Pagina's

maandag 14 augustus 2023

De Gehaktballen van het team van De Librije

 



Sinds ik deze gehaktballen in het jaar ??? maakte (de prijs per persoon was € 1,40) is dit men standaard recept. Met half om half gehakt kan het ook. Dat ik het nooit op mijn plaatste is waarschijnlijk omdat ik er nooit aan dacht om een foto van een gehaktbal te maken. 

Ingrediënten:

(Op basis van 4 personen)

  • 400 g rundergehakt
  • 2 middelgrote eieren
  • 80 g paneermeel
  • 2 el grove Zaanse mosterd
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl cayennepeper
  • 3 el ongezouten roomboter
  • 380 ml vleesfond (géén potje bouillon, die is veel te zout).

Bereiding:

1. Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast.

2. Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 min. op laag vuur gaar worden.

Door de gehaktballen een half uur in de koelkast te laten rusten, blijven ze tijdens het braden beter in vorm.

Serveer met andijviestamppot.

vrijdag 4 augustus 2023

Macaroni met ham en kaas

 



Wat wil jij eten, vroeg ik aan mijn gast. Macaroni met ham en kaas. Ik kan mij niet herinneren dat ik dat ooit gegeten heb. Ook in mijn ouderlijk huis niet, waarschijnlijk omdat het Amerikaans is en niet Italiaans. Ik heb verse geblancheerde doperwten toegevoegd, om toch een 'bite' te geven aan het zachte gerecht.

- Ingrediënten voor minstens 4 personen:

  • 450 g macaroni
  • 300 g gekookte ham (dikke plakken of in een blokje)
  • 400 g gemalen kaas (bv. Emmentaler)
  • 5 eieren
  • (verse) doperwten
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 6 deciliter melk
  • 1 dl room
  • 1 citroen

Bereiding:

Breng ook een ruime pan met water aan de kook om de macaroni te garen. Voeg een flinke scheut zout toe. 

De basis van de saus is een roux. Smelt de boter in een kookpan en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.

Zodra je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pan. Zet het vuur wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde romige bechamelsaus.

Haal de pan van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. (Hou de andere helft van de kaas opzij voor het gratineren van de schotel.)

Proef en kruid de kaassaus met vers geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.

Werk de saus af met een klein scheutje vers citroensap. Dat geeft de saus een lichtere en frisse toets.

Kook de macaroni al dente. Hou er rekening mee dat de pasta later nog even de oven in gaat, waardoor de macaroni nog een beetje verder zal garen.

Verwijder de zwoerden van de gekookte ham en snij de plakjes (of het blokje) ham in reepjes of kubusjes.

Giet de pasta af en meng de kaassaus eronder. Voeg ook de gekookte doperwten toe. Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.

Strooi de rest van de gemalen kaas gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven.

Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel.

Gebaseerd op recept Dagelijkse kost Jeroen Meeus.

dinsdag 1 augustus 2023

Epische Zomersalade van de BBC

 



Perfect voor barbecues en buffetten, deze epische salade is een montageklus van prachtige ingrediënten - koken is niet nodig. Serveer hem met lamskebab voor een indrukwekkend zomerfeest.

Ingrediënten;

  • 400 g zwarte bonen , uitgelekt
  • 2 grote handenvol babyspinazieblaadjes , grof gehakt
  • 500 g gemengde, in grote stukken gesneden gemengde ("heirloom") tomaten
  • ½ komkommer , in de lengte gehalveerd, zaden eruit gehaald en schuin in plakjes gesneden
  • 1 mango , geschild en in stukjes gesneden
  • 1 grote rode ui , gehalveerd en fijn gesneden
  • 6-8 radijsjes , in plakjes
  • 2 avocado's , geschild en in plakjes
  • 100 g feta , verkruimeld
  • handvol kruiden (apart gehouden van de dressing)

Voor de aankleding

  • grote bos munt
  • klein bosje koriander
  • klein bosje basilicum
  • 1 dikke groene chilipeper, ontpit en fijngehakt
  • 1 klein teentje knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie of koolzaadolie
  • 2 limoenen , geraspt en geperst
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 tl honing


Bereiding:

STAP 1

Maak de dressing door alle ingrediënten in een keukenmachine te mixen (of heel fijn te hakken), bewaar een paar blaadjes kruiden voor de salade. Je kunt de dressing tot 24 uur voor het opdienen maken.

STAP 2

Verdeel de bonen en spinazie over een grote schaal. Leg de tomaten, komkommer, mango, ui en radijs erop en hussel voorzichtig door elkaar met je handen. Garneer de salade met de avocado's, feta en kruiden en serveer de dressing erbij.









zondag 23 juli 2023

De originele Cobb salade

 


De Cobb salade is één van de grote klassieke Amerikaanse maaltijdsalades: De Waldorf salade die voor het eerst geserveerd werd in het Waldorf Astoria Hotel in 1896, de Caesar salade van restaurateur Caesar Cardini uit 1924 en de Cobb salade.

De Cobb-salade werd geboren in de vroege uurtjes van een ochtend in Hollywood, Californië, in 1937 in het Brown Derby-restaurant. De eigenaar, Bob Cobb, rommelde door de koelkast van de keuken en haalde er verschillende restanten uit, waaronder sla, hardgekookte eieren, kaas, tomaten, bieslook en avocado. Hij rook dat er in de buurt spek werd gebakken en pakte een paar plakjes om aan zijn gerecht toe te voegen.

