Pagina's

donderdag 31 maart 2016

Frieten van knolselderij met boter, citroen en tijm uit de oven



Het is bedoeld als een bijgerecht dat je gelijk met het vlees in de oven kunt zetten. Ik vond het zo ook lekker, met alleen een paar lekker plakken ham erbij.

Ingrediënten:
750 gr knolselderij
citroensap van een halve citroen
40 gr boter
6 kleine takjes tijm
3 takjes rozemarijn
Verder nodig: bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

  1. Knip het bakpapier ongeveer twee maal de diameter van de bakplaat, druk het in de bakplaat, laat de rest over de rand hangen.
  2. Maak de selderijknol schoon en snijd hem in 4 tot 6 parten. Snij de parten in dikke frieten of partjes en leg ze in een kom. Knijp er de citroen over uit.
  3. Smelt de boter in een kleine pan en giet het over de selderij. Haal de blaadjes van de tijm en doe ze erbij. Haal de naalden van de rozemarijn en snijd ze fijn, doe ze ook in de kom.  Voeg zout en peper toe.
  4. Leeg de inhoud van de kom op het bakpapier en vouw het bakpapier goed dicht. Open na 35 minuten het papier, draai de frieten om en laat ze nog 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Recept uit The Guardian van Nigel Slater


maandag 28 maart 2016

Arancini met ricotta, spinazie en kwartelei





'De lekkerste Siciliaanse snack, zowel als tussendoortje of als lunch, is voor ons een arancino, een gefrituurde risottobal. In Catania hebben de arancini de vorm van een soort piramide, gemodelleerd naar de vulkaan de Etna waar je zelf een krater in mag happen.In Palermo heten deze risottobommetjes arancine, omdat ze net zo groot en rond zijn als sinaasappels – en omdat ze het er net even anders willen doen dan in Catania.' volgens Ciao Tutti

Ik volgde het recept van de Siciliaanse kok Sergio Bazetti op de RAI. Twee nieuwe technieken leerde ik van hem: de arancini maak je tegenwoordig niet meer met een restje risotto, maar met risottorijst gekookt in water en daarna uitgelekt in een zeef, eigenlijk zoals wij hier onze rijst koken. Niet origineel maar hierdoor krijg je een plakkerigere rijst, ideaal om de balletjes te boetseren. 
Ten tweede legde hij de nog hete gekookte kwarteleitjes in een bakje met azijn en bruisend water. Na 20 minuten is de kalkschaal volledig opgelost en is het onderste velletje makkelijk te verwijderen.

Deze arancinci met het kwarteleitje zijn speciaal voor de Pasen; zonder eitje zijn ze ook deliziosi.


Ingrediënten voor 8 arancine:
250 g risottorijst, bij voorkeur S. Andrea
1 stengel  bleekselderij
1 wortel
l ½ gele ui
1 laurierblad
Gerapte nootmuskaat
400 g verse spinazie
100 g geraspte parmezaan of grano pardano
100 g ricotta
100 g boter
 8 kwarteleitjes
500 g arachide olie of andere olie om te frituren
zout peper
meel
melk of water


Bereiding:
  1. Kook de bleekselderij, wortel en ui met een laurierblad in ruim gezouten water.Voeg de rijst toe en kook in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de rijst af, verwijder het laurierblad. Roer de boter in blokjes  en de helft van de geraspte kaas door de warme rijst. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat afkoelen..
  2. Kook ondertussen de kwarteleitjes. Doe ze gelijk na het koken in een schaaltje met een azijn en bruisend water en laat ze 20 minuten staan. De schaal laat dan vanzelf los. Pel ze.
  3. Bereid een beslag met witte (spelt-)bloem en melk (eventueel water) die in consistentie vergelijkbaar is met pannenkoekenbeslag, ongeveer 300 gr vloeistof op 200 gr meel.  Laat rusten. 
  4. Was de spinazie en blancheer in aanhangend water in een pan met deksel. Zet het vuur na een paar minuten uit, voeg zout en peper toe en zet apart.
  5. Meng de ricotta met de spinazie en de resterende Parmezaanse kaas. Proef  op  smaak en maal er peper over.
  6. Spreid  je handpalm uit en leg er een lepel rijst op, verspreid het in een laag. Leg daarop een laagje van het ricotta mengsel en deponeer een kwartelei in het midden. Breng de vingers bij elkaar, vouw de rijst om de vulling en vorm rijstballen (arancini). Rol ze nog tussen twee handen en vorm een eivormig model. Sluit de eventuele opening  met extra rijst.
  7. Dompel de arancini eerst  in het beslag, haal ze dan door het  paneermeel en bak ze in hete olie in  een paar minuten tot de gewenste bruining.  Laat ze uitlekken en serveer. De arancine kunnen ook koud gegeten worden.
Hier staat de video van Rai Uno

