Strozzapreti oftewel priesterwurger |
De
oorsprong van de naam van dit gerecht zou zijn dat priesters de gewoonte hadden
om 's zondags bij de families van zijn kerk te gaan eten. Het gebruikelijke
zondagse gerecht was gepocheerde balletjes van kaas en snijbiet in een
vleessaus. Het schijnt dat ooit een priester er zo veel van at, dat hij
uitelkaar spatte. Strozza=strot, preti=priesters. Misschien is het ook wel zo
dat het de mensen de strot uitkwam als de priester weer eens kwam eten.
In dit recept heb
ik geen balletjes gemaakt; dit is een stuk minder bewerkelijk. Weinig kans dat de priester bij mij komt.
Ingrediënten:
Kaasmassa
500 g de bruccio = Corsicaanse schapenkaas
of ricotta met geraspte pecorino
2 eieren
1 kg snijbiet of spinazie
veel marjolein of bonenkruid
4 uien
zout en peper
Saus
2 uien
500 g tomaten (of een blik)
Eroverheen
50 gram mozzarella (of geraspte gruyère)
25 cl crème fraîche
Scheut olijfolie
Snijbiet |
Kaasmengsel:
Uien donker bakken, laten uitlekken. Snijbiet of spinazie
blancheren, uitlekken en grof snijden. Uien en snijbiet mengen met brocciu,
zout peper, eieren en marjolein of bonenkruid.
Bak de uien, daarna een blik tomaten erbij, laten
sudderen en inkoken tot een dikke brij
Verder:
In vuurvaste
schaal het kaasmengsel scheppen.
Eigengemaakte
tomatenbrij in hoopjes erover (dus niet geheel bedekken) en een scheut slagroom.
Gratineren
met mozzarella of Gruyère plus een scheutje olijfolie
HIer meot je eigenlijk de anecdote vertellen waarom het gerecht zo heet.
BeantwoordenVerwijderen