'Verplichte' ingrediënten zijn avocado, bacon, tomaten, kip en blauwe kaas.

Het idee van een Cobb-salade is, net als een Caesar-salade, om alle ingrediënten in de juiste verhoudingen te hebben, zodat de ene niet te veel opvalt van de andere zodra de salade-ingrediënten allemaal met elkaar zijn gemengd. Als je kipfilets groot zijn, heb je er misschien maar één nodig. En als de kipfilets dik zijn, wil je misschien ze na het garen horizontaal doormidden snijden, d.w.z.; leg ze plat op een snijplank en snijd ze doormidden, dwars door de lengte zodat je twee platte stukken kip uit één borst hebt. 


Voor 4 porties als hoofdgerecht :

(Ik maakte de salade met de helft van de ingrediënten en het bord heeft een diameter van 30 cm)

Voorbereiding:

Gaar de kip: vul een pan met voldoende gezouten water zodat de kip onder staat. Breng het aan de kook, voeg de kipfilet toe, dek af, haal van het vuur en laat 15 minuten staan, of tot de kip gaar is. Je kunt controleren door er met een mes in te prikken om te controleren op gaarheid. 

Kook de eieren: breng een pan water aan de kook. Leg de eieren op kamertemperatuur erin en zet het vuur laag. Laat 9 minuten koken, haal de eieren uit het water en laat ze in een kom met ijswater vallen om ze af te koelen.

Bak het spek: leg de plakjes tussen twee vellen keukenpapier op een magnetronbestendig bord en bak ze zes minuten in de magnetron, of zoals aangegeven op de verpakking. Je kunt ze ook in een koekenpan bakken. Als je geen varkensvlees eet, vervang dan spek door kalkoen. 

De salade:

  • 1 krop romaine of ijsbergsla , of een mix van beide, fijngesneden
  • 1/2 kop waterkers , gehakt
  • 1 1/2 kopjes (210 g) in vieren gesneden kerstomaatjes
  • 2 middelgrote kippenborsten zonder bot, zonder vel , gekookt en in blokjes gesneden 
  • 6 reepjes ontbijtspek , verkruimeld
  • 3 hardgekookte eieren , in blokjes
  • 1 grote rijpe avocado , in blokjes
  • 4 ons (115g) verkruimelde Roquefort of blauwe kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • vers gemalen zwarte peper

De 'Franse' dressing:

  • 1/3 kop (80 ml) rode wijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 1/2 theelepel worchestershiresaus
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 klein teentje knoflook , in stukjes gesneden
  • 1/2 kop (125 ml) extra vierge olijfolie
  • 1/2 kop (125 ml) koolzaadolie , (of een andere neutraal smakende olie)


Bereiding:

Verdeel de gesneden sla en waterkers over de bodem van een grote platte schaal.

Leg de tomaten, kip, spek, eieren, avocado, blauwe kaas in rijen over de sla. Strooi bieslook over de bovenkant en voeg een paar flinke draaien zwarte peper uit de molen toe.

 Dressing:

Meng in de kom van een keukenmachine of blender de azijn, het water, de Worchestershire-saus, de mosterd, het citroensap, de peper, het zout en de knoflook. 

Terwijl de keukenmachine of blender draait, voeg je de olijf- en koolzaadolie toe in een langzame, gestage stroom, zodat ze een emulsie vormen.

Meng de salade met ongeveer 3/4 tot 1 kop (180 - 250 ml) van de dressing. Overgebleven dressing kan maximaal een week in de koelkast worden bewaard.




The Brown Derby restaurant (het bruine bolhoed restaurant) in Hollywood, waar eigenaar Cobb in 1937 de salade componeerde.


Story voornamelijk van David Lebovitz

zondag 16 juli 2023

Gado Gado rolletjes


Dit recept voor knapperige, rijstpapierrolletjes van kookboekauteur en receptontwikkelaar Lara Lee is een interculturele twist op twee streetfoodiconen, de ene uit Vietnam en de andere uit Indonesië.

De eerste inspiratiebron is de verfrissende Vietnamese gỏi cuốn, wat vertaald "saladebroodjes" betekent. Naast het populaire straatvoedsel worden ze thuis vaak in doe-het-zelfstijl geserveerd; gasten kunnen de rolletjes naar eigen smaak vullen met schalen wikkels, groenten, noedels en varkensvlees of garnalen. De tweede is Indonesische gado-gado, een kleurrijk samengestelde salade met een pittige pindadressing. De salade, die in Indonesië als nationaal gerecht wordt beschouwd, bevat traditioneel tempeh, tofu, groenten, lontong, hardgekookte eieren en emping- of krupukcrackers. Deze verse gado-gado rolletjes zijn Lee's eerbetoon aan beide culinaire tradities; ze wikkelen de verse ingrediënten van de Indonesische gado-gado in Vietnamese rijstpapierwikkels.


 Ingrediënten voor  4 personen.

