Pagina's

maandag 29 mei 2017

Watermeloen-avocadosalade met garnalen


Culy schrijft: 'Gegaard, gegrild en gepekeld: what’s happening with watermeloen?
Het valt de Culy-redactie op dat we in restaurants steeds vaker watermeloen op ons bordje krijgen. En dan niet koud bij het dessert, maar bij het voor- of hoofdgerecht. Met tal van interessante bereidingswijzen die zijn losgelaten op dit sappige stukje fruit.'
Ik houd het hier vooralsnog bij een eenvoudige watermeloensalade die goed past bij de barbecue.

Buffetgerecht - barbecuegerecht voor 10 personen.

Ingrediënten:
2 kg pitloze watermeloen
3 stevige avocado's
30 garnalen (à ca. 20 gram, rauw, zonder kop en schaal)
4 limoenen
4 el olijfolie
zout en peper

Bereiding:

  1. Voor de vinaigrette: was een limoen met heet water, wrijf hem droog en rasp de schil. Pers alle limoenen uit. Roer de limoenschil, het limoensap en de olijfolie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Snijd de meloen in parten. Snijd het vruchtvlees van de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng de meloen en de avocado met de vinaigrette en zet ca. 1 uur in de koelkast. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Dep de garnalen eventueel droog. Gril de garnalen in porties 1-2 minuten per zijde op een met olie ingevette grillschaal. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de garnalen met de salade.




Recept uit Koken & Genieten


En toch gaat er niets boven het  smullen van een groot part koude watermeloen puur natuur buiten in de zon op het terras of in de tuin..




zaterdag 27 mei 2017

Gegrilde steak en Papaya salade





Ingrediënten:

700 gr biefstuk of malse steak
Voor de marinade:
4 tenen knoflook, gehakt
1 rawit of stukje chilipeper
2 el sojasaus
1 el vers limoensap
2 à 3 el vloeibare honing
60 ml arachideolie
zout en peper

Voor de salade:
Romaine sla (of elke andere)
waterkers
1 grote papaja (mag een groene zijn), in reepjes
2 wortelen, geschrapt en dun geraspt

Voor de garnering:
gehakte geroosterde pinda's
gehakte koriander

Saladedressing:
1 sjalot, gepeld en fijngehakt
2 rawits of 1 chilipeper, gehakt
1 el gehakte verse munt
60 ml rijstazijn
2 tl suiker
2 el vissaus

Bereiding:

  1. Vlees: meng alles ingrediënten voor de marinade in een mini keukenmachine tot een pasta. Leg het vlees in een schaal en schenk er de marinade over uit. Dek af en zet een uur in de koelkast. 
  2. Verhit de grill middelhoog, haal het vlees uit de marinade en maak op smaak met zout en peper. Gril het vlees tot geblakerd en medium-rare, in ongeveer 10 minuten. Haal van de gril af, laat 10 minuten rusten en snijd in plakken van een halve centimeter.
  3. Saladedressing: klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet apart.
  4. Meng de slasoorten en leg ze op een schaal.
  5. Meng de papaja reepjes met de geraspte wortel in een kom.Verdeel de papaja en de wortel over de salade en sprenkel er een paar eetlepels dressing over.
  6. Leg de gegrilde plakjes vlees op de salade en sprenkel er nog wat dressing over.
  7. Bestrooi met gehakte pinda's en koriander.
Recept van Bobby Flay uit de serie Boy meets Grill (Food Network)


donderdag 25 mei 2017

Auberginetosti



Carola de Kanter ontwikkelt al jaren vernieuwende vegetarische recepten.  In haar kas en tuin kweekt zij allerlei groenten, fruit, kruiden en (eetbare) bloemen en gebruikt ze voor haar kookatelier. Carola was jaren vaste kok van Koffietijd, kookte o.a. voor AVRO´s Service Salon. Toen al was ze vegetariër maar dat liet ze niet blijken en opgewekt kookte ze daar de niet vegetarische maaltijden. Het recept voor de simpele vegetarische auberginetosti komt uit haar nieuwe kookboek Leafs.


