Pagina's

woensdag 31 juli 2013

Vis zoals op Hawaii



Bij Lidl vind je regelmatig producten die je nergens anders vindt. Ik kocht daar Mahi Mahi vis, vertaald als Dorade Coryphène en Goudmakreel. Lijngevangen in de wateren van Hawaii. Daar hoort een Hawaiiaanse bereiding bij. 


Ingrediënten voor 8 pers.
3/4 kop  teriyaki saus
2 eetlepels sherry of ananassap
2 teentjes knoflook
8 mahi mahi filets 
TROPICAL FRUIT SALSA:
1 middelgrote mango, geschild en in blokjes
1 kop geschilde papaya in blokjes
3/4 kop gehakte groene peper
1/2 kopje blokjes verse ananas
1/2 middelgrote rode ui, fijngesneden
1/4 kop gehakte verse koriander
1/4 kop fijngesneden verse munt
1 eetlepel  jalapeno peper in blokjes gesneden
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel citroensap
1/2 theelepel gemalen rode peper vlokken

  


Bereiding:
  1. Meng in een grote hersluitbare plastic zak de teriyaki saus, sherry of ananassap en de knoflook, voeg de mahi mahi toe. Marineer 30 minuten in de koelkast
  2. Meng ondertussen in een grote kom de salsa ingrediënten. Dek af en zet in de ijskast. Laat de salsa uitlekken. 
  3. Grill de mahi mahi op middelhoog vuur of zet ze onder de ovengrill op 10 cm afstand en grill ze 4-5 minuten aan elke kant. 
  4. Serveer met de salsa. 

Was lekker.

Van de site Taste of home.

maandag 29 juli 2013

Aanbevolen restaurants in Perpignan, Canet, St Cyprien, Leucate, Thuir, Corneilla-de-la-Riviera, Boulou, Narbonne en Figueras

Afgelopen weekend was het een topdrukte op Schiphol, zo´n half miljoen reizigers werden verwacht. Ook was het het drukste weekend op de wegen naar Zuid-Frankrijk. Voor de vakantiegangers die in de buurt van Perpignan gaan vakantievieren heb ik een lijstje met restaurants verzameld die op het blog van mijn zus LeBlogdeClementine staan. Zij woont daar al meer dan 40 jaar en schrijft regelmatig over restaurants waar ze lekker gegeten heeft, meestal met regionale specialiteiten, en niet al te duur, want ze blijft per slot van rekening Hollandse.

Perpignan


Saveurs nature


Saveurs Nature. Vegetarisch restaurant. Website http://www.albilislesurtarnpo.com/
Adres: 7, Rue Paul Massot, 66000 Perpignan. Verdere beschrijving op http://theblogdeclementine.blogspot.nl/2012/11/restaurant-saveurs-nature-perpignan.html

Le Garriane

Le Garriane. Chef-eigenaar staat in de keuken en zijn vrouw staat in de bediening. Voortreffelijke keuken. 15 Rue Valette66000 Perpignan. 's Middags keuzemenu en 's avond verrassingsmenu. Tel. 0468670744. Verdere beschrijving op http://theblogdeclementine.blogspot.nl/2012/08/restaurant-le-garriane-perpignan.html


Renata, restaurant en achterin verkoopt ze Italiaanse producten. Eenvoudig en goed Italiaans-Siciliaans eten. Terras.
26, Bd Clémenceau, Tel. +33 4 68 53 27 90.  ´s maandags tot zaterdags geopend van 7 tot 7.
https://www.facebook.com/pages/Renata/171471309704647

Canet Village

Vigitane


Vigatane. Typisch Catalaanse gerechten. Gevestigd in een oude wijnkelder. Adres 2, Rue des Remparts, 66140 Canet Village. Tel. 04.68.73.1630. Website: http://www.vigatane.com/ Zie verder http://theblogdeclementine.blogspot.nl/2013/07/restaurant-vigatane-canet-en-roussillon.html