En voor de serieuze Italië liefhebbers hier het originele recept. Je hebt er twee dagen voor nodig, de dag van tevoren trek je bouillon van kalfs- en varkensvlees, daar maak je de risotto mee. Maak de arancini met liefde, de echte arancino heeft immers een lichaam en een ziel. En tenslotte, bid, dank God en eet ze.


“Adelina ci metteva due jornate sane sane a pripararli. Ne sapeva, a memoria, la ricetta. Il giorno avanti si fa un aggrassato di vitellone e di maiale in parti uguali che deve còciri a foco lentissimo per ore e ore con cipolla, pummadoro, sedano, prezzemolo e basilico. Il giorno appresso si pripara un risotto, quello che chiamano alla milanìsa, (senza zaffirano, pi carità!), lo si versa sopra a una tavola, ci si impastano le ova e lo si fa rifriddàre. Intanto si còcino i pisellini, si fa una besciamella, si riducono a pezzettini ‘na poco di fette di salame e si fa tutta una composta con la carne aggrassata, triturata a mano con la mezzaluna (nenti frullatore, pi carità di Dio!). Il suco della carne s’ammisca col risotto. A questo punto si piglia tanticchia di risotto, s’assistema nel palmo d’una mano fatta a conca, ci si mette dentro quanto un cucchiaio di composta e si copre con dell’altro riso a formare una bella palla. Ogni palla la si fa rotolare nella farina, poi si passa nel bianco d’ovo e nel pane grattato. Doppo, tutti gli arancini s’infilano in una padeddra d’oglio bollente e si fanno friggere fino a quando pigliano un colore d’oro vecchio. Si lasciano scolare sulla carta. E alla fine, ringraziannu u Signiruzzu, si mangiano!”.
Uit:  Gli arancini di Montalbano.


En verwar de arancine in godsnaam niet met de suppli, dat is je reinste heiligheidschennis. Het is een verschil tussen een Fiatje 500 en een Ferrari.

Bronnen: La provo del Cuoco, Ciao Tutti, http://ilovesicilies.altervista.org/ en de film Gli arancini di Montelbano

woensdag 23 maart 2016

Groenekoolsalade





Ingrediënten:
1 kleine groene kool geraspt
1/2 rode ui, dun gesneden
1 grote jalapeño of andere groene peper, in dunne plakjes
3/4 cup mayonaise (180 ml)
2 el appelazijn
2 el of meer el extravergine olie
1 tl zout
zwarte peper

Bereiding:

  1. Met en mandoline heb je de kool, de ui en de peper zo geraspt. Meng de groenten in een grote schaal.
  2. In een klein schaaltje meng je de mayonaise, azijn, olijfolie, zout en peper tot een dunne saus. Meng de saus goed door de groente.


Gegeten met pulled pork; smaakte er lekker bij.


Recept New York Times

maandag 21 maart 2016

Polenta met borlottibonen - ovenschotel van Two Greedy Italians


Polenta met borlottibonen

Polenta met borlottibonen

Dit recept van de two greedy Italians Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo lijkt op het eerste gezicht een beetje mwah maar het is echt lekker, vooral door de smeuïge onderlaag van polenta met gesmolten kaas.

