbeeld vijgenchutney
Rozemarijn
100 à 150 gr ontbijtspek
peper

Bereiding:
Snij het varkenshaasje in en vul de opening met ongeveer 4 el chutney. Bestrooi met de rozemarijn en peper.
Leg de plakjes ontbijtspek op het werkvlak naast elkaar, zorg dat ze elkaar een beetje overlappen.
Leg het varkenshaasje erop en vouw het spek over het vlees.
Leg het vlees in een ingevette schaal en laat in voorverwarmde oven op 180 gr in ca. 30 minuten gaar en het spek knapperig worden.

Recept uit papilles et pupilles

dinsdag 12 februari 2013

Indonesische spinaziesoep Sop bajem



Zoals zo vaak, had ik weer restjes over van de Indonesische maaltijd van de afgelopen dag. Daar maak je dus nasi van. Als vooraf deze Indonesische spinaziesoep gemaakt voor een extra vitamine-boost.

Ingrediënten
  • 1 rode lombok
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel trassi
  • ¾ liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
  • 1 schijfje gemberwortel of ½ theelepel djahe
  • 1 schijfje kentjoer of ½ theelepel kentjoerpoeder (eventueel)
  • 2 vastkokende aardappelen, in blokjes
  • 400 g panklare spinazie, grof gehakt
  • 2 eieren, hardgekookt

Bereiding:
  1. Snijd de lombok overlangs doormidden, verwijder desgewenst de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes.
  2. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en trassi 3 minuten. 
  3. Schenk de bouillon erbij en voeg de lombok, gember, kentjoer (eventueel) en aardappelblokjes toe. Breng de soep aan de kook en laat hem zachtjes 15 minuten koken.
  4. Roer de spinazie door de soep en laat de soep zachtjes nog 10 minuten koken. Pureer desgewenst. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
  5. Verwijder de gember en kentjoer en breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer de soep met het ei.


Recept uit Kook ook - Indonesisch

Tumis van paksoy en taugé


Het derde recept dat we maakten op de gezellige cursus Indonesisch koken van Edmé bij restaurant Rasasari.

Ingrediënten:
  • 1/2 paksoy
  • 2 ons tauge
  • rode lombok
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el kecap (ABC kecap manis)
  • 1/2 el suiker
  • 2 maggiblokjes
  • peper en zout


Bereiding:
Knoflook vijzelen, samen met de ui en de lombok fruiten, kecap en maggi, suiker, peper en zout op smaak afmaken.
Paksoy en taugé even mee wokken.


Hier sta ik dan, in sarong en sjerp

maandag 11 februari 2013

Semoor kip of varkensvlees


Op de cursus Indonesisch koken leerden wij semoor kip te maken. Mijn fototoestel had het toen net begeven, dus kon ik jammer genoeg geen foto's maken. Ik heb nu hetzelfde recept thuis gemaakt, maar met varkensvlees. Was ook heel lekker.

Ingrediënten:
  • 300-350 gr kippendij of varkensvlees
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 cm gember
  • 1 ui, gesneden
  • 4 el ketjap (ABC kecap manis)
  • 1/2 kopje water
  • 1/2 el sambal oeloek
  • 1 maggiblokje
  • 1 tomaat in stukken
  • 1 el suiker
  • halve à 1 tl asam (keukentamarinde) of druppeltje citroensap

Bereiding:
Knoflook samen met de gember vijzelen, deze fruiten, het vlees erin, daarna de overige ingrediënten met half kopje water, laten sudderen tot het vlees heel zacht is. Maak op smaak met asam.

Esmé legt het gerecht uit en daarna gaan we zelf aan de slag.


zondag 10 februari 2013

Eenvoudige Javaanse bami goreng


Of dit nu specifiek Javaans is, weet ik niet, maar deze bami maakten wij op de cursus Indonesisch koken van Edmé, die Javaanse roots heeft.

Ingrediënten:
  • 1 pak bami (2 à 3 personen)
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • Halve kool (witte- of spitskool)
  • 2 teentjes knoflook
  • beetje oestersaus
  • 2 maggiblokjes*
  • 1 el kecap manis (Merk ABC - heel anders dan Conimex)
  • half pond gehakt, of kipfilet, of garnalen.

Bereiding:

  1. Water koken, bami erin en bereiden zoals op de verpakking staat. Daarna afgieten en een klein beetje olie door de bami doen zodat ze niet gaat plakken.
  2. Kwart ui, knoflook, oestersaus en maggiblokjes vijzelen.
  3. Overige ui, prei en kool in reepjes snijden.
  4. Olie in de wok doen, de gevijzelde boemboe fruiten, overige ui erin en ook meefruiten.
  5. Gehakt rul bakken, zo nodig extra olie toevoegen..
  6. Kool en prei erdoor scheppen, even meefruiten, kecap erbij en als laatste de bami erdoor. Op smaak afmaken met peper en zout.
* In de Indonesische, Surinaamse en Chinese keuken worden heel veel van die ouderwetse vierkante maggiblokjes gebruikt. Een tijd lang verguisd door de goedbedoelende thuiskok omdat er mononatriumglutamaat in zit, maar nu blijken ze weer helemaal modern, umami te zijn,  een smaak die je thuis alleen met een duizendjarige bouillon zou kunnen krijgen.




