Pagina's

vrijdag 31 december 2010

Oudejaarsdaghapjes met Ensaladilla Rusa





























Krabkoekjes       Zebra's
   Krabsalade met mango   Ensaladilla Rusa


 Krabkoekjes
1 blikje krab van 120 gram nettogewicht
1 lenteuitje, kleingesneden
klein knoflookteentje
1 theelepel wasabi
1/2 theelepel rijstazijn
1/2 theelepel Kikkomansoja of tamari25gram bruin rijstmeel
Olie om te bakken
Limoen om te garneren
  1. Doe de knoflook en de lenteuitjes in de snijkom van de hakmolen en maal tot fijn.
  2. Voeg krabvlees, wasabi, rijstazijn, sojasaus en de rijstmeel toe. Maal tot een ruwe pasta.
  3. Doe een halve cm olie in een koekenpan. Verhit en test de hitte met een stukje brood.
  4. Rol met je handen een theelepel vulling tot een balletje en plat een beetje af.
  5. Bak de koekjes goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Recept uit Nigella's Feasts
De koekjes waren een beetje aan de droge kant. Misschien heb ik iets verkeerds gedaan: de krab teveel uit laten lekken en teveel vocht eruit gedrukt, of teveel meel gebruikt. Ik had alleen witte rijstmeel (van een keer tempura maken) in huis. Met 2 schaaltjes met dipsaus, als bij sushi, één met sojasaus en één met wasabi, waren ze toch lekker.
.

Zebra's
4 sneedjes roggebrood
75 gram zachte boter
50 gram geraspte pittige kaas
peper
aroma
  1. Roer de boter tot room en voeg de geraspte kaas toe. Maak op smaak met peper en aroma.
  2. Bestrijk 3 sneedjes roggebrood met de pasta.
  3. Leg ze op elkaar en bedek met het vierde sneedje.
  4. Wikkel in folie en laat in de koelkast stevig worden in ongeveer 1 uur.
  5. Snijd er dwars op de laag plakjes van.
Volgende keer eens proberen met Zwitserse geraspte kaas op de middelste laag.

Krabsalade met mango
Voor de salade:
1 blikje krab uitgelekt gewicht 120 gram
1/2 theelepel limoensap
koffielepel goede olijfolie
(ietsje verse koreander)
1 theelepel fijngehakte muntblaadjes
1 theepele fijngehakte sjalot of rode ui
Tabasco
Peper en zout
Voor garnituur 1: Mangosalade
stuk mango, gepeld en in stukjes
ietsje olijfolie 
ietsje limoensap
ietsje muntblaadjes
Tabasco
peper en zout.
Voor garnituur 2: Mangomoes
olijfolie
stuk mango, gepeld en in stukjes
peper en zout
limoensap

  1. Meng alle ingrediënten voor de salade
  2. Meng alle ingrediënten voor garnituur nr 1
  3. Garnituur 2: Verhit de olijfolie op niet te hoog vuur. Voeg mango toe, zout en peper en bak ca 3 minuten tot zacht.
  4. Voeg een scheut water toe en laat aan de kook komen.
  5. Haal van het vuur af, voeg limoensap toe en blender het.
Recept van Frans-Baskische restaurant Fringale uit San Francisco. Zij doen ook nog avocado door de de salade. Zie http://simplyrecipes.com/recipes/crab_mango_and_avocado_salad/

Omdat de mango niet rijp bleek, heb ik garnituur 1 geblenderd tot garnituur 2. Was een hele lekkere lichte combinatie van smaken. Zou het de volgende keer kunnen opmaken in ronde vorm: onderin de mango stukjes, daarop de krab. Op het bord de moussse dresseren.
.