Ingrediënten voor 6 personen:
200 gr gedroogde borlottibonen
5 el extravergine olijfolie + extra
1 kleine ui, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
1 flinke wortel, fijngesneden
80 gr pancetta, grof gehakt
10 cherrytomaatjes, gehalveerd
100 gr snelkookpolenta
handvol peterselie, fijngehakt
80 gr fontinakaas, in blokjes,
Zout

Bereiding:
  1. Gedroogde bonen een nacht in voldoende koud water laten weken en dan in ongeveer 40 minuten gaar koken.  Afgieten. Wegzetten.
  2. Neem een gietijzeren pan en verhit wat olie. Bak de pancetta krokant. Smoor daarin de ui, bleekselderij, prei en wortel. Doe de uitgelekte bonen erbij en de gehalveerde tomaatjes. Goed mengen. Draai het vuur uit.
  3. Verhit de oven op 200 C. 
  4. Ondertussen maakt u polenta volgens de gebruiksaanwijzing. Stevig roeren zodat er geen klonten inkomen. Van het vuur nemen. Breng op smaak met wat zout.
  5. Meng de polenta met twee derde van het bonenmengsel en roer ook de kaas en de peterselie erdoor. Schep over in een ingevette aardewerken ovenschaal.
  6. Verdeel de rest van het bonenmengsel eroverheen. (ik deed er nog wat extra kaas over). Sprenkel nog een beetje olie erover en bak gedurende een kwartier tot het bovenop wat begint te bruinen.


Recept Polenta e Fagioli Borlotti al Forno uit:


zondag 20 maart 2016

Pittig sneetje brood met pindakaas






Ingrediënten:
Pindakaas
Geroosterd sneetje brood
Fijngesneden lente-ui
Verse koriander
Siracha (hete chilisaus - supermarkt)
Vers limoensap
Zeezout(vlokken)

Bereiding:
Besmeer een geroosterd sneetje (spelt)brood met pindakaas.
Top met gesneden lente-ui, verse korianderblaadjes en Siracha.
Eindig met limoensap en zeezoutvlokken.

Lekker pittig. lijkt me ook wel iets voor nachthonger.

Recept van Carla Lalli Music gevonden in Bon appétit


woensdag 16 maart 2016

Amerikaanse slow-cooked bruine bonen uit de oven



Slow-cooked bruine bonen uit de oven (hier met extra spekjes voor de foto)


De bonen worden eerst geweekt, dan gekookt en daarna nog 5 of 6 uur in de oven. Veel werk is het niet en het is beslist de moeite waard, ik heb ervan gesmuld. De lange oventijd, net zoals deze zuurkool in de oven maakt het extra lekker.


Ingrediënten:
500 gr witte-, bruine-, kidney-of borlottibonen
250 gr gerookte spekblokjes
1 middelgrote ui, gehakt
1/ 3 (80 ml ) cup melasse (De Tuinen, Surinaamse winkel)
2 tl mosterdpoeder
1 tl gemalen zwarte peper

Voorbereiding:

  1. Week de bonen in ruim water gedurende 6 uur of een nacht. Laat ze uitlekken en doe ze in een zware (gietijzeren) pan met goed sluitend deksel die ook in de oven kan. Voeg 1 tl zout en zoveel koud water toe dat het 5 cm boven de bonen staat. Breng aan de kook, draai daarna het vuur lager en roer af en toe voorzichtig om tot de bonen net zacht zijn, in ongeveer 30 tot 40 minuten. Laat de bonen uitlekken en zet apart.

