Pagina's

donderdag 27 februari 2014

Gehakt met sperziebonen van Donna Hay


Ingrediënten:
1 eetlepel plantaardige olie
100 g shiitake champignons, in plakjes
1 rode ui, gesneden
1 grote rode chilipepr, zonder zaadjes en in plakjes
1 teentje knoflook, in plakjes
300g varkensgehakt
2 eetlepels pruimensaus
¼ kopje (60ml) sojasaus
200g sperziebonen, schoongemaakt

Bereiding:

woensdag 26 februari 2014

Biefstuk met paprika uit Peru, de lomo saltado

Lomo saltado uit Peru

Moestuin. Alle hedendaagse kookboeken gaan uit van de seizoenen en zelfs van de eigen moestuin. Zonder moestuin lijk je bijna niet meer te kunnen koken, staat in de NRC van afgelopen weekend. Ik weet dat het niets voor mij is. Ik hoef alleen maar naar de verwijtende blik van mijn enige kamerplant te kijken omdat ik hem drie weken geen water heb gegeven. En waarom zou je moeilijk doen als Appie de groenten afgepast, gewassen en gesneden aan je deur komt afleveren? Dat is toch evolutie, daar hebben we eeuwen over gedaan.

Maar toen kwam, zoals we tegenwoordig zeggen, het scharnierpunt in mijn denken.
Ferran Adrià. die van het Spaanse restaurant El Bulli, heeft de Peruviaanse keuken ontdekt en opende in Barcelona het Japans-Peruviaanse restaurant Pakta. In zijn kielzog vertrokken de andere Michelin koks die er toe doen naar Peru en langzamerhand begint de trend naar Nederland over te waaien. Er worden zelfs koks uit Peru ingevlogen. Volgende maand kookt Francisco Rodriguez van het beste restaurant in Zuid Amerika in de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven.

Maar wat maakt die Peruviaanse keuken zo speciaal. Nou dat zijn de ingrediënten die we hier niet kunnen krijgen. Zoals de aji amarillo, de aji limo en de olluco. Maar je kunt de zaden wel bestellen bij www.peperzaden.nl

Ik droom van een tuin vol pepers in exotische vormen, kleuren en smaken.
Voorlopig moet ik het nog met de gewone paprika doen.

Ingrediënten:
1/2 kg biefstuk in reepjes gesneden
3 middelgrote uien, in acht stukken gesneden
1 kg aardappel of zoete aardappel, geschild en in frieten gesneden
4 aji amarillo, maar dat wordt dus een grote gele paprika, in repen gesneden
4 ontvelde tomaten in 8 stukken gesneden
2 el gehakte peterselie
1 el rode wijnazijn
2 el sojasaus
1 kopje olie
1/2 lepeltje limoensap
peper en zout

Bereiding:

  1. Bak in een pan in een half kopje goed hete olie de biefstukreepjes. Schep ze eruit en zet ze opzij.
  2. Bak in dezelfde olie de in dikke repen gesneden ui en de tomaten. De ui mag niet te zacht worden. Voeg de gehakte peterselie toe, peper en zout, de paprika, sojasaus en azijn. Bak 2 minuten. De tomaten moeten hun vocht afstaan, maar mogen niet tot pap koken.
  3. Voeg het vlees weer toe en de citroensap. Meng goed door.
  4. Bak apart de frieten in een 1/2 kopje hete olie tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Leg de frieten in het midden van het bord met het vlees er bovenop. Bestrooi met peterselie.

De Peruvianen eten er rijst bij.

De combinatie met de sojasaus en de rode wijnazijn vond ik lekker.

Recept uit Chef al paso






zondag 23 februari 2014

Gepofte zoete aardappel



Bij de Caribische stoofschotel at ik gepofte zoete aardappel. Zoete aardappel of bataat is eigenlijk geen aardappel maar een knol en dus officieel een groente.

Ingrediënten:
Zoete aardappel
Hüttenkäse
Lente-uitje in ringetjes
Olijfolie
Gedroogd pepertje of piment d'espelette
Peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 gr.
Was de zoete aardappelen en bestrijk ze met een beetje olie.
Prik er rondom wat gaatjes in.
Pak ze losjes per stuk in een stuk aluminiumfolie
Na ongeveer 30 - 60 minuten, al naar gelang de grootte, zijn ze klaar. Ze hebben minder tijd nodig dan gewone aardappels.
Maak een mengseltje van de overige ingrediënten en vul hiermee de zoete aardappel.