Ensaladilla Rusa
De traditionele Spaanse tapa.
Heel erg lekker en niet zo zuur als een huzarensalade

Ingrediënten:
450 gram roodschillige, vastkokende aardappelen
2 wortelen
3 eieren
150 gram diepvries doperwten
200 gram bonito, atún blanco of gewone tonijn in olie
3/4 potje mayonaise (2 dl)
lekkere olijfolie
peper en zout
Garnering:
pitloze of gevulde olijven
halve rode paprika of geroosterde paprika uit een pot
  1. Was en kook de ongeschilde aardappelen, de geschraapte wortelen en de eieren in grote pan water.
  2. Kook de diepvries doperwten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  3. Doe de mayonaise in een kom en klop er er met een garde nog 2 eetlepels olijfolie door
  4. Snijd de wortels in kleine blokjes
  5. Ontvel de aardappelen zodra ze wat afgekoeld zijn en snijd ze eveneens in kleine blokjes.
  6. Doe alles in een grote schaal met de stukjes uitgelekte bonito en snipper er 2 hardgekookte eieren boven.
  7. Maak op smaak met peper en zout en meng er de mayonaise door.
  8. Proef of er nog een theelepel wijnazijn of citroen door moet.
Garnering
  1. Doe de halve paprika 20 min. in een oven van 200 gr. of tot het vel geblakerd is.
  2. Ontvel en snij in lange repen.
  3. Vul de ontpitte olijven met kleine stukjes paprika en snijd ze in plakjes.
  4. Snij het overgebleven ei in pakjes.
Heb hiervoor de helft van een grote pot witte tonijn gebruikt, die te koop is gedurende de Spaanse week van Lidl.

donderdag 30 december 2010

Boerenkoolstamppot met gésiers de canard confits


Hoe je krijg je boerenkool smeuiïg als je geen jus hebt en geen jus uit een pakje wilt? Met eendenvet (en gebakken maagjes) uit een blikje gésiers.

Ingrediënten:
1 kilo kruimige aardappelen
400 gram gesneden boerenkool
warme melk
half blikje gésiers de canard confits(of ganzenvet)

Bereiding:
  1. Doe de aardappelen in een grote pan met wat water en zout en leg er de boerenkool op.
  2. Kook zo'n 20 minuten - prik in de aardappelen om te zien of ze gaar zijn
  3. Stamp en roer er een flinke scheut warme melk door.
  4. Verhit ondertussen in een koekenpannetje de gésiers met het vet.
  5. Snijd de gésiers in plakjes en roer het hete vet door de boerenkoolstamppot.

dinsdag 28 december 2010

Spruitjes, knolselderij en champignons uit de oven

Van alle restjes en niet gebruikte ingrediënten van de Kerst deze (bijna vegetarische) ovenschotel gemaakt.

Ingrediënten:
250 gram spruitjes
1 kleine selderijknol, in blokjes
1/2 doosje champignons
pakje magere gerookte spekjes
1 ui, gesnipperd
boter
paneermeel
geraspte kaas

Bereiding:
  1. Doe de spruitjes en de knolselderij in een pan kokend water en kook ze een minuut of 8.
  2. Bak de champignons even vlug aan met wat tijm en leg opzij.
  3. Bak in hetzelfde koekenpannetje de reepjes spek, doe de ui erbij en laat even stoven tot de ui glazig is.
  4. Meng de uitgelekte groenten met de andere ingrediënten, maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat.
  5. Doe over in ovenschaal, bedek met een mengsel van paneermeel en geraspte kaas.
  6. Schuif in de het oven zodat de kaas smelt.

maandag 27 december 2010

Croccantucci

Nee, deze koekjes heb ik niet gebakken maar waren van Lidl; volgens mij zijn ze zelf niet te maken. Heel lekkere ragdunne koekjes. Smaken bij elk drankje. In Italië is dit ook echt een koekje voor feestelijke gelegenheden.