Verdere bereiding: Verwarm de oven voor op 120C.
  1. Breng een ketel water aan de kook. Zet de zware pan weer op het vuur en draai het vuur middelhoog. Bak de spekblokjes bruin, draai het vuur uit, voeg de gehakte ui toe en leg daarboven de bonen. 
  2. Meng de molasse, mosterdpoeder en zwarte peper in een kommetje en voeg het mengsel bij de bonen. Giet er zoveel kokend water op dat de bonen onder staan, doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven, kijk af en toe of er nog water bij moet, tot de bonen zacht zijn maar niet uiteen vallen, in 4 tot 5 uur.
  3. Haal de pan uit de oven, verwijder de deksel, roer de bonen op en proef op zout. Plaats de pan - zonder deksel -  weer terug in de oven en laat de saus inkoken tot een dikke saus en de bovenkant bruin en knapperig is, in ongeveer 45 minuten.


Ik gebruikte gedroogde borlottibonen, die bleven bij mij stevig. Bij punt 2 deed ik de bonen over in de slowcooker op stand 2, zo hoefde ik er niet bij te blijven. Je moet dan  natuurlijk wel veel eerder beginnen, want de bereidingstijd wordt langer.  Bij punt 3 zette ik de bonen weer terug in de oven.

In plaats van de molasse kan je ahornsiroop of gewoon keukenstroop nemen. Ik vond de molasse wel een heel aparte en lekkere smaak geven. De molasse kan je verder gebruiken in een stoofpot met rundvlees, zoals deze van Nigella. Of mengen met sojasaus, dan krijg je ketjap.


Recept Baked beans New England uit de New York Times



dinsdag 15 maart 2016

De allerlekkerste dukkah






'Van dukkah heb je nooit genoeg! Bewaar in afgesloten doos of pot en gebruik op labne, maar ook als dip met olijfolie, (doop stukje stokbrood in de olijfolie of boter en daarna in de dukkah), over eitjes, in saladedressings, humus, witte bonenpuree, linzen, gebakken roosjes bloemkool, geroosterde pompoen, als paneer om een geitenkaasje, yoghurt, tropisch fruit zoals ananas en banaan.'  Nadia en Merijn.

Vorig jaar proefde ik in Frankrijk een heerlijke dukkah. Ik heb hem toen in Nederland gemaakt volgens het recept van Annabel Langbein, maar die was lang zo lekker niet. Het heeft wat tijd gekost, maar nu heb ik dit allerlekkerste dukkah recept. Extra deed ik er nog de laatste 4 ingrediënten bij, die heb ik uit het boek Jeruzalem van Ottolenghi. De meeste 'vreemde' specerijen kan je in een midden oosten toko kopen.



Ingrediënten:
200 g geroosterde gedroogde kikkererwten
200 g amandelen
200 g hazelnoten
2 el korianderzaad
1 el zwarte peper
1 el sumac
1 el komijnzaad
1 el zout
1 el pul-biber of chili vlokken
1 el kaneel of 1 kaneelstokje
1 el tijm
100 g ongeroosterd sesamzaad
2 el venkelzaad
2 el gedroogde oregano
50 g zonnebloempitten
2 el gedroogde rozenblaadjes

Bereiding:


  1. Rooster in een droge koekenpan of op een plaat in een voorverwarmde oven op 180ºC de kikkererwten 5 min. en daarna de amandelen en hazelnoten ongeveer 5 min., pas op dat ze niet te bruin worden. Laat afkoelen. Rol de hazelnoten in een schone theedoek zodat de meeste velletjes loskomen.
  2. Rooster vervolgens in de droge koekenpan de kruiden en specerijen in ongeveer 3 min. Laat afkoelen.
  3. Rooster vervolgens het sesamzaad en de zonnebloempitten. Laat afkoelen.
  4. Vijzel de kikkererwten, amandelen, hazelnoten in een vijzel of doe in keukenmachine, maar maal het niet te fijn, er moeten grotere stukjes noot in zitten. Voeg de kruiden toe.
  5. Meng alle ingrediënten goed, voeg zout toe en meng nogmaals.
  6. Bewaar de dukkah in een glazen pot met goed afsluitend deksel.


