Ingrediënten:
250 g tofu
plantaardige
olie om in te frituren
20 shiitakes
1 teentje knoflook, fijngehakt
Marinade:
75 ml lichte
sojasaus
3 eetlepels
ketjap manis of donkere sojasaus
3 eetlepels
bruine suiker
1 eetlepel
knoflookolie (zie onderaan het recept)
Garnering:
een handvol
taugé
2
lente-uien, in ringen gesneden
1 grote rode
chili, in grove schuine plakken
verse zwarte
peper
een weinig
extra suiker (optioneel)
Bereiding:
- Snijd de tofu in blokjes van 3 cm bij 3 cm en dep droog.
- Giet de plantaardige olie in een pan met dikke bodem en breng op temperatuur om te frituren (175 °C). Frituur de tofu in 2 à 3 minuten goudbruin aan alle kanten. Verwijder de tofu met een schuimspaan en laat afkoelen.
- Meng de lichte sojasaus met de donkere sojasaus, de suiker en de knoflookolie en roer goed. Marineer de tofu en de shiitakes in dit mengsel gedurende minstens 30 minuten.
- Breng de marinade met de tofu over in een pan en giet er 750 ml water bij. Breng aan de kook. Laat ruim 30 minuten sudderen of tot de helft van het kookvocht is verdampt.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat nog even inkoken. Proef.
- Garneer met taugé, lente-uien, rode chili en een draai van de pepermolen. Voeg indien nodig extra suiker toe.
Knoflookolie
Doe 250 ml
plantaardige olie in een wok en verhit tot 175 °C. Voeg al roerend 6
fijngehakte teentjes knoflook toe tot deze licht begint te verkleuren (geel tot
goudbruin). Opgepast, dit kan heel snel gaan. Door te blijven roeren voorkom je
het aanbranden van de knoflook. Giet de olie in een metalen zeef en laat
afkoelen.
Tip
Vietnamese
sojasaus is iets zoeter dan Japanse of Thaise. Daardoor wordt het gerecht mooi
uitgebalanceerd. Indien je niet over Vietnamese sojasaus kunt beschikken, voeg
dan wat meer zoete sojasaus toe, tot de zoute sojasmaak niet te erg meer
overheerst.
Recept uit Hanoi Street food van Tom Vandenberghe