Een recept van Melissa Clark in de New York Times van afgelopen week:
"Zonnig met citroen en kruiden, en vol met stevig groen, deze zeer aanpasbare soep kan zowel licht en helder als dik en stoofschotelachtig zijn, afhankelijk van uw voorkeur. Als je een deel van de bonen fijnwrijft om het zetmeel vrij te maken, krijg je een dikkere soep die je bijna met een vork kunt eten. Om het aan de bouillonachtige kant te houden, voeg je wat meer vloeistof toe en laat je de bonen intact. Hoe dan ook, het is een verwarmende, pikante, one-pot maaltijd die perfect is voor de winter."
Ingrediënten voor 4 personen:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, in blokjes gesneden
- grote wortel, in blokjes gesneden
- stevige groente, zoals boerenkool of snijbiet
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ¾ theelepel gemalen komijn, plus meer naar smaak
- snuf chilivlokken, plus meer naar smaak
- 250 gram kalkoengehakt, hoewel je net zo gemakkelijk varkens- of rund- of kipprngehakt, tofu of seitan kunt gebruiken.
- 3 tenen knoflook, gehakt
- 1 eetlepel fijn geraspte verse gember
- zout
- 1 liter kippenbouillon
- 2 blikken witte bonen van 425 gram, uitgelekt en afgespoeld
- gehakte verse, zachte kruiden, zoals peterselie, munt, dille, basilicum, dragon, bieslook of een combinatie daarvan
- Vers citroensap, naar smaak
Bereiding:
Verhit een grote pan op middelhoog een minuut of zo om hem op te warmen. Voeg de olie toe en verwarm ongeveer 30 seconden. Voeg de ui en wortel toe en bak ze tot de randjes heel zacht en bruin zijn, 7 tot 10 minuten.
Spoel ondertussen de groenten af en trek de blaadjes van de stengels. Scheur of hak in hapklare stukken en leg ze opzij.
Als de ui goudkleurig is, voeg dan de tomatenpuree, 3/4 theelepel komijn en 1/8 theelepel chilivlokken toe aan de pan, en bak tot de pasta donker wordt, ongeveer 1 minuut. Voeg kalkoen, knoflook, gember en 1 theelepel zout toe en breek het gehakt met een lepel los tot het bruin wordt, 4 tot 7 minuten.
Voeg bouillon en bonen toe en breng het vlees aan de kook. Laat sudderen tot de soep dik en smaakvol is, voeg indien nodig meer zout toe, 15 tot 25 minuten. Als je van een dikkere bouillon houdt, kun je met de achterkant van de lepel wat bonen stuk maken om hun zetmeel vrij te maken. Of laat de bonen heel voor een soep met meer bouillon.
Voeg de groenten toe aan de pan en laat ze sudderen tot ze heel zacht zijn. Dit duurt 5 tot 10 minuten voor de meeste groenten, maar harde groenten kunnen wel 15 minuten duren. (Voeg een klein beetje water toe als de bouillon te weinig wordt ingedikt).
Roer er de kruiden en het citroensap door, proef en voeg meer zout, komijn en citroen toe tot de bouillon pittig is en een frisse smaak heeft. Serveer met een druppeltje olijfolie en meer chili vlokken, indien gewenst.
(Bij mijn buursupers geen ongesneden boerenkool verkrijgbaar, ik heb er spinazie door geroerd.)