Tweede kerstdag, foie gras en hazenpeper à la Française

Dit jaar geen haas uit de weitas van de jager maar uit de diepvries van de Lidl.
Ingrediënten:
1 kg  hazenbouten
marinade:
1 winterwortel
2 uien
3 laurierblaadjes
6 jeneverbessen
tijm
scheut azijn
1 liter wijn
glaasje cognac
Verder nog:
beetje meel
boter
150 gram gerookt spek in blokjes
150 gram kleine champignons of grote in stukjes
250 gram kleine (cocktail-)uitjes

Bereiding:
Omdat ik niet wist of het een oude of een jonge haas was, heb ik hem eerst 1 nacht laten marineren in alle bovengenoemde ingredïenten. Snijd de haas eerst in stukken.
Verwarm de oven op 175 graden.
  1. Haal de haas uit de marinade, dep droog met keukenpapier, doe in een plastic zak en schud om met meel.
  2. Neem een gietijzeren braadpan en bak de spekjes uit. Schep ze uit de pan.
  3. Bestrooi de haas met peper en zout en bak in het spekvet en de boter lichtbruin. Haal de haas uit de pan.
  4. Bak in een andere kookpan de marinade-groente, strooi er wat meel over en blus dit met de marinade.
  5. Schenk de inhoud over in de gietijzeren pan, laat aan de kook komen en roer het aanbaksel los.
  6. Doe dan de haas en het spek weer terug in de pan.
  7. Voeg nog wat tijm, jeneverbessen en laurier toe.
  8. Zet de pan met deksel in de oven zo'n anderhalf uur.
  9. Bak in een koekenpan de champignons en de uitjes en voeg die toe als de haas klaar is.
  10. Saus eventueel binden met beurre manié. (Van te voren in de vriezer leggen en raspen).
Tot nu toe altijd gemaakt volgens het recept van Cuisine A-Z. Maar dit recept van Rudolph van Veen is een stuk minder bewerkelijk. Hij roert er bij het bakken van de champignons en uitjes trouwens 1 dl slagroom door en giet haas en alles in een open ovenschaal in de oven. Serveert het met Spätzle.


Gegeten met aardappelpuree en tutti frutti.
Met een kleine aanpassing low-carb te maken.

Tweede kerstdag, foie gras en hazenpeper à la Française


Ingrediënten:
Blikje foie gras
Kruidkoek (geen ontbijtkoek)
1 senseokopje Sauternes of Monbazillac
1/2 senseokopje water
1/2 senseokopje suiker
2 blaadjes gelatine

Vet een bakje in van dezelfde diameter als de foie gras. Of gebruik een blik. Bekleed met doorzichtig folie.
Week de gelatine in koud water.
Verwarm in een steelpannetje de suiker, wijn en water en roer tot de suiker opgelost is.
Laat een beetje afkoelen en roer er de gelatine doorheen.
Laat een uur of drie in de koelkast opstijven.
Snijd heel dunne plakjes van de kruidkoek en rooster ze in broodrooster of oven.
Leg op elk plakje kruidkoek een plak foie gras en een plak gelei.
Snij eventueel in puntjes als hapje.

zondag 26 december 2010

Kerstdiner Kreeft en Rendiersteak


Rendiersteaks met portsaus, spruitjes en Jamie's perfect roast potatoes
Ingrediënten:
Rendiersteaks
boter
1 dl rode port
1,5 dl water
1,5 dl slagroom
1/2 soeplepel bessengelei
kruidkoek
dragon
zwarte chocola
De rendiersteaks van Lidl uit de diepvries waren heel lekker en heel mals.
Bereiding:
Rendiersteaks goed met keukenpapier drogen en door de meel halen. Strooi er peper en zout over.
Bak in een flinke klont boter als biefstuk.
Warm houden, bijvoorbeeld tussen twee borden.
Meeste vet uit de pan weggooien en deglaceren met de port, 1,5 dl water, 1,5 dl slagroom, de bessengelei, rasp de kruidkoek erboven en roer goed het aanbaksel los en laat wat inkoken.
Voeg op het laatst de dragon en de geraspte chocola toe.
(Recept van sterrenkok François Paul uit de Elzas)
Ik had geen bessengelei en heb daarvoor sylt lingom van Ikea genomen.
Verder gekookte spruitjes, even in de koekenpan in de boter gebakken en Jamie's aardappelen. Die waren inderdaad heel erg lekker. Ik heb Roseval aardappelen gebruikt in de combinatie met mandarijnschilletjes.
Het recept is overal op internet te vinden, maar hier nogmaals:


 Ingrediënten voor Jamie’s perfecte aardappelen uit de oven:

• 1,5 kg aardappels, geschild
• olijfolie
• rodewijnazijn
Smaakcombinatie 1
• olijfolie
• 1 bolletje knoflook, in tenen opgedeeld
• de naaldjes van 1 bosje rozemarijn

Smaakcombinatie 2
• 2–3 klontjes boter, in kleine blokjes gesneden
• 1 bolletje knoflook, in tenen opgedeeld
• bosje salie, gescheurd
• 1 clementine

Smaakcombinatie 3
• 2 el ganzenvet
• 1 bolletje knoflook, in tenen opgedeeld
• de blaadjes van 1 bosje tijm
• 2–3 laurierblaadjes

Je hebt de keus tussen verschillende smaakmakers. Ga je voor de olijfoliecombo, dan heb je een goede Italiaanse olie nodig. Voor zoetere aardappels met een volle smaak neem je de botervariant. En wil je super-de-luxe aardappels met nóg krokantere randjes, dan kies je ganzenvet.

1 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de aardappels in gelijke stukken van 7–8 cm lang. Was ze om overtollig zetmeel te verwijderen en doe ze in een pan met koud water en wat zout. Ze moeten onderstaan. Breng aan de kook en kook ze 6–7 minuten voor; laat ze dan 3 minuten in een vergiet uitlekken en droog stomen. Schud ermee om de stukken aardappel ruw te maken, dan worden ze superkrokant.

2 Verdeel de aardappels in een enkele laag over een grote braadslee en voeg je vet naar keuze – olijfolie, boter of ganzenvet – toe. Bestrooi met wat zout en peper. Schep de aardappels door het vet. (Maak je ze voor de volgende dag, dan leg je er nu vershoud- of aluminiumfolie over en bewaar je ze in de koelkast of op een koude plek tot je ze nodig hebt.)

3 Bak de aardappels 30 minuten in de hete oven, tot ze goudgeel en voor driekwart gaar zijn.

4 En dan nu de grote truc. Neem een pureestamper en druk zachtjes op de stukken aardappel om het oppervlak te vergroten – hoe meer van de aardappel in contact komt met de pan, hoe krokanter het resultaat. Ga nu aan de slag met de rest van de smaakmakers. Doe een flinke scheut olijfolie in een kleine kom en voeg de kruiden, knoflook en een scheutje rodewijnazijn toe; roer ze door elkaar. Gebruik je de boter, voeg dan wat clementineraspsel toe – niet om op te eten maar wel om een heerlijke smaak toe te voegen. Voeg de kruidenmix toe aan je aardappels, schud even met de braadslee en zet die terug in de oven. Bak de aardappels nog 40–45 minuten tot ze perfect zijn: krokant, goudbruin en supersmakelijk.

5 Doe ze over op een bord met gekreukeld keukenpapier om overtollig vet te laten absorberen.

Kerstdiner Kreeft en Rendiersteak


Ingrediënten voor 2 personen
1 diepvries kreeft
Court-bouillon
Voor de geconfijte citroen:
1 citroen
1/2 eetlepel vloeibare honing
1 theelepel witte balsamico-azijn
Vier seizoenenpeper
Voor de guacamole:
1 rijpe avocado
5 gr fijngesneden lente-ui
1 eetlepel olijfolie
piment d'Espelette
citroensap

Kreeft
Laat tijdig de kreeft ontdooien.
Breng de court-bouillon aan de kook, doe het vuur uit, laat de kreeft erin zakken en laat afkoelen tot lauwwarm.