Ingrediënten voor 8 tosti's
16 plakken aubergine van 1 cm dikte
zout en peper
olie, om te bakken
250 g kaas naar keuze, bijvoorbeeld belegen boerenkaas, blauwschimmelkaas of harde geitenkaas
4 el gehakte verse kruiden, zoals bieslook, peterselie of basilicum
Voor erbij
2 kleine handen vol waterkers, veldsla of rucola

Bereidingswijze

  1. Kruid de aubergineplakken met zout en peper. Verhit olie in een koekenpan en bak de plakken aan beide kanten lichtbruin. Bedek de helft met kaas naar keuze en wat kruiden en leg de andere helften erop.
  2. Bak ze om en om tot de tosti’s goudbruin zijn en de kaas is gesmolten. Verdeel ze over de borden en leg er wat groene bladgroente op.


Tip van Carola:
'Gebruik je mooie ronde aubergines, leg dan een toef waterkers op de tosti’s en druppel er wat olijfolie of balsamicoazijn omheen en maal er wat zwarte peper op.
De tosti maak ik namelijk zelf erg veel. Heel simpel, licht en lekker. Gebruik voor de tosti bijvoorbeeld restjes kaas uit de koelkast en voeg er vervolgens verse kruiden aan toe. Door het grillen wordt de aubergine lekker knapperig.'

Ik begrijp hieruit dat ze ze eerst bakt en daarna tussen de contactgrill roostert. Echt licht vind ik het niet, wel lekker.


dinsdag 23 mei 2017

Varkensfiletlapjes met salsa verde van verse knoflook, peterselie en munt



Ingrediënten voor 4 personen:
8 varkensfiletlapjes à la minute
4 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt
2 el fijngehakte (knoflook)bieslook 
2 el fijngehakte verse knoflook
1 el citroensap
1 tl zout
1/2 tl chilivlokken
125 ml plus een eetlepel olijfolie
zwarte peper

Bereiding:

  1. Meng (kan in keukenmachientje) de kruiden, knoflook, citroensap, 1 tl zout en de chilivlokken. Roer er 125 ml olijfolie door,
  2. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de koekenpan op hoog vuur. Doe de eetlepel olie in de pan en draai het vuur tot middelhoog. Leg de varkenslapjes in de pan en bak ze 2 minuten, zonder ze te bewegen. Draai ze om en bak de ander kant 2 minuten. Haal ze uit de pan en laat ze 5 minuten rusten alvorens ze op te dienen met de salsa verde.


Was simpel en lekker. De munt en de citroen maken het frisser dan de gewone salsa verde. Gegeten met sperzieboontjes, spekjes en salie. Dat recept staat hier.

Recept Melissa Clark New York Times



zondag 21 mei 2017

Bietjes, aardappel- en rode ui salade






Ingrediënten:
600 gr rauwe bietjes, geschild en in stukken gesneden
4 el olijfolie
1 tl karwijzaad (kummel)
1 el donkerbruine suiker, plus wat extra
400 gr kleine aardappels, in net zo grote stukken gesneden als de bietjes
1 rode ui, flinterdun gesneden
schil en sap van 1 citroen
1 tl rode wijnazijn
50 gr rozijnen
peterselie

Bereiding:
Verwarm de oven op 200C/hetelucht 180C.

  1. Leg de stukken biet in een ovenschaal en meng met 2 el olie, karwijzaad  en 1 el donkerbruine suiker. Bestrooi met zouten peper en rooster de bietjes 35-40 minuten tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Laat afkoelen.
  2. Breng ondertussen een pan water aan de kook en laat de stukjes aardappelen een minuut of 12 koken tot ze zacht zijn. Giet af en laat afkoelen.
  3. Doe de uiringen in een kommetje en giet er water over dat net van de kook is en laat 2 minuten staan. Giet af en leg de ui terug in het kommetje met een mespunt zout en het citroensap. Laat 20 minuten staan tot de ui lichtroze is.
  4. Giet het vocht van de uien af in een kommetje of pot en klop er de rode wijnazijn, een snuf bruine suiker en 2 lepels olijfolie door tot een lichtgebonden emulsie. Maak op smaak met zout en peper.
  5. Meng de afgekoelde bietjes en aardappels in grote schaal met de dressing, roer er de ui, citroenzest, rozijnen en peterselie door.
Smaakte prima.