Handig invriezen


Misschien doet half Nederland het wel zo, maar ik kwam er pas achter toen ik van een vriendin een vierkant pakje ingevroren eigengemaakte soep kreeg. Ik doe restjes soep, stamppotten en ragouts altijd in zipperzakjes en duw die dan ergens in de diepvries waar ik nog enige ruimte ontwaar. Met het gevolg dat je wel het IQ en ruimtelijk inzicht van Einstein moet hebben om de vreemd gevormde objecten later weer terug  te kunnen plaatsen.

Men neme kubusvormige plastic bakjes (zonder deksel)
Doe daar een plastic zakje is, vul deze en sluit het zakje af.
Doe het complete bakje in de vriezer en verwijder het bakje zodra het eten ingevroren is.
Stapel de blokken.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

donderdag 7 februari 2013

Bietensalade met pompoenpitolie



Ingrediënten voor 2 personen
4 verschillende soorten bieten
3 el pompoenpitolie (Kürbiskernöl)
6 kerstomaatjes
3 el Hüttenkäse
evt. pompoenpitten
evt. 1 bakje alfalfa

Bereiding:
Pof de bietjes in de oven in ca. 2 uur op 175 graden. Laat ze wat afkoelen en schil ze. Snijd ze in plakjes en leg ze op een bord. Bestrooi ze met peper en zout. Begiet ze met de pompoenpitolie.
Snijd de tomaatjes doormidden. Leg dotjes Hüttenkäse op de bietjes, daarop de doorgesneden tomaatjes. Doe een dotje alfalfa hier en daar. Bestrooi het geheel met pompoenpitten.

Recept uit de NRC

woensdag 6 februari 2013

Warme chocomel van echte chocola met amandelmelk


Vandaag ligt er onverwachts weer een pak sneeuw. Ik kreeg heimwee naar chocolate caliente con churros. Hier op het pleintje staat helaas geen churroskraampje, maar deze ouderwetse Spaanse chocolademelk maakte ik wel, deze keer met amandelmelk in plaats van met gewone melk.

Breng melk aan de kook en verbrokkel er pure chocolade in. Zo'n 200 gram per liter melk.
Laat de chocola oplossen, breng de melk drie keer aan de kook. Nu is de drank een beetje ingedikt. Voeg eventueel suiker toe. Klop op tot schuimig.
Variaties zijn met extra cacaopoeder, met kaneel, met rhum, met slagroom...

maandag 4 februari 2013

Broccolitaart met havermoutbodem



Jarenlang is ons verteld dat een dieet met weinig vet en veel koolhydraten de manier is om gezond te leven en af te vallen. Iedereen die dat dieet heeft gevolgd, weet dat het niet werkt, maar blijkbaar is het nog steeds in ons collectieve geheugen gegrift. Wat wel telt is de glycemische index van koolhydraten, d.w.z. de snelheid waarmee het lichaam koolhydraten omzet in glucose. Dus suiker, aardappelen, meel en pasta's zijn fout. In de loop der jaren zijn er heel wat dieetgoeroes* geweest die zweren bij havermout, dus hier een recept van Clara ten Houte de Lange die havermout voor de taartbodem gebruikt in plaats van meel.

Ingrediënten:
500 gr broccoli
1 grote ui
125 gr havermout
kurkuma
gemalen komijn
zout en peper
4 eieren
100 gr geraspte geitenkaas

Bereiding:

  1. Snijd van een struik broccoli van 500 gram de roosjes af, schil de stronk en snijd hem in blokjes en kook de broccoli in ruim kokend water in vier minuten beetgaar. Spoel de beetgare broccoli - om de roosjes mooi groen te houden - direct in een vergiet onder koud stromend water en laat de broccoli goed uitlekken.
  2. Fruit vervolgens een gesnipperde grote ui zachtjes gaar in een scheutje olijfolie
  3. Maak intussen het deeg. Meng hiervoor 125 gram havermout met een halve eetlepel kurkuma, een theelepel gemalen komijn, een beetje zout en versgemalen peper. Breek er een ei boven, voeg vier eetlepels olijfolie toe en roer alles door elkaar. Kneed het deeg tot het minder plakkerig wordt en druk het uit in een ingevette lage taartvorm van 22-24 centimeter tot de bodem en rand bedekt zijn.
  4. Verdeel de broccoliroosjes en -blokjes over de bodem en schenk er een mengsel van vier losgeklopte eieren, 100 gram geraspte geitenkaas en de gefruite ui over.
  5.  Schuif de vorm een richel onder het midden in een warme oven van 200 °C en bak de broccolitaart in ongeveer een half uur, misschien iets langer, mooi goudbruin en gaar. Laat de taart uit de oven nog een minuut of vijf rusten voordat je hem aansnijdt.

*
Dr Atkins, cardioloog,  in de latere uitgaven van Atkins dieetrevolutie
Dr. Arthur Agatson, cardioloog en gespecialiseerd in suikerziekte, van het South Beach dieet
Montignac  Ik ben slank wat ik eet!
Dr. Dunkan, Het Dunkan dieet
Dr Frank. Gezond en slank met dr. Frank
Dr Kris Verburgh, De Voedselzandloper