Geconfijte citroen
Verwijder met een dunschiller de schil van de citroen en snijd in julienne (dunner dan op de foto)
Zet ze op in een pannetje met koud water en laat aan de kook komen. Doe dit 5 keer.
Laat uitlekken en confijt ze op laag vuur met:
   1/2 eetlepel vloeibare honing
   het sap van de citroen
   1 1/2 eetlepel water
   1 theelepel witte balsamico-azijn
   Vier seizoenenpeper

Guacamole
Snijd de avocado in kleine blokjes en meng met de overige ingrediënten.
Dresseer het op een bordje met behulp van een ring (ik heb een stuk PVC buis genomen; gaat goed)

Volgens sterrenkok François Paul moeten er nog ontpelde, één uur  in de oven met vanille en steranijs geconfijte kerstomaatjes bij. Maar dat heb ik niet gedaan, Het was wel lekker. Die citroen moet er echt bij voor wat contrast. In zijn recept staat één kreeft p.p. in plaats van een halve.

vrijdag 24 december 2010

Kabeljauw met zuurkool


Ik had gedacht dat het recept niet de moeite waard zou zijn om er een foto van te maken. Maar het recept is toch lekker genoeg om te onthouden. De foto is van AH.  Makkelijk recept als je geen zin hebt om te koken.

Ingrediënten voor 4 personen:
verse zuurkool (750 g)
witte wijn
1 pak kabeljauwfilet (400 g, diepvries)
1 el grove mosterd
75 g geraspte jonge kaas
1 tl gedroogde dille

 Eventueel met aardappelpuree:
1500 g kruimige aardappelen, geschild
150 ml melk

Eventueel met extra mosterdsaus:
25 gram boter
1 eetlepel bloem
2,5 dl water
visbouillonblokje
grove mosterd

Bereiding:
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  1. Verwarm de oven voor op 225 °C. 
  2. Leg de kabeljauwfilet op de bakplaat en besmeer met de mosterd. Strooi de kaas en de dille erover. 
  3. Bak de kabeljauwfilet in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.
  4. Bereid de zuurkool met witte wijn in ca. 20 minuten en breng op smaak met peper en zout.
Maak eventueel een aardappelpuree en meng met de zuurkool.

Ik heb er voor de smeuiïgheid nog wat extra extra mosterdsaus bijgemaakt van een klontje boter, wat bloem, bouillon van een visblokje en flink wat mosterd. Zonder de bloem is het een low-carb recept.

woensdag 22 december 2010

Eendenborst met rodekool

Ingrediënten voor 2 pers:
1 eendenborstfilet
1/2 thelepel geraspte gember of gemberpoeder
mespuntje kruidnagelpoeder
zout en peper
Optioneel voor het 'glazuur':
1,5 eetlepel honing
1 kleine gedroogde abrikoos
1 kleine gedroogde pruim
2,5 cl (vijgen-)balsamico

  1. Snijd het vel ruitvormig in
  2. Maak een mengsel van gember(poeder), kruidnagelpoeder, peper en zout. Wrijf de eendenborstfilet aan beide kanten hiermee in.
  3. Laat de pan goed heet worden en leg de filet op de velkant in en laat op middelhoog vuur ca. 5 min. bakken.
  4. Keer om en laat ze andere kant nog 3 minuten bakken.
  5. Laat afgedekt 5 tot 10 minuten rusten.
Het glazuur:
Meng de ingrediënten voor het glazuur in een kommetje en verdeel het over de velkant.
Laat onder de gril carameliseren.

Serveer met rodekool roergebakt met appel, peer, rode wijn, kaneel en bruine basterdsuiker.
Het glazuur is een recept van sterrenkok François Paul.


maandag 20 december 2010

Spinazietaart


Torta di spinaci
Ingrediënten:
500 gram spinazie
olijfolie
250 gr Italiaanse rijst
zout
boter
1 grote ui, fijngehakt
1 grote teen knoflook, geperst
zwarte peper uit de molen
versgeraspte nootmuskaat
4 eieren, lichtgeklopt
1 eetlepel gehakte salie
75 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
extra boter, gesmolten

zondag 19 december 2010

Kalfsoesters met gorgonzolasaus

Wel een 80er jaren recept, maar is niks mis mee.

Ingrediënten:
2 kalfsoesters
Peper en zout
20 gr boter
100 ml slagroom
50 gr gorgonzola

Spaghetti met sinaasappel



Vreemd, maar wel lekker
Ingrediënten:
350 gr spaghetti
150 gr slagroom
Parmezaanse kaas, geraspt
3 eidooiers
2 sinaasappels
boter
kervel
peper en zout

zaterdag 18 december 2010

Zuurkool sandwich


Een soort Rueben sandwich
Met de sneeuw vandaag had ik zin in zuurkool, maar niet met vette worst of spek.