Recept Delicious UK




woensdag 17 mei 2017

Overheerlijk Paprika-Tomatensoepje


"Je weet niet wat je proeft! Zo lekker kan gezond echt zijn",
zegt Clara ten Houte de Lange van Okoko. 


En het was ook heel lekker, geen wonder,  zoveel lekkere groente met maar een kwart liter vloeistof moet wel erg lekker zijn. Ik heb de groenten langer laten sudderen met de deksel op de pan voor nog meer smaak.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 dieprode puntpaprika's, in kleine stukjes gesneden
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook, gesneden
3 a 4 rijpe tomaten in stukjes gesneden (of uit blik)
volle lepel gehakte verse oregano
200-300 ml groentebouillon
olijfolie
peper en zout naar smaak
eventueel Hüttenkäse

Bereiding:

  1. Fruit in een pan met een beetje olijfolie de stukjes puntpaprika, gesnipperde ui en knoflook tot ze zacht worden. 
  2. Voeg de stukjes tomaat en de oregano toe. Schenk er de groentebouillon bij en laat dit alles 10 minuten zachtjes koken.  
  3. Pureer dit mengsel met een staafmixer tot een mooi gladde en lichtgebonden soep. Serveer in diepe borden of wijde kommen en schep een volle lepel hüttenkäse in het midden. 





dinsdag 16 mei 2017

Zoete puntparika's gevuld met kipgehakt, zongedroogde tomaatjes en kruiden




Zoals alle recepten van de Belgische Pascale Naessen is ook dit eenvoudig te maken, met natuurlijke ingrediënten en supergezond. Pascale was internationaal fotomodel. Daarna begon ze haar tv-carrière bij VTM als omroepster en presentatrice van verschillende programma’s. Maar haar ware passie ligt bij eten en gezondheid en ze druist in tegen de richtingslijn van het voedingscentrum, de z.g. schijf van vijf. Ze heeft inmiddels een stuk of 8 kookboeken op haar naam staan en een aantal zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits en Chinees. Het zijn geen dieetboeken, maar ze heeft wel een duidelijke visie:

  • Meng geen snelle koolhydraten met eiwitten 
          (dus geen aardappelen, pasta of brood met vlees, vis of kaas) en
          Twee subregels:
  • Eet enkel natuurlijke ingrediënten
  • Wees niet zuinig met olijfolie


Ingrediënten voor 4 personen:
 4 grote puntpaprika's, bijv. Sweet Palermo (AH)
400 g kipgehakt
150 g groene olijven, ontpit
10 zongedroogde tomatenpartjes in olijfolie
1 handvol (= 20 g) basilicum
1 handvol pijnboompitten
2 teentjes knoflook
olijfolie

Bereiding:

  1. Hak de olijven, de zongedroogde tomaten, het basilicum, de pijnboompitten en de knoflook fijn en meng alles met het kipgehakt en een goede scheut olijfolie. Kruid met peper en zout.
  2. Snijd het hoedje van de paprika's en haal de zaadjes er voorzichtig uit. Maak met de punt van een mes een inkerving onderaan in de paprika, zodat de lucht weg kan als je de paprika vult. Lepel de vulling met een kleine lepel in de paprika's en duw met de bolle kant van de lepel de vulling naar beneden. bij de inkerving zie je hoe ver de vulling zit.  Je kunt de paprika voor driekwart vullen.
  3. Leg de paprika's in een ovenschaal en schik de hoedjes ernaast. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Website van Pascal http://www.purepascale.com/nl/visie
http://www.purepascale.com/nl/boeken

Uit haar kookboek 

zondag 14 mei 2017

Spinazie, tomaten en boontjes uit de oven


Het recept voor 2 personen



Ingrediënten voor 4 pers.:
300 gr spinazie
200 gr borlottibonen uit blik
300 gr kerstomaatjes
100 gr kleine uitjes, zoals borettane *
1 el gedroogde oregano
1 teen knoflook
 extravergine olijfolie
zout en peper
Eventueel 100 gr kaas die smelt, zoals Taleggio

Bereiding:

  1. Pel de uitjes of doe het zo: blancheer de uitjes 30 seconden in kokend water, giet ze af en leg ze in een bakje met ijswater. Giet ze weer af en snijd de wortelaanzet af en pel de uitjes.
  2. Pel de knoflook en snij in reepjes.
  3. Verwarm 2 el olijfolie in een pan, doe er de fijngesneden knoflook bij, laat kleuren en doe er de gepelde uitjes bij met de spinazie, strooi er zout, peper en gedroogde oregano over en laat op laag vuur een minuut of 10 stoven. Meng er op het laatst de uitgelekte bonen doorheen, zodat de smaken zich goed vermengen en draai het vuur uit.
  4. Was de tomaatjes en snijd ze doormidden. Vet een ovenschaal/bakblik in (of zet de koekenpan in de oven, als dat kan), leg er de spinazie, de boontjes en de uitjes in en verdeel er de tomaatjes met de snijkant naar boven over. Verdeel er eventueel de Taleggiokaas in vlokjes overheen. Besprenkel het geheel met olijfolie en plaats de schotel onder de ovengrill gedurende een minuut of 10. Serveer gelijk.
* In het recept wordt gesproken van lampascione, de bloembolletjes van het blauwe druifje, die men in Italië in het wild vindt en in Puglia gekweekt worden. Piepkleine uitjes vond ik bij de Turkse winkel.

Was lekker, ook zonder worstje.

Recept Teglia di spinaci, pomodori, faglioli uit Donna Moderna




vrijdag 12 mei 2017

Raapstelenfrittata met tuinbonen en mozzarella





Ingrediënten:
250 g diepvries tuinbonen
12 eieren
50 ml slagroom
3 bosuien, fijngesneden
2 bossen raapstelen, wortels verwijderd
400 g Hollandse witte uit Abcoude of buffelmozzarella, in blokjes van 1 x 1 cm
extra vierge olijfolie

De frittata voor ze de oven ingaat


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.

  1. Kook de tuinbonen ± 2 min. in kokend water met zout.
  2. Klop in een kom de eieren en room los en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer de bosui erdoor. Verdeel de raapstelen over een ingevette ovenschaal (of leg er bakpapier in) en verdeel de tuinbonen erover. Schenk het eimengsel erover en verdeel de kaas erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 25-30 min. goudbruin en gaar.


Recept: Delicious Yolanda van der Jagt

De frittata is gemaakt in een quichevorm van 25 cm met ongeveer 3/4 van de ingrediënten.




woensdag 10 mei 2017

Zalmspread van Nigel Slater





Het recept voor zalmspread komt uit het laatste dag-kookboek van Nigel Slater, één van mijn favoriete kookboekschrijvers.
De spread had ik bedoeld als een voorafje, maar met wat sla erbij pakte het uit als een volledige maaltijd.


Ingrediënten:
een halve kleine komkommer van de koude grond
2 of 3 kleine augurkjes
1 tl kappertjes
100 gr mayonaise
100 gr zure room, ricotta of crème fraîche
1/2 tl dijonmosterd
1 tl citroensap
klein bosje dille
150 gr gerookte zalm

Bereiding:

  1. Schil de komkommer, snijd hem overlangs doormidden en schraap met een theelepel de zaadlijst uit. Snijd de komkommer in lucifersdunne reepjes en doe ze in een vergiet of zeef die op een kom is gezet. Bestrooi ze met zout en laat de komkommer twintig minuten met rust. Dep de reepjes met keukenpapier droog.
  2. Snijd de augurkjes in fijne blokjes. Spoel de kappertjes af, dep ze droog en doe ze bij de augurk; roer de mayonaise, zure room, ricotta of crème fraîche erdoor met mosterd, citroensap en wat zwarte peper. Hak de dille en schep hem door de saus.
  3. Snijd de zalm in dunne reepjes en schep ze met de uitgelekte komkommer door de saus. Koel de spread kort en besmeer roggeknäckebrood ermee.




maandag 8 mei 2017

Gestoofde prei met doperwten, ricotta en munt

"Je kunt de ricotta en munt vervangen door verkruimelde feta en dille, maar stoof de prei zachtjes gaar. Ik geef het hier als bijgerecht, maar het is ook een heerlijk hoofdgerecht met nog andere groente en couscous of bulgur" zegt Diana Henry in haar kookboek Simpel.

