Pagina's

zondag 31 januari 2021

Tartiflette


De tartiflette  maakte ik voor 2 personen met 700 gram aardappelen. Voordat ik de foto kon maken, had de ander al opgeschept. Vandaar de rommelige foto. We vonden het beiden heel lekker.





Ingrediënten:

  • 1 Reblochon van 240 gram of "Tartiflette" kaas
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 200 g gerookt spek in reepjes
  • 2 tot 3 uien
  • 20 cl. crème fraîche
  • 1 glas droge witte wijn
  • boter
  • zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °
  • Schil de aardappelen en stoom ze. Snijd ze als ze afgekoeld zijn in schijfjes van 1/2 cm
  • Bak ondertussen de ui glazig. Voeg er de spekreepjes aan toe en bak nog 7 minuten.
  • Voeg eventueel een glas witte wijn toe en laat nog een paar minuten sudderen
  • Beboter een ovenschotel. Bedek met de helft van de aardappelschijfjes. Leg daarop de uien en de spekjes, bestrooi met veel peper. Werk de laagjes verder af. Giet er de crème fraîche over.
  • Bak 30 tot 35 minuten in de oven

Serveer met bijvoorbeeld deze groene salade van Jamie Oliver 
 




vrijdag 29 januari 2021

Spitskoolbowl met Shiitakes en Honingzalm

 



Van de Tiroler kool hield ik nog een stuk witte kool over. En zo ging ik van Tirol naar Azie:

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 spitskool (ca. 750 gram)
  • 4 el appelazijn
  • 4 el vloeibare honing
  • zout en  peper
  • 250 gr shiitakes
  • 1 radicchio 
  • 3 el teriyakisaus*
  • 250 gr zalmfilet met huid of andere vis
  • 3-4 el olie
Dressing: **
  • 200 gr zure room
  • 2 el melk
  • 1 el vloeibare honing
  • 3 el azijn
  • zout en peper
Garnering:
  • 75 gr cashewnoten


Bereiding:

Snijd de spitskool in vieren en snijd hem in reepjes van de stronk. Roer 4 el azijn, 2 el honing en ca. 1/2 tl zout door elkaar. Kneed de marinade door de spitskool. Laat ca. 30 minuten intrekken.

Maak de shiitakes schoon. Halveer de grote exemplaren. Scheur de radicchio in hapklare stukken.

Meng de ingrediënten voor de dressing.

Rooster de cashewnoten in een grote, droge pan en neem uit de pan. Verhit 2 el in de pan. Bak er de shiitake ca. 4 minuten in. Blus af met de teriyakisaus, breng aan de kook en bestrooi met peper. Neem uit de pan. Verhit 1-2 el olie in de pan. Bak de zalm er op de vleeszijde 2-3 minuten in, draai om, bedruppel met 2 el honing en bak op de huidzijde 4-5 minuten verder.

Hak de cashewnoten grof. Verdeel de zalm in stukken. Spatel de radicchio en de spitskool door elkaar. Breng de sla nogmaals op smaak en verdeel over 4 kommen. Druppel de dressing over de sla. Verdeel de warme vis, de shiitake en de cashewnoten over de sla. Garneer eventueel met peterselie.

* Zelf teriyakisaus maken: 3 el sojasaus, 3 el sake, 3 el mirin en 1 el suiker even verwarmen om de suiker op te lossen en dan af laten koelen. Bron Aziatische ingrediënten.

** Ik vond de saus op basis van zure room niet zo geslaagd. Misschien beter een dressing van 6 el suiker, 6 el azijn en 3 el sesamolie met eventueel gehakte Spaanse peper en een plakje fijngehakte verse gember.

Recept uit Koken en Genieten.




vrijdag 22 januari 2021

Tiroler Koolsalade met Spek

 



"Het recept voor kool- en speksalade uit Zuid-Tirol is eenvoudig en zeer snel klaar, maar het is aan te raden om het een paar uur te laten op smaak brengen. U kunt het ook van tevoren bereiden en een nacht laten rusten. Hierdoor wordt de kool zachter en neemt de smaak van de kruiden beter op."

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g witte kool
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie delicate
  • witte peper
  • 100 g spek Alto Adige*
  • zout
  • komijn

Bereiding:

Om de Tiroler Speck-salade te bereiden, begint u met het schoonmaken van de kool: verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd deze in vier parten en verwijder de kern. Snijd de kool heel fijn, met een mes of met behulp van en mandoline of keukenmachine.

Verwarm ondertussen de witte wijnazijn en de extra vierge olijfolie, op smaak gebracht met witte peper en komijn en giet de hete vloeistof over de kool. Breng op smaak met zout.

Snijd het spek in dunne reepjes. Verwijder absoluut niet het vet, het zal de superlekkere salade maken. Bak het spek in een pan met antiaanbaklaag, zonder olie of ander vet toe te voegen, af en toe roeren. U zult zien dat het vet licht begint te smelten: als het bruin en knapperige is, is salade is klaar!