Ingrediënten voor 2 personen
4 sneden Oberländer brood (AH)
Wijnzuurkool
Kummel
Mayonaise
Spaans pepertje, in ringetjes
Pastrami
Sandwich augurken (plakken)
Zwitserse kaas, in plakken of geraspt
Wat waterkers ofzo

vrijdag 17 december 2010

Curry in een kwartier


Van een restje gekookte sperziebonen deze curry gemaakt op basis van Nigella's Curry in a hurry.
Als de rijst gaar is, is ook de curry klaar.

Ingrediënten voor 2 personen
Wokolie (Conimex)
2 kleingesneden sjalotjes of 3 lenteuitjes
Thaise groene pasta
Bakje kipreepjes
Vissaus (Nam pla)
Klein blikje cocosmelk (ca 200 ml)
Kippenbouillon (Fond of van een blokje), anderhalve keer het volume van de cocosmelk
Doperwtjes uit de diepvries
Gekookte sperziebonen of uit de diepvries
Eventueel ander restje groente of diepvriesgroente
Verse koreander, gehakt.

maandag 13 december 2010

Brussels lof


Niks roerbakken, balsamicoazijn of andere nieuwigheden, maar op klassieke Belgische wijze. Klassiek lekker.

Snijd de witlof in de lengte in tweeën.
En dan smelt je een ruime hoeveelheid boter in een pan, je zout die boter, legt je witloof er in, kruiden met peper en zout en doe het deksel op de pan. Dus geen vocht toevoegen. Vuur zeer laag, en zeer langzaam garen. Kan een uurtje duren, bij dikkere kropjes. Op het laatst keren, met deksel eraf vocht laten inkoken. Supereenvoudig en superlekker.
Verder had ik nog aardappelblokjes en champignons gebakken. Alles was bedoeld als accompagnement voor een restje vlees van gisteren. De groentes waren zo lekker, dat het vlees is blijven liggen.

zondag 12 december 2010

Snijbonen met rode paprika


Knip de snijbonen in schuine stukken en kook ze kort in kokend water.
Snijd de paprika in ongeveer even grote stukken en bak ze in de koekenpan totdat ze een beetje bruin zien. Doe er de uitgelekte snijbonen toe en bak nog even mee. Voeg wat piment d'Espelette toe.

Varkensfilet uit de oven


Ingrediënten:
1 varkensfilet van ± 700 gram
2 teentjes knoflook
rozemarijn
 zout, peper
2 eetlepels balsamico azijn,
appelstroop

woensdag 8 december 2010

Wortelgroenten Bourguignon


Van de afgelopen dagen had ik nog champignons, pastinaak en zoete aardappelen over. Met nog wat andere ingrediënten een heerlijk vegetarisch gerecht gemaakt.

Voor 4 personen:
Voor de wijnsaus:
50 gram boter
1 grote rode ui, gesnipperd,1 stengel bleekselderij, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
250 ml stevige rode wijn
1 flinke eetlepel tomatenpuree
700 ml groentebouillon
1 eetlepel verse tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
1 theelepel gedroogde salie
½ theelepel gemalen korianderzaad
2 theelepels suiker
Voor in de oven:
ca. 1 kilo groente (schoongemaakt gewicht, een combinatie van bijv. pastinaak, winterpeen, meiraap, knolselderij en aardpeer), in flinke dobbelstenen
250 gram kastanjechampignons
olijfolie
peper, zout
3 eetlepels peterselie, fijngehakt

dinsdag 7 december 2010

Kalkoen met zoete aardappelen en couscous


Ingrediënten:
ca.1 kilo kalkoen- of kipdrumsticks
Marinade:
2 ingelegde citroenen (Turkse winkel)
sap van 1/2 citroen
2 knoflooktenen, uit de knijper of vijzel
1 theelepel korianderzaad, grof gevijzeld,
1 theelepel komijnzaad, grof gevijzeld
1 theelepel zoet paprikapoeder
Verder:
2 grote uien, grof gesnipperd
2 kaneelstokjes
12 gedroogde abrikozen zonder pit
3 el schenkhoning
500 gr zoete aardappelen, gewassen
300 gram couscous