Ingrediënten:
4 grote preien, schoongemaakt, gewassen, in stukken van 4 cm
165 gr doperwten, vers of uit diepvries (verse erwten gedopt gewogen)
1 teen knoflook, fijngewreven
de geraspte schil van een halve citroen
75 ml lichte kippen- of groentebouillon
100 gr ricotta en 1 el munt of 100 gr feta en 1 el grofgehakte dille
evt. extra groenten, voor erbij als je de prei als hoofdgerecht serveert
75 ml extra vergine olie plus extra voor garnering

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een (koeken/hapjes)pan met dikke bodem en stoof de preien 7 min. op niet te hoog vuur. Laat ze geen kleur krijgen. Breng alles aan de kook, zet het vuur meteen laag, doe er zout en peper bij en leg de deksel op de pan. Laat de preien 10-12 min. zachtjes koken tot ze net gaar zijn (controleer dat met de punt van een mes).
  2. Voeg de erwten toe en kook ze gaar (erwten uit de diepvries hoef je maar heel kort te verhitten).
  3. Bestrooi alles met citroenschil en breng op smaak.
  4. Doe het in een kom - een ondiepe schaal is het mooist - en bestrooi het met de kaas en de kruiden. Bedruppel het met nog wat olie en serveer.
Ik vond het heel lekker. De ricotta heb ik steviger laten worden door haar eerst in een hete oven te leggen.






zaterdag 6 mei 2017

Karbonade met Mosterd en Kappertjes



Ingrediënten:
4 (biologische varkens-) karbonades van 225 - 250 gr per stuk
275 ml droge vermouth
250 gr slagroom
3 tl Dijonmosterd
2-3 el kappertjes in het zout, goed afgespoeld
1 el olijfolie

Bereiding:
Verhit de oven voor tot 200C.

  1. Verhit de olie in een grote ovenvaste koekenpan (of twee kleinere pannen) op hoog vuur. Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze in ca. 2 minuten per kant mooi goudbruin. Zet de pan met karbonades ca. 12 minuten in de oven.
  2. Schenk daarna de olie uit de pan. Leg de karbonades op een warme schaal, dek ze af met folie en houd warm. 
  3. Schenk de vermouth in de pan. Kook al roerend tot de helft in, schraap ook de aanbaksels los en schenk de room erbij. Kook tot de saus de achterkant van de lepel bedekt. 
  4. Haal de pan van het vuur en roer de mosterd en de kappertjes door de saus. De saus smaakt pittig, maar dat is lekker bij varkensvlees. Schep de saus over de karbonades en serveer ze.


Was lekker. Jammer dat de Nederlandse slagers meestal van die confectievarkens hebben maatje S met skinny karbonades.

Recept van Diana Henry 

donderdag 4 mei 2017

Gebakken matzes met zalm




Matze brei heet het. Ik dacht dat het zoiets was als rijstebrij. Maar het Hebreeuwse woord brei betekent gebakken. Origineel zijn het in stukken gebroken matzes met geklutst ei gebakken in kippenvet. Je kunt ze ook met suiker of honing serveren als je meer van zoet houdt.

Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren
12 kleine matzes, heel
100 g gerookte zalm, in reepjes
2 bosuien, in ringetjes
1 el kappertjes
150 ml zure room
boter

Bereidingswijze:

  1. Klop de eieren goed los met wat peper en zout. Houd de matzes kort onder de koude kraan en week ze in het eimengsel tot ze net zacht worden.
  2. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de matzes aan beide kanten bruin. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  3. Maak roerei van het overgebleven eimengsel. Verdeel de matzes en roerei over 4 borden en leg de zalmrepen en bosuitjes erop. Top af met de kappertjes en serveer er apart wat zure room bij.
De matzes bleven vrij zacht. Ik vond ze lekkerder toen ik ze na ze nat gemaakt te hebben eerst krokant bakte, daarna door het geklopte ei haalde en toen afbakte.

Ook zonder zalm en met heel veel peper waren ze heel lekker.



Recept van Sligro