Recept uit La Cucina Italiana

Speck Alto Adige PGI

Tiroler spek is soms verkrijgbaar bij Lidl tijdens de Duits-Oostenrijkse week. Het is hamspek dat met rozemarijn, laurierblad, jeneverbessen, zout en peper ingewreven drie weken gedroogd wordt en daarna licht, liefst buiten gerookt. Daarna wordt het nog eens 22 weken in kelders gerijpt. Deze keer heb ik gewoon Gelders gerookt spek gebruikt.

zondag 17 januari 2021

Kruidige witte bonensoep

 



Een recept van Melissa Clark in de New York Times van afgelopen week:

"Zonnig met citroen en kruiden, en vol met stevig groen, deze zeer aanpasbare soep kan zowel licht en helder als dik en stoofschotelachtig zijn, afhankelijk van uw voorkeur. Als je een deel van de bonen fijnwrijft om het zetmeel vrij te maken, krijg je een dikkere soep die je bijna met een vork kunt eten. Om het aan de bouillonachtige kant te houden, voeg je wat meer vloeistof toe en laat je de bonen intact. Hoe dan ook, het is een verwarmende, pikante, one-pot maaltijd die perfect is voor de winter."


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in blokjes gesneden
  •  grote wortel, in blokjes gesneden
  • stevige groente, zoals boerenkool of snijbiet
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ¾ theelepel gemalen komijn, plus meer naar smaak
  • snuf chilivlokken, plus meer naar smaak
  • 250 gram  kalkoengehakt, hoewel je net zo gemakkelijk varkens- of rund- of kipprngehakt, tofu of seitan  kunt gebruiken.
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel fijn geraspte verse gember
  • zout
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 blikken witte bonen van 425 gram, uitgelekt en afgespoeld 
  • gehakte verse, zachte kruiden, zoals peterselie, munt, dille, basilicum, dragon, bieslook of een combinatie daarvan
  • Vers citroensap, naar smaak


Bereiding:

Verhit een grote pan op  middelhoog  een minuut of zo om hem op te warmen. Voeg de olie toe en verwarm ongeveer 30 seconden. Voeg de ui en wortel toe en bak ze tot de randjes heel zacht en bruin zijn, 7 tot 10 minuten.

Spoel ondertussen de groenten af en trek de blaadjes van de stengels. Scheur of hak in hapklare stukken en leg ze opzij.

Als de ui goudkleurig is, voeg dan de tomatenpuree, 3/4 theelepel komijn en 1/8 theelepel chilivlokken toe aan de pan, en bak tot de pasta donker wordt, ongeveer 1 minuut. Voeg kalkoen, knoflook, gember en 1 theelepel zout toe en breek het gehakt met een lepel los tot het bruin wordt, 4 tot 7 minuten.

Voeg bouillon en bonen toe en breng het vlees aan de kook. Laat sudderen tot de soep dik en smaakvol is, voeg indien nodig meer zout toe, 15 tot 25 minuten. Als je van een dikkere bouillon houdt, kun je met de achterkant van de lepel wat bonen stuk maken om hun zetmeel vrij te maken. Of laat de bonen heel voor een soep met meer bouillon.

Voeg de groenten toe aan de pan en laat ze sudderen tot ze heel zacht zijn. Dit duurt 5 tot 10 minuten voor de meeste groenten, maar harde groenten kunnen wel 15 minuten duren. (Voeg een klein beetje water toe als de bouillon te weinig wordt ingedikt).

Roer er de kruiden en het citroensap door, proef en voeg meer zout, komijn en citroen toe tot de bouillon pittig is en een frisse smaak heeft. Serveer met een druppeltje olijfolie en meer chili vlokken, indien gewenst.


(Bij mijn buursupers geen ongesneden boerenkool verkrijgbaar, ik heb er spinazie door geroerd.)

dinsdag 5 januari 2021

Snelle Groentesoep




 

Groentesmoothie's , daar is het nu de tijd niet voor. Met een zak soepgroenten en een paar bouillonblokjes heb je snel een warme goed gevulde groentesoep.

Ingrediënten:

een zak van 350 gram boerensoepgroenten

runder- of maggi bouillonblokjes 2 à 3 st

slagersgehakt

vermicelli

peper

extra peterselie als je hebt


Bereiding:

Bak de soepgroenten in een soeppan in een scheutje olijfolie tot de groenten geuren. Giet er een liter kokend water bij en de bouillonblokjes.

Draai snel gehaktballetjes - grote ballen, gauw klaar. 

De vermicelli erbij, ongeveer een kwartier koken, peper en peterselie erover en klaar.



maandag 4 januari 2021

Aardappeltaart met Schapenkaas


 
Lekker hoor, als het buiten kouder wordt.

Ingrediënten voor 6 personen:

1 à 2 kilo aardappelen

100 gram boter

150 gram schapenkaas in plakjes gesneden

zout en peper

bieslook

zout en peper


Bereiding:

Snijd de aardappelen heel dun met de mandoline.

Smelt de boter en kwast hiermee de bodem en de zijkant van een ronde taartvorm in.(geen springvorm) 

Bedek de bodem met plakjes aardappel. Zet ook plakjes aardappel rechtop tegen de wand

Bestrijk de plakjes met boter

zout en peper

Knip de bieslook erboven

Plakjes kaas

zout en peper

aardappelplakjes enz.

Zet de taart 1 uur in de oven op 200 ℃






-