Gado Gado saus:

Gebruik een zakje sausmix voor gado gado  of maak zelf:

  • 1/4 kop plus 2 eetlepels (of meer) plantaardige olie
  • 2/3 kop ongezouten, droog geroosterde pinda's, bij voorkeur met vel
  • 2 grote sjalotten, in dunne plakjes gesneden
  • 6 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 2  chilipepers, in dunne plakjes gesneden
  • 5 eetlepels kecap manis
  • zout

Vulling:

  • 225 gram stevige tofu, 1/2 cm  gesneden
  • 12 vellen rijstpapier van 20 cm
  • 3 kopjes luciferdikke gesneden knapperige groenten (zoals wortel, komkommer en/of taugé)
  • ½ krop Romaine sla, in dunne plakjes gesneden
  • 5 eetlepels kecap manis
  • 4 hardgekookte eieren, gehalveerd
  • Kroepoek of emping  (om te serveren)


Bereiding

1. Stap 1: de saus

Verhit ¼ kopje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de pinda's al omscheppend tot ze licht donker worden, ongeveer 1 minuut. Voeg sjalotten, knoflook en chilipepers toe en bak, onder af en toe roeren, tot de sjalotten en knoflook zacht zijn geworden, ongeveer 3 minuten. Doe het pindamengsel met een schuimspaan over in een blender; veeg de pan uit en bewaar. Voeg 5 eetlepels kecap manis en ⅔ water toe aan de blender en breng op smaak met zout. Mix, indien nodig met een eetlepel water per keer, tot een gladde, gietbare saus. Doe de saus over in een kleine kom.

Stap 2

Dep de tofu droog. Verhit  2 eetlepels olie in de gereserveerde koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tofu in batches, voeg een scheutje olie toe als de pan droog lijkt, tot de tofu op sommige plekken goudbruin is, ongeveer 2 minuten per kant. Leg de tofu op keukenpapier en breng op smaak met zout. Snijd in ongeveer 5 cm lange lucifers.

Stap 3

Dompel de rijstpapierrondjes één voor één onder in een grote ondiepe kom met heet water en laat ze weken tot ze buigzaam maar niet slap zijn. Breng het over naar een werkvlak en schik 3-4 stukken tofu, ¼ kopje groenten en een flinke ¼ kopje sla horizontaal over het midden, laat aan elke kant 5 cm ruimte over (pas op dat je niet te veel vult). Besprenkel met ¼ theelepel kecap manis. Vouw met vochtige vingers de zijkanten naar boven en over de vulling, vouw vervolgens de kant die het dichtst bij u ligt naar boven en over de vulling en rol voorzichtig maar strak op.

Stap 4

Snijd de rolletjes diagonaal doormidden. Schik op borden met eieren en emping. Serveer met pindasaus om te dippen.

Recept van Bon Appétit. Door de ketjap werden mijn rolletje bruin, wat niet zo'n mooi gezicht is. Je zou ook geblancheerde koolbladeren kunnen gebruiken.


De foto uit Bon Appétit


maandag 10 juli 2023

Zomerstamppot Snijbonen en Saucijzen in Honing-mosterdsaus

 


De Limburgse Janneke Philippi maakte deze stamppot met streekproducten voor het blad Delicious. Was lekker hoor, vooral voor een minder zonnige zomerdag.

Ingrediënten

1¼ kg kruimige aardappels geschild en in stukken

75 gr boter

4 saucijzen van Livar-varkensvlees op kamertemperatuur

2 uien fijngesneden

600 gr snijbonen in dunne reepjes

175 ml melk

1 el honing

125 ml slagroom

1-1½ volle el Limburgse grove mosterd*

1 flinke handvol verse kruiden (bijv. kervel, bieslook of peterselie) grof gesneden

Bereiding:

1. Kook de aardappels in een bodem water van 3 cm met zout in 20 min. gaar. 

  • Smelt ondertussen in een koekenpan 25 g boter. Bak de saucijzen in 15 min. bruin en gaar. 
  • Smelt in een hapjespan de laatste 25 g boter. Fruit de uien. 
  • Schep de snijbonen erdoor en smoor ze met de deksel op de pan in 15-20 min. knapperig gaar. Schep af en toe om. 

2. Neem de saucijzen uit de pan en houd ze warm onder een deksel. 

  • Voeg de honing toe aan het braadvet. 
  • Voeg de slagroom toe en roer met een spatel de aanbaksels los. 
  • Voeg de mosterd toe, verwarm nog 1-2 min. tot een romige saus en leg de worst erin terug. 

3. Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur. 

  • Schenk de melk langs de rand erbij (zo verwarmt de melk direct!) en 
  • stamp met de laatste 25 g boter tot een smeuïge puree. 
  • Schep er de snijbonen en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper. 

4. Schep de stamppot op 4 borden. Leg er de saucijzen bij en schep de honing-mosterdsaus erover.


* De grove Limburgse mosterd heeft een milde smaak. en past goed bij de saucijs.

donderdag 6 juli 2023

Griekse Orzo Salade met Feta

Dit recept heb ik van de Griekse site My Greek Dish. Ik had verwacht dat de pastasoort orzo moeilijker verkrijgbaar zou zijn, maar het ligt gewoon bij mijn buurtsuper en Albert Heijn verkoopt het zelfs onder eigen merk. Ik had de biologische van AH, maar het lijkt mij die van de Griekse site van een groter formaat zijn, zoals die van Rummi die bij Jumbo ligt.

Als je van plan bent om bijvoorbeeld de helft van de salade te maken, zou ik de hoeveelheid van de dressing gewoon aanhouden.