Je kunt ze ook in de magnetron poffen: leg de ingeprikte bataten op een dubbele laag keukenpapier en pof ze in een minuut of 10.

woensdag 19 februari 2014

Caribische stoofschotel met cacao en pepers



Heel lekker, dit recept uit de Antillen. De combinatie van cacao en pikante pepers doet het hem. Maak gelijk een grote hoeveelheid en vries een deel in voor een Caribische lazy day.


Ingrediënten:
2  uien
2 teentjes knoflook
1  chilipeper
50 g rozijnen
2 el cacao
50 g walnoten
1 blik gepelde tomaten
1  wortel
1 kg runderlappen
zonnebloemolie
500 ml runderbouillon*
2  kaneelstokjes
2 kruidnagels


Bereiding:
  1. Pel en snijd de uien grof. Pel de knoflook. 
  2. Pureer de uien, chilipeper, knoflook, rozijnen, cacao, walnoten en tomaten met de staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde puree. 
  3. Schil en snijd de wortel in dunne plakken. Bak de plakjes aan in een koekenpan met de kaneelstokjes en kruidnagels.
  4. Snijd de runderlappen in blokjes van 3 bij 3 centimeter. 
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de runderlapjes circa 5 minuten. Voeg een scheutje bouillon toe en roer de puree erdoor. Voeg daarna de rest van de bouillon, de wortel, kaneel en kruidnagel toe en stoof circa 3 uur op laag vuur.

* Bij gebruik van de slowcooker is er geen of vrijwel geen bouillon nodig.

Recept van Andrea van Lieshout

dinsdag 18 februari 2014

Chinese karbonades in sojasaus


Ingrediënten:
4 schouderkarbonades
olie
honing
marinade:
1 lente-ui of stukje prei
1 knoflookteen
1 Spaanse peper
sojasaus
2 el kippenbouillon
Shaoxing rijstwijn of pale medium Sherry
suiker 


Bereiding:
  1. Hak lente-ui en knoflook fijn. Verwijder de zaadjes van de Spaanse peper en snijd in stukjes.
  2. Maak de marinade met 3 el sojasaus, 1 el suiker, 1 el water, 1 tl sherry, lente-ui, knoflook en Spaanse peper. Marineer het vlees hier 30 minuten in. Keer de karbonades af en toe. Laat de karbonades uitlekken en schrap de lente-ui, knoflook en Spaanse peper van het vlees. Bewaar deze in de marinade.
  3. Verhit een grote koekenpan op een matig vuur 3 el olie en bak de karbonades 3 minuten aan één kant. Keer ze en bak de andere kant goudbruin. Voeg dan de marinade en 2 el bouillon toe. Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.
  4. Besmeer de karbonades aan één kant met 1/2 el honing. Sudder nog 2 minuten.
Eet bijvoorbeeld met Chinese snijbonen. of Paksoi

Recept uit Het Chinese Kookboek deel 1







maandag 17 februari 2014

Chinese snijbonen



Snijbonen heten "mesbonen" in China. Gesneden en geblancheerd, zijn ze zeer geschikt om te roerbakken. Dit recept maakt gebruik van de favoriete aromaten van de Hunanese keuken. Als alternatief, roerbak de geblancheerde bonen met een eetlepel fijngehakte knoflook, misschien met preserved musterd greens of gedroogde chilipeper en zout naar smaak. Of met gedroogde chilipepers, Sichuan peper en zout voor een Sichuanese smaak.

Ingrediënten:
250g snijbonen 
1 teentje knoflook 
Een equivalente hoeveelheid gember 
½ verse rode peper 
2 el olie 
1 el gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt 
1-2 theelepel gemalen chilipeper, naar smaak 
1 theelepel lichte sojasaus 
Zout


Bereiding:
  1. Snijd de bonen diagonaal in dunne plakjes, of gebruik de snijbonenmolen als je die hebt.
  2. Pel en snijd de knoflook en gember. Snijd de Spaanse peper, ook diagonaal, in dunne plakjes. 
  3. Breng een pan water aan de kook en kook de bonen 2-3 minuten, tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en schud ze droog.
  4. Verhit de wok op hoog vuur en verhit de olie. Voeg de knoflook, gember en verse chilipeper toe en roerbak even tot het geurt. Voeg de zwarte bonen en gemalen chilipeper en, nogmaals, roerbak even tot het gaat geuren.
  5. Doe de snijbonen erbij en roerbak tot ze heet zijn, voeg de sojasaus en zout naar smaak toe.  