Canet Plage


Can Marcel.  Specialiteit fruits de mer pica pica.
1, Rue Pasteur. Tel. 0033 468 80 64 55
Zie voor meer foto´s http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2013/11/restaurant-can-marcel-canet-en.html


l'Horizon

 l'Horizon in Hotel les Flamants Roses. Excellent restaurant. Adres 1, voie des Flamants Roses 66140 Canet-en-Roussillon. Verdere beschrijving ohttp://theblogdeclementine.blogspot.fr/2012/04/restaurant-lhorizon-canet-en-roussillon.html en http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2013/02/degustation-au-chateau-de-rey-et.html


Canet op het strand





Robinson. Canet Sud ter hoogte van camping Mar Estang. Relaxte Bloomingdale Beach sfeer. https://www.facebook.com/robinsonplayland



Le Swim Canet 


Le Swim Canet Sud
Le Swim aan het strand ter hoogte van camping Brasilia.http://swimclub.fr/ Mooie salades voor de lunch, attent personeel. Voor diner reserveren aanbevolen. Tel.  04 68 73 28 70

Saint Cyprien

l'Almandin

 l'Almandin in hotel l'Isle de la Lagune in Saint Cyprien. Adres Boulevard de L’Almandin
66750 Saint-Cyprien. tel. Tél +33 4 68 21 01 02. Van dezelfde familieketen als les Flamants roses in Canet.
website .http://fr.hotel-ile-lagune.com/restaurant/l-almandin.html en verder op http://theblogdeclementine.blogspot.nl/2013/02/dejeuner-lalmandin-philippe-galindo.html

Leucate

l'Aquarium

 l'Aquarium is een van de vele barakken. Als je van oesters, mosselen en andere schepdieren houdt, is dit een absolute must. Oesters eten in de barakken van de oesterkwekers. Volg het bordje Ostreiculteurs Huitres. Adres Mas 32 et 33, Rive droite, Centre OstréicoleLeucate. 



Port Leucate

l'Ile aux loisirs

l'Ile aux loisirs. Een relaxed Petit Restaurant, een beetje verstopt,  aan het water. Website http://www.lileauxloisirs.com/
Tel : 06 20 37 65 19. Lees verder op http://theblogdeclementine.blogspot.nl/2011/05/lile-aux-loisirs-port-leucate.html

Thuir

Le patio Catalan


Le Patio Catalan. Adres 4, Place Gen. de Gaulle66300 Thuir 1e klas restaurant,. Lees verder op http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2011/02/le-patio-catalan-thuir.html


La casa Da Lie

La Casa da Lie. Adres 21 Rue de la République, 66300 Thuir 0468 53 03 92 . Lees verder op http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2010/12/repas-la-casa-dalie-de-david-carcaiso.html

Le Boulou

Cédrat


Cédrat. Adres Route du Perthus 66160 Le Boulou. Tel. 04 68 83 01 20

Chez Bebelle

Chez Bebelle. In de overdekte markt in het centrum van Narbonne. Een aparte ervaring. Je bestelt je vlees, worstjes of wat dan ook. Met een megafoon bestelt de medewerker het vlees bij de tegenoverliggende slager, die het hem in een zakje over de hoofden van de mensen toewerpt. Je krijgt het geserveerd met patates frites. Kijk verder op http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2011/01/chez-bebelle-dans-les-halles-de.html

Les Grands Buffets

Les Grand Buffets. Afslag Narbonne Sud sortie 38. Onbeperkt eten, te veel gerechten om op te noemen. Kinderen tot 5 jaar gratis. 'Afrikaans dorp'in het restaurant waar kinderen kunnen spelen. Er is een zwembad op het terrein waar ze zich kunnen vermaken. Kijk verder op hun website http://www.lesgrandsbuffets.com/.

La Table Saint Crescent


La Table Saint Crescent

La Table Saint Crescent. Restaurant met een Michelinster. Mooi 7e eeuws pand. Website http://www.la-table-saint-crescent.com/index.cfm. Kijk verder wat Clementine gegeten heeft op http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2011/01/repas-la-table-saint-crescent-narbonne.html.
En zoals zij zegt: de prijs meer dan waard.