Ingrediënten:
  • 3 el olijfolie
  • kokend water uit de waterkoker
  • 300 g orzo 
  • 400 g cherrytomaten 
  • 1 kleine rode ui
  • 1 Engelse komkommer
  • 2 handjes Kalamata olijven
  • 30 g verse basilicumblaadjes 
  • 15 g verse dille

Voor de dressing van de orzo-salade

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 4 theelepels rode wijnazijn
  • 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • schil van 1 citroen
  • zout en peper naar smaak
  • 180 g feta in blokjes 


Bereiding:

Begin met het koken van de orzo pasta. Kook het water in de waterkoker. Verhit tegelijkertijd de olijfolie op middelhoog vuur in een grote pan. Zodra de olie glinstert, voeg je de orzo toe en bak je, terwijl je vaak roert, tot de orzo begint te kleuren. Vul de pan met kokend water, roer er een theelepel zout door en kook de orzo 10-12 minuten of volgens het voorschrift op de verpakking, tot hij net gaar en beetgaar is.

Giet de orzo af en spoel af onder de koude kraan tot het water uit de pasta loopt. Zet opzij om overtollig water weg te laten lopen en roer af en toe om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.

Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in vieren, pel de ui en komkommer, snijd ze fijn en snijd de olijven in vieren.

Doe de gekookte orzo over in een grote kom en roer de saladegroenten erdoor. Hak de verse kruiden grof en voeg die ook toe.

Meng voor de dressing in een kommetje de extra vierge olijfolie, rode wijnazijn, gedroogde oregano, citroenschil en een flinke hoeveelheid zout en peper. Roer dit door het orzomengsel.

Voeg de blokjes feta toe en roer voorzichtig, zodat de kaasstukjes niet te veel uiteenvallen. Breng op smaak met meer zout en peper, indien nodig, en laat minstens een uur in de koelkast staan voordat je het serveert, zodat de orzo de dressing kan opnemen.

Lekker bij de BBQ.

Een restje is heel goed te bewaren in de koelkast.

zaterdag 1 juli 2023

Hollandse Haringsalade met Bietjes



Heerlijke zomerse maaltijdsalade met nieuwe haring. Staat in een mum van tijd op tafel.

Aantal 4 personen

Tijd 25 minuten .

Wat te drinken bij haringsalade? Moeilijk: vette vis en zure augurk. Ik kom nooit verder dan een jenever of korenwijn maar Jolanda Vos, vinoloog, komt met betere voorstellen:

"De haringsalade smaakt romig, fris en smeuïg. De haring overheerst zeker niet. Wij dronken er een zomerse kruidige Spaanse rosé bij uit Navarra. Uitstekende combinatie. Maar dé combinatie bij Nieuwe Haring is natuurlijk een sherry. Kies dan voor een Fino of een Manzanilla . Het zilte karakter versterkt de smaken uit de salade. Maar ook een mousserende wijn als Cava vormt een fantastische wijn-spijs combinatie met haring."


Ingrediënten:

  •  2 grote vastkokende aardappels 300 gram, geschild
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel mierikswortel potje
  • 2 sjalotje fijngesnipperd
  • 40 gram zure augurkjes cornichons, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 15 gram bieslook fijngesneden
  • 15 gram dille fijngesneden
  • 4 haringen in stukjes van 2 cm
  • Gekookte bietjes, in blokjes gesneden of 1 bakje biologische rode bietenblokjes à 200 gram AH
  • 1 groene appel Granny Smith, in kleine blokjes
  • zout versgemalen peper

Bereiding:

 Kook de aardappel in ruim water met zout in ca. 15 tot 20 minuten beetgaar. Giet af en snijd in blokjes. Zet opzij om af te koelen.

Meng intussen de mayonaise met de yoghurt, mierikswortel, sjalotje, augurken, kappertjes, bieslook en dille. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de aardappels, haring, biet en appel toe aan de dressing. Schep door elkaar. Breng op smaak met zout en peper


Recept uit 


donderdag 29 juni 2023

Salade met Asperges, Zalm en Kwartelei



Jolande Vos, van wie dit recept is, mengt rauwe zalm door de salade. Omdat ik geen visboer in de buurt heb met superverse sushimi zalm, heb ik de vis niet rauw, maar uit de airfryer en  naast salade geserveerd.


Ja, de aspergetijd is al weer voorbij, maar ik had nog geschilde verse ongekookte asperges in de diepvries. Je kunt de bevroren asperges zo in het kokende water doen en alleen de kooktijd is iets langer.

Ingrediënten:

  • 250 g zalmfilet
  • 2 el olie
  • 750 g witte asperges, geschild
  • zout
  • 12 kwarteleitjes
  • 1 zakje biologische veldsla-melange met rucola à 100 g
  • 2 el platte peterselie, grof gehakt
  • 2 el bieslook, grof gehakt
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • versgemalen peper
  • ½ bakje tuinkers ter garnering


Bereiding:

Snijd de zalm in mooie reepjes. (Of pocheer of bak de filet, klik voor zalm uit de airfryer hier) Breng de geschilde asperges aan de kook in koud water en wat zout. Kook ze beetgaar in ca. 7 minuten. Spoel af onder koud stromend water. Dep droog met keukenpapier en snijd in stukken van ca. 4 cm. Kook intussen de kwarteleitjes in ca. 4 à 5 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel de eitjes en halveer ze overlangs.

Meng de sla met peterselie en bieslook. Klop een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Schep de dressing door de sla en verdeel dit over 4 diepe borden. Verdeel zalm, asperges en kwarteleitjes erover. Garneer met tuinkers.