Recept uit Every grain of rice van de beste Chinese kookboekenschrijfster en kok Fuchsia Dunlop.

'Fuchsia Dunlop maakt de Chinese keuken simpel, duidelijk en toegankelijk. Briljant!' - Jamie Oliver

'Fuchsia Dunlop heeft een zeldzame gave om haar encyclopedische kennis van de Chinese keuken op een boeiende en tongstrelend manier over te brengen.' - Heston Blumenthal



zondag 16 februari 2014

Tutti Frutti balletjes



Als ontbijt of bij lekkere trek zijn deze supergezonde noten-tutti frutti balletjes snel gemaakt.

Ingrediënten:
2 kopjes tutti frutti
1/2 kopje noten naar smaak
1/4 kopje honing of stroop
1/2 kopje geraspte kokosnoot.


Bereiding:
Meng alle ingrediënten behalve de geraspte kokosnoot in de keukenmachine. Maak er kleine balletjes van en rol ze door de geraspte kokosnoot.
Als de tutti frutti erg droog is kan je de vruchten eerst weken in een beetje hete thee of een zoete wijn.

Uit de Taste of Beirut..



vrijdag 14 februari 2014

Na de Aperol Spritz de Hugo.


Soms ga ik naar de Aldi. Ik vind het leuk om te kijken wat de Duitse  'grootgrutter' (zeg je dan) anders heeft dan Appie Jumbo. Gisteren was ik er weer. Vanuit betrouwbare bron had ik vernomen dat de literfles Aldi rood en de witte Grüner Veltliner goed te drinken zijn. Ik speurde de alcoholschappen af en moest me even goed aan de winkelwagen vasthouden, want ik zag Hugo. Hé, ho Hugo bij de Aldi!
Afgelopen zomer was ik ettelijke keren van plan om het trendy drankje Hugo te maken, want ik wil beslist niet achterlopen. Ik was bij met alle aperitiefjes: Prosecco, met Aperol Spritz maar nog net niet bij met  Hugo. Maar goed, 
voor de echte Hugo heb je nodig: 
2/3 Prosecco
1/3 vlierbessensiroop
een spritz sodawater
paar blaadjes munt
ijsblokjes
schijfje citroen

In een bol wijnglas doe je een paar blaadjes munt, de siroop, de prosecco, het sodawater, beetje roeren en dan de ijsblokjes.







donderdag 13 februari 2014

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi



Ingrediënten voor 4 à 6 personen.
600 g spruitjes
1,2 dl olijfolie
300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd
2 el maple syrup (ahornsiroop)
geraspte schil van 2 citroenen
2 dessertlepels granaatappelsiroop*
 zout en zwarte peper
Extra voor garnering
granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el)
20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Bereiding:
  1. Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt.
  2. Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie. 
  3. Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar.
  4. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.
*Granaatappelsiroop en granaatappels zijn te koop bij de Turkse winkels. 
De paarse basilicum kon ik niet vinden.


Was heel erg lekker, ook voor spruitjeshaters.

woensdag 12 februari 2014

Kwartels gevuld met lamsgehakt en rozenblaadjes met harissa en abrikozen van Ottolenghi





Ottolenghi rekent 2 kwartels per persoon. Met wat gekruide couscous en groenten vond ik één kwartel per persoon voldoende.