Geitenkaasballetjes met dukkah




Ingrediënten:
240 gr zachte geitenkaas
250 gr roomkaas
1 tl fijngeraspte citroenschil
1 tl zout(vlokken)
100 gr dukkah, uit de winkel of eigengemaakt*
extra vergine oil
voor erbij; platbrood (Marokkaans, Libanees, pita) of stokbrood

Bereiding:

  1. Meng de geitenkaas, roomkaas en citroenrasp in een kleine foodprocessor of meng met de staafmixer.
  2. Doe de dukkah op een bord.
  3. Smeer je handen met olijfolie. Neem een eetlepel kaas en rol er balletjes van. Rol ze door de dukkah. Laat ze 1 uur opstijven in de koelkast.
  4. Sprenkel er olijfolie over en serveer ze met plat- of stokbrood. Of met een toastje.


Recept van Donna Hay

* Dukkah recepten vind je hier en hier.



vrijdag 11 maart 2016

Appel uit de oven met dulce de leche





Het ziet er niet echt smakelijk uit, maar het is heel lekker. Een traktatie voor jong (appeltje poep) en oud (met brandy). Misschien vinden kinderen de karamelsmaak nog lekkerder dan Nutella.


Ik maakte het naar aanleiding van een potje dulce de leche dat ik bij de Jumbo bij de afgeprijsde artikelen tegenkwam. Wat moet je er mee, behalve het over pannenkoeken, pudding of ijs te smeren? Daarvoor moet je naar Latijns-Amerika, daar in Venezuela vond ik dit recept van Johana Clavel. Ze heeft een tv programma  'De gezonde keuken voor iedereen' en maakte deze appels met dulce de leche .



Ingrediënten:
1 groene appel
2 lepeltjes vanille
suiker of zoetstof naar smaak
kaneel naar smaak
kruidnagel naar smaak
anijszaad (optie)
4 lepeltjes dulce de leche 
2 lepeltjes amandelschaafsel
Eventueel brandy of sherry.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180C
  1. Meng in een een kom of maatbeker 1/2 liter water met suiker of zoetstof, de vanille, kaneel, kruidnagels en eventueel een paar anijszaadjes.
  2. Leg een grote groene appel tenminste 30 minuten in dit water te weken.
  3. Boor het klokhuis uit de appel. 
  4. Meng in een schaaltje 4 lepeltjes dulce de leche met 2 lepeltjes geroosterde amandelsnippers. Doe een 1,5 cm van het weekvocht in een ovenvast schaaltje. Maak de appel vochtig met brandy of sherry, vul met het dulce de leche en amandelschaafsel.
  5. Bak de appel in ca. 45 minuten tot de appel bruin en zacht is.

Klik hier en ze gooit met de appelen


Uitgebreide informatie over gecondenseeerde melk en Dulce leche vind je op de site van Aziatische ingediënten.


donderdag 10 maart 2016

Zalmmoten in chraimehsaus. Recept van Ottolenghi








Chraimeh wordt volgens Ottolenghi meestal met geelstaartmakreel gemaakt, maar hier wordt zalm gebruikt om die hier makkelijker in moten verkrijgbaar is. Moten van een grote zeebaars zouden helemaal  ideaal zijn. De chraimeh is een lekkere saus en je zou het gerecht van tevoren kunnen maken want het is makkelijk op te warmen.
De hoeveelheden zijn voor 2 personen.

Ingrediënten voor de chraimehsaus:
3 teentjes knoflook, grof gehakt
1 theelepel paprikapoeder,
1/2 theelepel geroosterd en gemalen karwijzaad (kummel)
1 theelepel gemalen komijn,
een mespunt cayennepeper
een halve chilipeper, grof gesneden
een mespunt  gemalen kaneel
zonnebloemolie

Verdere ingrediënten:
2 eetlepels bloem
2 zalmmoten
80 ml water
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel suiker
een halve citroen gesneden plus 1 eetlepel citroensap
grof zout en zwarte peper
gehakte koriander  naar wens