Zalmfilet bereid met de heteluchtfriteuse



Evenmin als de magnetron gebruik ik de airfryer om voedsel vanaf scratch mee te bereiden. Meestal wel om iets op te warmen wat in de oven is bereid. Dat kan een ovengerecht zijn, een gebakken visje, oud brood of een stuk appeltaart. Of om een paprika te roosteren. In ieder geval gebruik ik hem vaker dan de magnetron.

Mijn zus was na nogal kritisch te zijn geweest op het apparaat wel heel lovend over de zalm die ze daarin bereid had. En inderdaad, ik ben het met haar eens.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 zalmfilet
  • 1 el citroensap
  • ½ tl extra vergine olijfolie
  • ¼ tl sojasaus
  • ½ tl geplette knoflook
  • 1/8 tl zout
  • 1/8 tl zwarte peper 
  • 1/8 tl paprikapoeder
  • ½ el gehakte dille 


Bereiding:

Meng in een kom het citroensap, de olijfolie, de sojasaus en het knoflookteentje

Doe de zalmfilet in de kom en draai hem om zodat alle kanten bedekt zijn met de marinade

Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met paprika

Verwarm de friteuse voor.

Doe de zalm in het apparaat en kies het visprogramma

Bak ongeveer 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet 

Bestrooi de zalm met dille en serveer.

Gegeten met salade met asperges en kwarteleitjes


vrijdag 23 juni 2023

Salade van Makreel, Spek en Aardappelen (Nigel Slater)


Het heeft vrijwel de hele dag geregend en de tuin is er zichtbaar dankbaar voor, alles staat er weer frisgroen bij. Gelijk had ik zin in iets anders dan de groene salades die ik de afgelopen tijd at. Zoals deze lauwwarme aardappel-makreelsalade. 

De aardappelen zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, zodat ze de dressing absorberen.

Voor 4 personen als licht hoofdgerecht

Ingrediënten:

Voor de salade

  • 1 ui, klein en zoet
  • 3 el witte wijnazijn
  • 500g kleine vastkokende (nieuwe) aardappelen

Voor de dressing

  • 2 theelepels Dijon mosterd
  • 1 theelepel kappertjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 6 el olijfolie
  • 4 bossige takjes dille of peterselie

Voor de vis

  • 6 dunne plakjes gerookt of ongerookt spek
  • 2 hele gerookte makrelen (of 4 filets)

Bereiding:

Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Pel de ui en snijd hem fijn in ringen. Doe ze in een kommetje met de wittewijnazijn en zet 10 minuten of langer opzij, af en toe omscheppen. Dit verwijdert eventuele hardheid en maakt het vruchtvlees van de ui iets zachter.

Kook de aardappelen in ruim, royaal gezouten water gedurende 15 minuten tot ze zacht zijn. Leg het spek plat op de beklede bakplaat en grill het in 10 minuten knapperig.

Neem de hele gerookte makreel en pel het vel eraf. Schep de makreel in een grote kom in grote stukken van de graat.

Terwijl de aardappels koken en het spek grilt, maak je de dressing. Schep de mosterd in een andere kom waarin alles in past. Spoel de kappertjes even af en voeg toe aan de mosterd. Giet de witte wijnazijn erbij, voeg een beetje peper en een paar flinke scheuten olijfolie toe. Even met een vork roeren.

Hak de dille fijn en voeg de helft toe aan de dressing en de helft aan de kom met de makreel. Haal nu de zacht geworden uien uit de azijn en voeg toe aan de dressing.

Als de aardappelen zacht zijn tot op een mespunt, giet ze dan af en snijd ze doormidden, geschild of ongeschild en doe ze in de dressing om op te nemen. Meng door elkaar en schep dan over de makreel.

Als het spek knapperig is, snijd je kleine vierkantjes van 4 cm over de salade en schep je alles door elkaar voor het opdienen.

Uit BBC's Nigel Slater's Simple Cooking

Klik HIER voor de video


maandag 19 juni 2023

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)

 



Ingrediënten:

400 g gemengd gehakt
½ tl gemalen kruidnagel
1 tl gerookte-paprikapoeder
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
75 g chorizo, in stukjes
400 g tomatenblokjes, 1 blik
2 el amandelschaafsel

Erbij:

300 g witte rijst
2 buisjes saffraan à 05 g
1 el kurkuma

Sla:

1 krop romainesla
2 el sherry- of rodewijnazijn
100 g aioli

Voorraad

2 el olijfolie
2 uien
4 el extra vierge olijfolie

Bereiding:

1. Doe het gehakt in een kom en kneed de kruidnagel, het paprikapoeder, de helft van de peterselie en zout en peper erdoor. Vorm met vochtige handen ± 20 balletjes van het gehakt.

2. Verhit in een braadpan de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 4 min. bruin aan. Schuif ze aan de kant en bak de chorizo in 4 minuten uit.

3. Voeg het blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in 15 min. afgedekt gaar. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen. Voeg aan het kookwater de saffraan en de kurkuma toe.

4. Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel en schud op een bord. 

5.    Snijd de sla in repen en de ui in dunne ringen. Maak de sla met de uiringen aan met de extra vierge olijfolie en wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper.

6. Schep de gehaktballetjes op een schaal en bestrooi met het amandelschaafsel en de peterselie. Serveer ze met de rijst, sla en aioli.