Ingrediënten voor 2 à 4 personen:

50 g gedroogde abrikozen
120 g lamsgehakt
50 g vers wittebroodkruim
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 el geraspte citroenschil
2 knoflookteentjes, geperst
gehakte peterselie
gehakte koriander
1dessertl gedroogde rozenblaadjes
4 kwartels
1 el olijfolie
1 el harissa
1/2 el rozenwater
1 el citroensap
1/2 el honing
zout en zwarte peper

Voorbereiding: 
  1. Hak 10 gram van de abrikozen tamelijk fijn en doe in een kom met het lamsgehakt, broodkruim, kaneel, citroenrasp, knoflook, peterselie, de helft van de koriander, 1 theelepel rozenblaadjes,  zout en royaal zwarte peper. Meng goed door elkaar en vul er de kwartels mee.
  2. Vermeng in een andere kom de olijfolie, harissa, het rozenwater, citroensap, honing, zout en wat peper. Wrijf daar de kwartels mee in en laat ze tenminste 2 uur marineren, liever nog een hele nacht in de koelkast.
Verder:
Verwarm de oven op 200 graden.

  1. Leg de kwartels, met de borstkant naar beneden, inclusief eventuele vloeistoffen in een braadslee of ovenschaal (hij moet precies groot genoeg zijn om ze allemaal knus tegen elkaar aan te leggen). Giet er ongeveer 1/2 dl water bij, bedek met folie en laat 25 minuten in de oven braden.
  2. Snijd de rest van de abrikozen in schijfjes van een halve centimeter en doe die erbij in de schaal. Draai de kwartels om en laat ze nog 20 à 25  minuten braden, tot ze gaar zijn. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder folie in een kom.
  3. Giet de saus in een middelgrote sauspan en laat die 3 tot 5 minuten sudderen, tot-ie dik is. Giet over de kwartels, voeg de rest van de koriander toe en wentel de kwartels door de saus om ze er helemaal mee te bedekken. 
  4. Schik ze op een grote schaal, besprenkel ze met de rest van de rozenblaadjes en serveer.
  
 Ze waren heel lekker. De vulling alleen ga ik vast binnenkort nog eens maken, dan maak ik er kleine gehaktballetjes van.
De oventijd van 50 minuten voor deze kleine vogeltjes leek me een beetje lang, maar het klopt wel.
De scharrelkwartels had ik uit het diepvries kerstassortiment van Lidl. 


 

dinsdag 11 februari 2014

Snijbonen met paprika in boter met ansjovis


Ingrediënten:
600 gr gekookte snijbonen
2 rode paprika's
4 ansjovis uit het zout
basilicum
boter
zout

Bereiding:
  1. Rooster de paprika's boven de vlam of in de oven , maak ze schoon en scheur ze in lange repen.
  2. Snij of knip de snijbonen in grove stukken en bak ze, samen met de repen paprika in 50 gr bruisend boter waarin de ontzoute en schoongemaakte ansjovis is opgelost.
  3. Bestrooi met de basilicum en serveer direct.

Recept uit La Cucina Italiana: Piattoni (fagiolini a larghi) all'acciuga.

maandag 10 februari 2014

Sandwich paddenstoelen met salie en kaas van Nigel Slater

Sandwich met paddenstoelen, salie en smeltkaas

Uit de serie Dish of the Day van de BBC met Nigel Slater hier een van zijn 'one pan wonder' recepten.
Nigel Slater is een van mijn favoriete koks omdat hij relaxed is -  vergeleken met Jamie zou je hem zelfs sloom, of zen kunnen noemen -  en met een paar eenvoudige ingrediënten lekker kookt. Het hoeft voor hem allemaal niet zo spectaculair te zijn, hij rommelt wat in zijn ijskast en met wat hij voorhanden heeft en wat kruiden uit zijn tuin verzint hij iets lekkers, zoals dit:

Ingrediënten:
handje paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen
paar plakjes taleggio*
roomboter
4 blaadjes salie
2 sneden zuurdesem (of spelt) brood

Bereiding:
  1. Bak in een klont boter de salie en de  paddenstoelen.
  2. Als ze bruin zijn de taleggio toevoegen en deksel op de pan doen.
  3. Rooster ondertussen het brood.
  4. Als de kaas gesmolten is het brood met de paddenstoelen beleggen.

* Taleggio is een kaas met zachte smaak die heel makkelijk smelt. Af en toe te koop bij AH.



zondag 9 februari 2014

Gegratineerde pompoen met kaas


Ja, iets te lang in de oven gehad, dus ik pas gelijk in dit recept de oventijd aan.