Bereiding:
  1. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan met een deksel. Doe de bloem in een ondiepe kom, meng er royaal zout en peper door en wentel er de zalm door. Schud overtollige bloem af en bak de moten  op hoog vuur een of twee minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Haal de vis uit de pan en veeg de pan schoon. 
  2. Maak de chraimeh: Maal in een vijzel of  food processor de knoflook, kruiden, chili en zoveel zonnebloemolie dat je een dikke pasta hebt.
  3. Giet een scheut olie in de pan, verwarm deze en voeg de specerijenpasta toe. Roer en bak slechts ongeveer 30 seconden, zodat de specerijen niet verbranden.  Voeg er voorzichtig 80 ml water en 2 el tomatenpuree bij. Draai het vuur laag en voeg de suiker, citroensap, zout en peper toe.
  4. Leg de zalmmoten in de saus, leg een deksel op de pan en bak de vis op zacht vuur 7-11 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van de vis. Haal de pan van het vuur, verwijder de deksel. Serveer warm of lauwwarm  Garneer de vis met koriander en plakjes citroen .

 Serveer met brood, couscous of rijst en een groene salade.

Recept uit het kookboek Jerusalem
Daarbij at ik een Joodse salade


Kleingesneden tomaat, komkommer, ui, paprika, olijfolie, citroensap, rode ui, zout en peper, munt.

woensdag 9 maart 2016

Salade met kaas en worst uit de Savoie





Deze salade Savoyarde maakte ik met Diots de Savoie worstjes en Abondance kaas uit de Savoie van de Lidl uit de Franse week. Een stevige salade werd het, geschikt voor na het skieën of een fikse bergwandeling in de sneeuw. Niets mag je er echter van weerhouden om hem na een frisse boswandeling te serveren met Hollandse kaas en Gelderse worst.

Ingrediënten voor de salade Savoyarde:
Filodeeg of brick vellen
Gemengde salade met eikenblad
½ Reblochon
2 diots (rookworstjes)
Walnoten
1 el honing
Hazelnootolie
Gesmolten boter
Balsamico-azijn
Peper en zout
½ sinaasappel
½ venkel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220⁰C
  1. Bestrijk het filo- of brickdeeg met gesmolten boter.
  2. Snijd p.p. een punt van 1/6 reblochon. Wikkel de kaas in het filo/brickvel.  Plaats de pakketjes in de oven en bak ze in ongeveer 5 minuten krokant.
  3. Snij ondertussen de worst in plakjes en bak ze in een droge koekenpan.
  4. Maak een vinaigrette van 1 el azijn en 3 el olie, peper en zout,  klop er een koffielepel vloeibare honing door.
  5. Dresseer de salade op een bord. Garneer met schijfjes sinaasappel en geschaafde venkel. Sprenkel er de vinaigrette overheen.
  6. Haal de kaaspakketjes uit de oven, leg er een p.p. op de salade, voeg de stukjes worst toe en dien op.
Erg lekker recept uit Cuisinez comme un Chef.



zaterdag 5 maart 2016

Tartiflette; aardappels met spek en kaas


De Tomme de Savoie kaas vond ik bij Lidl in de Franse week. Het druist tegen alle dieetvoorschriften in, of het nu calorie-, koolhydraatarm of paleo is, maar ik moest dit heerlijke, machtige gerecht uit de Savoie maken. Het is zóóó lekker. En ik deed er niet eens room, bouillon of witte wijn door.


Ingrediënten:
800 gram (of voor grote eters een ruime kilo) geschilde vastkokende aardappelen in plakjes van driekwart centimeter dik
2 grote uien
flinke klont boter
200 gram gerookt ontbijtspek
Eventueel naar wens een klein scheutje room, bouillon of witte wijn
dikke plakken Reblochon of Tomme de Savoie of desnoods jonge Goudse kaas


Bereiding:

  1. Snijd voor vier personen 800 gram (of voor grote eters een ruime kilo) geschilde vastkokende aardappelen in plakjes van driekwart centimeter dik. Kook ze 8-10 voor in ruim kokend water en laat ze daarna goed uitlekken. 
  2. Intussen smoor je twee grote uien in ringen zachtjes gaar in een flinke klont boter en snijd je 200 gram gerookt ontbijtspek in dikke repen. 
  3. Bak het spek even in het vet van de uien en meng de aardappelplakjes en uiringen erdoor. 
  4. Doe dit een een ovenschaal of verdeel dit alles over kleine ovenschaaltjes met naar wens een klein scheutje room, bouillon of witte wijn erover en dek alles af met dikke plakken Reblochon of Tomme de Savoie. Dit zijn heerlijk kazen uit de Savoie, romig maar met veel smaak. Ook te vervangen door brie of jonge Goudse kaas. 
  5. Bak de tartiflettes in een warme oven van 180 °C in 20-25 minuten licht bruin en gaar.


Clara ten Houte de Lange

donderdag 3 maart 2016

Chinese vlindergarnalen





Ingrediënten:
600 gr rauwe grote garnalen (maat 13/15 met staart)
3 eidooiers
maizena
zout en peper
4 dl olie
voor erbij: zoete chilisaus

Bereiding:


  1. Pel de garnalen, maar laat de staart eraan. Snijd de rug in en verwijder het zwarte darmkanaal. Spoel de garnalen af en dep ze droog. Snijd de rug iets verder in, maar niet helemaal door en druk ze met de vingers een beetje plat.
  2. Klop de eidooiers samen met 11/2 tl maizena, 1/2 tl zout en een mespunt peper met een vork los. Haal de garnalen door het mengsel.
  3. Verhit op hoog vuur de 4 dl olie in de wok. Frituur de garnalen in porties in 2 tot 3 minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  4. Serveer met een schaaltje zoete chilisaus.


Recept uit  Het Chinese Kookboek deel 1.

dinsdag 1 maart 2016

Bloemkool parmigiana


Parmigiana van bloemkool



Voor een dag zonder vlees. Deze bloemkoolparmigiana is gebaseerd op de bekende melanzane parmigiana maar in plaats van aubergines wordt bloemkool gebruikt.

De bloemkoolroosjes worden eerst gepaneerd met panko zodat ze onder de tomatensaus en mozzarella hun crunch behouden .

Ingrediënten:
½  cup*  meel
3 of 4  eieren, losgeklopt
3  cups panko of gewoon ongekruid paneermeel
 Zeezout
 Zwarte peper , naar behoefte
1  middelgrote bloemkool , gesneden in kleine roosjes
½  cup olijfolie om te bakken (of meer indien nodig)
5  cups eenvoudige  tomatensaus
1  cup fijn geraspte Parmezaanse kaas
250 gr  mozzarella, gescheurd in stukken




Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Doe de bloem, eieren en panko in drie brede, ondiepe kommen. Bestrooi elk royaal met zout en peper. Dompel een bloemkoolroosje eerst in bloem, dan in losgeklopt ei,  rol dan door de panko. Herhaal met de rest van de bloemkoolroosjes.
  2. Vul een grote koekenpan met 1 cm olie. Plaats op middelhoog vuur. Wanneer de olie heet is, bak je de bloemkoolroosjes  in gedeeltes, halverwege  draaien, tot ze goudbruin zijn. Leg de gebakken bloemkoolroosjes op keukenpapier.
  3. Lepel een dun laagje saus over de bodem van een 23 x 13 cm ovenschaal. Strooi een derde van de Parmezaanse kaas over de saus. Strooi de helft van de bloemkoolroosjes over de Parmezaanse kaas en bedek met de helft van de mozzarella. Top met de helft van de rest van de saus, bestrooi met nog een derde van de  Parmezaanse kaas en herhaal lagen, eindigend met een laatste laagje saus en Parmezaanse kaas.
  4. Plaats de ovenschaal  in de oven en bak tot de kaas goudbruin is en borrelt, ongeveer 40 minuten. 
* 1 cup is een cappuccinokopje, 240 ml

Recept van Melissa Clark uit de New York Times