zaterdag 4 december 2010

Soep van topinamboer met pastinaak en kastanjechampignons


Een heerlijke winterse soep

1 kilo topinamboertjes (aardperen)
2 sjalotten
olijfolie
200 ml witte wijn
800 ml groentebouillon
1 dl slagroom
150 g kastanjechampignons
truffelzout
1 pastinaak

Chinese gefrituurde vis met suiker



Gefrituurde vis met suikersaus (voor 2 personen)
1 harder van ong. 7 ons (hier heb ik 2 zeebaarzen genomen)
1 ui
80 g palmsuiker
2 el water
3 el vissaus
gehakte koriander
arachide- of zonnebloemolie

woensdag 1 december 2010

Gehakt uit de oven

Ingrediënten voor 6 personen:
10 gram gedroogde porcini
2 sneetjes witbrood zonder korst
75 ml melk
1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, in hele kleine blokjes
3 tenen knoflook, gesnipperd
5 gedroogde pruimen zonder pit, heel fijn gesneden
50 ml witte wijn
1 kilo half om half gehakt
10 blaadjes verse salie
2 eieren
handje verse peterselie, fijngehakt
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
½ theelepel gemalen piment
1 eetlepel balsamico azijn
150 gram ontbijtspek in plakjes
2 eetlepels olijfolie

dinsdag 30 november 2010

Snelle appeltaart voor luiaards


1 rol filodeeg (half pakje)
beetje boter om in te vetten
eerste laag:
225 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
zakje vanillesuiker
1 ei, geklopt
tweede laag:
ca. 4 appels
50 gram suiker
t 1 theelepel kaneel
50 gram geschaafde amandelen

maandag 29 november 2010

Fazantfilet

Petto di fagliano in agrodolce
Ingredienti:
un petto intero di fagiano , circa g 400
patate g 150
spinaci freschi, in foglia, g 100
cipolla g 40
uvetta secca g 15
pancetta a fettine
burro
rosmarino
brodo
brandy
olio d'oliva
sale - pepe in grani
petto

zaterdag 27 november 2010

Empanadillas

Ingredientes:
Para la masa:
1 vaso de cerveza
1 vasito de aceite
1 cuchara de sal
1 cuchara de azucar
Harina
Para el relleno:
1 lata de guisantes
1 cebolla
1 lata de atun
Er kan ook  nog hardgekookt ei en/of tomaat door

vrijdag 26 november 2010

Pappardelle met haas


Van een restje haas van gisteren (de Argentijnse haas van Lidl) deze variatie op 'pappardelle sulla lepre' te maken.
Ingrediënten
Pappardelle
Uitgeplozen vlees van de hazenbouten
De overgebleven saus uit de verpakking met de toegevoegde wijn of cognac
eventueel wildbouillon
slagroom

Spruitjes uit de oven met noten


Voor 2 personen
500 gr spruitjes
olijfolie
peper en zout
tijm
eventueel balsamico azijn
geroosterde noten
(amandelen, hazelnoten,  pijnboompitten of walnoten)


Oven op 200 C
Spruitjes schoonmaken, al naar gelang in tweeën of vieren snijden. Meng ze met een klein beetje olijfolie, peper en zout plus tijm. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 40 minuten of tot ze bruin zijn.
Haal ze uit de oven en meng ze met een beetje balsamico azijn en de geroosterde noten.

Opmerking: Ik heb de spruiten 2x keer achterelkaar klaargemaakt. Eén keer had ik haast en heb ze eerst even een minuut of 5 geblancheerd. Ik vond deze lekkerder dan alleen geroosterd, want ze worden wat zachter. Verder heb ik amandelen gebruikt, maar het contrast met de harde noten vond ik niet prettig. Volgende keer cashew- of walnoten proberen.