Voor 4 personen:
1 mooie rode biologische pompoen.
200 gram Cantal doux of andere kaas, bijv. Gruyère
2 eieren
2 flinke eetlepels crème fraîche
zout en peper
snuf nootmuskaat
peterselie

Bereiding:
  1. Snij het deksel af en haal de pitten uit de pompoen.
  2. Schep er zoveel mogelijk vruchtvlees uit. Voor het laastste beetje is een zesteur hier wel handig bij.
  3. Snijd het vruchtvlees klein en zet het met een heel klein beetje water op en laat het tot dikke moes koken. Laat afkoelen.
  4. Voeg aan de pompoenmoes de rest van de ingrediënten toe.
  5. Vul hiermee de pompoen en zet hem 25 à 30 minuten in oven van 200 graden. Leg het kapje ernaast.
Recept 'Gratin de potimarron' van een ansichtkaart  uit de serie Recettes de nos regions. Cantal is een kaas uit de Auvergne.

Koolhydraatarme crackers van amandelmeel met zongedroogde tomaatjes


Dit recept komt van de blog van Jacoline Gezond leven met Jacoline met heel veel lekkere en gezonde koolhydraatarme en glutenvrij recepten. Ik dacht met deze crackers voor een hele week voorraad te hebben, maar helaas, ik kon er niet vanaf blijven en ze zijn op. Zijn lekker als tussendoortje en als ontbijt.
Het amandelmeel sla ik jaarlijks in bij Lidl of Aldi, tegen de kerst hebben ze daar altijd aanbiedingen mee. Ik neem aan dat het een stuk voordeliger is dan bij de reformwinkel.

Ingrediënten voldoende voor een bakblik::
150 gram amandelmeel
4 zongedroogde tomaten in olie, in dunne reepjes gesneden
snufje zout (liefst Keltisch zeezout)
1 los geklopt ei
halve eetlepel fijn geknipte rozemarijn
1 eetlepel olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden
  1. Voeg alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangende bal van
  2. Rol het deeg tussen 2 lagen bakpapier uit totdat ze heel dun zijn, ongeveer  3 á 4 mm 
  3. Snijd het deeg met een scherp mes of pizza mes in gewenste grootte
  4. Leg het deeg + bakpapier op een bakplaat 
  5. Bak de crackers op 175 graden in circa 13 á 14 minuten goudbruin en knapperig.
  6. Breek ze voorzichtig los en draai ze op de bakplaat. Bak deze kant nog 2 minuten.
Laat ze goed afkoelen en bewaren in een afgesloten doos.

donderdag 6 februari 2014

Bloemkooltaartje



Ik heb het hier al vaker gehad over mijn bewondering voor de Italiaanse kookkunst, hoe ze kunnen toveren met eenvoudige ingrediënten. Ik denk dat dit bloemkooltaartje ooit ontstaan is met een kliekje aardappelen en een kliekje bloemkool. De kaneel maakt het bijzonder.

Ingrediënten voor 4 personen:
400 gr bloemkoolroosjes, een minuut of zes al dente gekookt.
150 gr aardappels, gekookt
120 gr Taleggio*
80 gr sjalot
boter
paneerneel
kaneelpoeder
paprikapoeder
olijfolie
zout
Materialen:
4 taartvormpjes van 11 cm diam.

Bereiding::
Verwarm oven op 190 gr.
  1. Snipper 40 gr sjalot en fruit hem in 3 el olie.
  2. Voeg de verbrokkelde bloemkoolroosjes toe. Bak de bloemkool ca. 5 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met een snufje zout, een snufje paprikapoeder en een snufje kaneelpoeder. Neem de pan van het vuur.
  3. Stamp de aardappels fijn meng ze door de bloemkool.
  4. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi ze met paneermeel. Vul de vormpjes met het bloemkoolmengsel afgewisseld met plakjes taleggio. Zet de vormpjes ca. 12 minuten in de oven.
  5. Snijd de resterende sjalot in ringen en bak ze ca. 5 minuten in boter.
Serveer de taartjes met de gebakken sjalot.

Taleggio
* Taleggio is een halfharde vierkante kaas uit Lombardije, die goed smelt. Op het ogenblik verkrijgbaar bij AH. Misschien anders Port Salut of Aubry. Maar Taleggio smelt het mooist.

 Niet veel werk en erg lekker.
Recept uit La Cucina Italiana