- TIP: SNELLE AIOLI -Pureer met de staafmixer 1 ei, 2 el citroen-sap, 1 tl mosterd en 1 flinke teen knoflook met 225 ml olijfolie tot lobbige mayonaise. Breng op smaak met zout.

Recept: Studio Philippi


dinsdag 13 juni 2023

Spitskoolsalade met Mango

 


Mijn zus schreef in haar blog dat ze deze salade uit het rijdschrift Koken en Genieten lekker vond; reden genoeg voor mij om hem ook te maken. Dus het door haar in het Frans vertaalde recept ging ik weer terugvertalen naar het Nederlands:

Ingrediënten:
  • 1 spitskool 
  • 3 wortelen
  • 1 mango
  • bieslook
  • 1 theelepel sambal oelek 
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • zout en peper
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels bbq-gecoate of oriental flavour pinda's (Lidl)
  • sesamzaadjes
Bereiding:

Was de kool en snijd in dunne repen
Maak de wortelen schoon en snijd in julienne reepjes
Schil de mango en snijd in julienne reepjes
Was de bieslook en hak fijn

Meng de sambal met de azijn, sojasaus, honing, zout en peper
Meng met de olie
Hak de pinda's grof
Meng de kool, wortelen en mango met de saus
Garneer met de bieslook, pinda's en sesamzaadjes.

Recept uit Koken en Genieten



zaterdag 10 juni 2023

Broodje Koreaanse Aardappelsalade Salad-ppang



 



Bij het woord Koreaans denk je aan Koreaanse smaakmakers zoals Gochujang, Doenjang of tenminste aan sojasaus. Niets van dat alles, het zou zo een oer-Hollands slaatje kunnen zijn.

Waarom dit slaatje zo lekker is? De aardappelen worden fijngewreven tot een pasta. De piepklein gesneden groenten worden niet gekookt, maar rauw door de aardappelpuree gemengd, nadat ze eerst in een schone thee- of kaasdoek zijn uitgewrongen. De groenten blijven zo heerlijk knapperig, ook de volgende dag nog.

Ingrediënten voor 6 broodjes:

  • 6 zachte broodjes, doormidden gesneden
  • 1 grote kruimige aardappel (ongeveer 200 gram), geschild en gewassen 
  • 100 gram komkommer in  piepkleine stukjes
  • 2 eetlepels wortel in piepkleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngesnipperde ui
  • ½ theelepel zout
  • 2 hardgekookte eieren 
  • 4 plakjes gekookte ham, fijngehakt (optioneel)
  • ½ kopje mayonaise
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper

Bereiding:

Begin met de aardappelen

Snijd de aardappel overdwars in plakjes van een halve centimeter dik en doe ze in een middelgrote pan. Voeg 1 kopje water en ¼ theelepel zout toe.

Dek de pan af en kook ongeveer 12 minuten op middelhoog vuur.

Bereid de groenten

Doe ondertussen de komkommer, wortel, ui en de resterende ¼ theelepel zout in een kom. Meng goed met een grote lepel en laat 5 minuten staan.

Controleer of de aardappelen gaar zijn door met een houten prikker of vork in een plakje te prikken. Als het er gladjes doorheen gaat, zijn de aardappelen door en door gaar. Zo niet, zet het vuur dan laag en kook nog een paar minuten.

Giet de aardappelen af en doe ze over in een grote kom. Wrijf de warme aardappelen fijn met een grote lepel. Voeg de hardgekookte eieren toe en breek ze met de lepel. Zet apart.

Maak de salade

Wikkel het mengsel van komkommer, wortel en ui in een schone katoenen doek en knijp het overtollige water eruit. Doe het uitgeknepen mengsel over in de grote kom met de aardappelpuree.

Voeg de ham (indien gebruikt), mayonaise en zwarte peper toe. Meng goed.

Serveer

Verdeel het mengsel in 6 porties. Gebruik een grote lepel om elk broodje te vullen met de salade.

Geniet van je heerlijke broodje salade!

Recept Maangchi



donderdag 8 juni 2023

Torta de Aceite, Spaanse Cracker met Olijfolie, Suiker en Anijs gemaakt van een Tortilla

 






Toen ik gisteren de tortilla's bakte voor de tostada's  en zag hoe ze in de olie mooi opbolden, deden ze me denken aan de Spaanse tortas de aceite.



Ik had daar ineens zo'n zin in gekregen dat ik de volgende  dag naar de Jumbo en AH ging om ze kopen. Maar beide hadden ze niet meer, blijkbaar uit het assortiment gehaald.
Zodoende ging ik experimenteren met de ongebakken tortilla's die nog over waren.

Ingrediënten:
Tortilla's van 18 cm
olijfolie
suiker
anijszaad (of venkelzaad als je niet van anijs houdt)

Bereiding:
Maak een 'papje' van olijfolie met suiker en roer er de anijszaadjes door. Bestrijk een zijde van de tortilla met het mengsel.
Bak de tortilla in een klein laagje olijfolie goudbruin en knapperig.

Lekker bij de koffie, de thee en met blauwe kaas.



woensdag 7 juni 2023

Tostada met Guacamole, Mango en Limoensalsa

 



Een heel lekker gerechtje met gebakken tortilla's. Ik gebruikte hier tortilla's van 18 cm. In plaats van zwarte bonen uit blik nam ik een miniblikje beluga linzen.

Ingrediënten:

  • (Zonnebloem)olie om in te bakken
  • 8 medium tortilla wraps
  • 1 stevige mango
  • 4 el olijfolie
  • gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera) naar smaak
  • 3 avocado's
  • 3 limoenen 
  • 4 warmgerookte zalmfilets à 125 gram (Lidl)
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 130 ge zwarte bonen uit blik (afgespoeld en uitgelekt)*
  • 1 sjalot
  • handvol mesclun of jonge slablaadjes
* Ik heb hier beluga linzen voor gebruikt.

Bereiding:

  • Verhit in een ruime koekenpan een laagje olie. Bak de tortilla's per stuk aan beide kanten bruin en krokant. Laat op keukenpapier uitlekken en leg op een bord.
  • Schil de mango en snij in dunne plakjes. Schep de mango om met 2 el olijfolie. Verhit de grillpan. Gril de mango op hoog vuur 1-2 min. per kant, tot het vruchtvlees mooie grillstrepen heeft. Leg de gegrilde mango op een bord en bestrooi met paprikapoeder naar smaak.
  • Prak intussen de avocado's met het sap van 1 limoen. Breng op smaak met zout. 
  • Verwijder het vel van de zalmfilets en verdeel het visvlees in vlokken. 
  • Snij de tomaatjes in kwarten. Meng de tomaatjes in kwarten.
  • Meng de tomaatjes met bonen, 1 el. olijfolie en de munt.
  • Boen de laatste 2 linoenen schoon en  rasp de groene schil. Schil de limoenen en snij het drukvlees in stukjes.
  • Snipper de sjalot ragfijn.
  • Meng de limoenrasp, het vruchtvlees en de sjalot met de laatste 3 el olijfolie.
  • Verdeel de geprakte avocado met de mesclun, de zalm, de mango en een lepel bonensalade over de tostada's.
  • Schep de limoensalsa erop en serveer meteen zodat de tostada's knapperig blijven. Serveer de rest van de bonensalade apart erbij.

Bron Delicious.




maandag 5 juni 2023

Duivelse kippendijtjes

 



Ingrediënten voor de coscette di pollo al diavolo  :

4 kippendijen
peper en zout
olijfolie
2 teentjes knoflook
peterselie
rozemarijn
1 eetlepel rozijntjes
2 eetlepels Parmezaanse kaas
basilicum
2 rode pepers
8 plakken pancetta

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

2. Doe 5 eetlepels olijfolie in een kom. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en snijd er dunne reepjes van.

3. Als je niet van pittig houdt, verwijder dan de zaadlijst voordat je de pepers in dunne reepjes snijdt. Wel jammer, de kippendijtjes worden hier minder ‘duivels’ van.

4. Hak de knoflook, peterselie, rozemarijn en basilicum fijn. Snijd de rozijntjes doormidden.

5. Meng alle kruiden door de olie tot een papje. Meng hier de rozijnen en Parmezaanse kaas door. Smeer de kippendijtjes in met dit mengsel.

6. Leg 2 plakjes pancetta naast elkaar, wikkel deze om de kippendijtjes heen en leg ze in een ovenschaal.

7. Bak ze 20 minuten (10 minuten aan beide kanten), totdat de pancetta krokant is.

Het was weer lekker!

Recept uit




zaterdag 3 juni 2023

Flat iron steak met salsa verde


Volgens Jamie Oliver is flat iron steak zijn favoriete biefstuk en die bovendien nog een stuk voordeliger is dan andere biefstukken. De prijs van de flat iron steak is op het ogenblik 28,- per kg, terwijl die van de entrecôte, ribeye en black angus ongeveer 35,- per kg bedraagt. Alleen de bavette, ook heel lekker, is iets voordeliger, zo'n 25, per kg.

Wat is flat iron steak? Volgens Meatlovers is de Flat Iron Steak in feite de sucade van het rund. Dit is een langwerpige spier die midden in de schouder zit, tegen het schouderblad. Het vlees heeft een zeen en vetlaag aan de onderkant en een dikke zeen midden in het vlees. Dit stuk vlees in plakken gesneden is bekend van de sukadelappen, ja dat zijn inderdaad stooflappen, de lekkerste stooflappen ook nog eens. Maar als je hem niet in plakken snijd en de lange dikke zeen eronder en ertussen uithaalt hou je twee stukken heerlijk mals, sappig maar vooral smakelijk vlees over om als steak te bereiden.

Hoofdgerecht (4 personen)

  • 1 kg flat iron steak 
  • 1 el rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 200 ml olijfolie
  • olijfolie

Bereiding:

Voor de salsa verde:

  • 1 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 3 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 el dijonmosterd
  • 20 g muntblaadjes
  • 20 g platte peterselieblaadjes
  • 40 g basilicumblaadjes + extra voor garneren
  • 2 el citroensap of rodewijnazijn

Bereiding:

Meng de rozemarijn, de knoflook en 2 el olijfolie in een kom. Breng op smaak met zout en peper en bestrijk het vlees ermee. 

Doe voor de salsa verde de kappertjes, ansjovis, mosterd en de rest van de knoflook in een kleine keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg de kruiden, citroensap en de overige 160 ml olijfolie toe en maal tot een pasta. Zet weg.

Verhit een zware koekenpan met een beetje olijfolie of een grillpan voor op hoog vuur of steek de barbecue aan. Gril het vlees 3 à 5  min. per kant voor medium rare of naar wens langer. Neem van het vuur en laat 10 min. onder aluminiumfolie rusten.

Snijd de steaks in dunne plakjes en schep de salsa verde erover. Serveer met frites of gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld snijbonen met rode paprika.

Recept Delicious Australië.





woensdag 31 mei 2023

Salade met Gemarineerde Champignons en Aardappeltjes met Ansjovis

 


De klassieke Salade Niçoise heb ik deze keer met extra champignons en aardappels met ansjovis erop gepresenteerd. 

Gemarineerde champignons

Ingrediënten:

  • 1 bakje champignons 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 deciliter witte wijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 laurierblaadje
  • 5 zwarte peperkorrels

Bereiding:

Poets de champignons schoon. Snij ze doormidden als ze groot zijn.

Verhit de olijfolie in een braadpan en pers er de knoflook boven uit.

Fruit de knoflook goudbruin.

Schep de champignons erdoor.

Voeg 1 dl witte wijn, 2 el  citroensap, het laurierblaadje en de peperkorrels toe.

Laat de champignons eerst ca. 5 minuten sudderen en dan in de marinade afkoelen.

Strooi voor het opdienen fijngeknopte peterselie over.

Strooi er voor het opdienen fijngeknipte peterselie over.



Aardappeltjes met ansjovis

Ingrediënten:

  • Kleine aardappeltjes
  • Ansjovis uit blik
  • Kappertjes (Of opgerolde ansjovis en met kappertje uit blik of pot)
  • Olijfolie
  • Peterselie
Bereiding:

Kook de geschilde krieltjes, snij ze door de lengte in tweeën en leg er de opgerolde ansjovis met kappertje op. Sprenkel er een beetje olijfolie over. Garneer met een takje peterselie.



vrijdag 26 mei 2023

Ei-Aspergesalade

 


Janneke Philippi  vertelt in De Limburger: 

'Tijdens het schillen snoep ik vaak al van een stukje rauwe asperge. De frisse smaak van de aspergesappen is ook wat het goed doet in de eiersalade van vandaag. Hoe langer je de salade laat staan, hoe meer sappen uit de asperge in de salade trekken en hoe zachter de beet van de knapperige aspergestukjes wordt. Serveer de salade als lunch op zuurdesemtoast of bij de borrel op crostini. Die laatste maak je eenvoudig zelf door sneetjes (oud) stokbrood te grillen of te bakken met een beetje olijfolie en zeezout. Maak de crostini af met wat rucola of waterkers.'

Bereidingsduur: 15 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten:

4 eieren
150 gram witte asperges
1 sjalotje
1 takje peterselie
3 eetlepels citroenmayonaise


Bereiding;

Kook voor de salade allereerst de eieren in zeven minuten net hard. Schil intussen de asperges en snijd een dun plakje, of zoveel als nodig is, van de onderzijde. Snijd de asperges in heel dunne plakjes van ongeveer een millimeter. Snipper de sjalot ragfijn. Hak ook de peterselie fijn.

Laat de eieren onder stromend koud water schrikken en pel ze. Snijd de eieren in plakjes.

Meng het ei met de aspergeplakjes, de sjalot en de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de ei-aspergesalade met de peterselie.

Ik heb deze salade twee keer gemaakt. De eerste keer dacht ik dat ik de salade te vroeg van tevoren had gemaakt, en de tweede keer heb ik ze gelijk opgediend. Beide keren lag er een behoorlijke plas onderin de schaal; de mayonaise was 'opgelost' in het aspergevocht.  Ik begrijp nu waarom in fabriekssalades behoorlijk wat bindmiddel zit.




dinsdag 23 mei 2023

Eton Mess met aardbeien en 'Dronken' Eton Mess met Limoncello





Janneke Phillippi gebruikt een restje mascarpone vaak als basis voor een eenvoudig toetje: klop voor  2 personen met de mixer 125 gram mascarpone met 75 nl slagroom, 1 eetlepel suiker, 1 zakje vanillesuiker en een scheut limoncello tot een stevige, schepbare crème. Serveer met vers fruit. Ik verbrokkelde nog een grote citroenmeringue en schepte deze door de crème. Het schuim is al heel zoet, dus suiker is (haast) niet nodig.

Ingrediënten:

  • Mascarpone
  • Slagroom
  • Limoncello
  • Meringue citroensmaak (van la Place bij Jumbo)
  • Gemengd rood fruit (eventueel gemarineerd in Gin).
Bereiding: Roer alles voorzichtig door elkaar. Gebruik het fruit voor garnering.

Natuurlijk was dat smullen. Wel machtig door de mascarpone.



De originele Eton Mess maakte ik onlangs nog voor een grote groep mensen en, zoals altijd wanneer ik de Eton Mess maakt, was het een groot succes. En het is zo eenvoudig, slechts 4 ingrediënten door elkaar mengen. Ik had een schaal voor 2,5 liter en ik gebruikte ongeveer de dubbele hoeveelheid ingrediënten als in onderstaand recept.

Ingrediënten:

  • 350 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd, kleintjes heel gelaten
  • 2 grote meringues (aardbeiensmaak van La Place bij Jumbo)

Bereiding:

Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Verbrokkel de meringues grof.  Meng de slagroom vervolgens met driekwart van de meringue en de aardbeien. 

Garneer met de rest van de meringue en de kleine aardbeitjes.

Van te voren maken: Alle ingrediënten klaarmaken, maar pas op het laatste moment mengen.