Figueras (Spanje)



Wok You. Een wok restaurant, maar dan een niveau beter. Website http://wokyou.com/index.html
Adres C/Italia 6, Industrieterrein Recinto Ferial, 17600 Figueras. Zie de plaatjes op http://theblogdeclementine.blogspot.nl/2013/02/creche-vivante-pals.html (scrollen).

vrijdag 26 juli 2013

Spaanse tuinbonen met doperwtjes en spekjes

Tuinbonen met doperwtjes, spekjes, witte wijn en munt


Simpele ingrediënten, maar wat was het lekker. Ik kocht bij La Casa del Jamón, de vleeswarenafdeling van de grote supermarkt Escudero in La Jonquera, aan de Spaans-Franse grens, een stukje vetspek van het Iberico varken, de Spaanse pancetta. Dit spek is gezouten, gekruid en onder druk van gewichten in kelders gerijpt.
Hiermee maakte ik Pèsols i faves ofegats, een recept uit de Catalaanse keuken.


Verder kocht ik daar ook nog heerlijk gekruide semi-droge bloedworstjes om te grillen en natuurlijk verrukkelijke ham. En alles bij elkaar voor zo'n laag bedrag dat ik mijn ogen niet kon geloven.





Spaanse tuinbonen
Ingrediënten:
Tuinbonen
Doperwtjes
Spek (niet gerookt) in blokjes
lente-uitjes
verse knoflook
1 takje munt
klein glaasje (zoete) wittewijn
suiker
olijfolie



In principe moet je  natuurlijk alles vers van het land hebben. Maar met de bonen van Bonduelle was het ook heel lekker.

Bereiding:
  1. Bak het spek bruin. Doe dan de gesneden ui erbij en bak zachtjes 7 min. Daarna de verse knoflook en nog 2 min. bakken.
  2. Voeg het zout en de wijn toe, zet het vuur hoger en laat de wijn inkoken.
  3. Voeg de (bevroren) tuinboontjes en erwtjes toe. Doe er zoveel water bij dat ze onderstaan. Voeg ook het snufje suiker en het takje munt toe. Kook 30 minuten (voor verse boontjes).
  4. Decoreer met een blaadje munt.


Recept uit





woensdag 24 juli 2013

Avocado, paprika en garnalen in een glaasje


Ingrediënten voor 4 à 6 glaasjes:
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 avocado's
1 limoen
Tabasco
olijfolie
2 gemarineerde rode paprika's
1 koffielepel piment d'Espelette of anders paprikapoeder
6 of meer roze garnalen
maanzaad
zout

Bereiding:
  1. Maak de sjalot schoon en hak hem heel fijn.
  2. Ontvel de teen knoflook
  3. Snij de avocado's in tweeën. Verwijder de pit en doe het vruchtvlees in een schaal.
  4. Doe daarbij het sap van de limoen, de gehakte sjalot, de uitgeperste knoflook, het zout , enkele druppels Tabasco en een sliertje olijfolie. Meng en mix goed door elkaar.
  5. Schep de avocadocrème in de glaasjes.
  6. Snij de gemarineerde paprika's in heel kleine blokjes en meng de piment d'Espelette erdoor. Voeg de paprikablokjes toe aan de glaasjes.
  7. Plaats 30 minuten in de ijskast.
  8. Maak de garnalen schoon en rijg ze aan een prikker. Bestrooi ze met maanzaad.

Koel serveren, met een garnaal met maanzaad.

Recept uit Bon Profit! Magazine des saveurs et produits du terroir Catalan.


:

dinsdag 23 juli 2013

Spiesen van Catalaanse worstjes


Ingrediënten:
600 gr Catalaanse worstjes
2 rode uien
2 rode paprika's
2 gele paprika's
1 el gehakte salie
3 el olijfolie
peper en zout
eventueel sesamolie en sesamzaadjes


Bereiding:
  1. Prik de worstjes met een vork in en leg ze 5 minuten in water dat tegen de kook aan is. Laat uitlekken en afkoelen.
  2. Maak de uien en paprika's schoon en snij ze in stukjes.
  3. Snij de worstjes in stukjes van ongeveer 2 cm.
  4. Doe de gesneden ui, paprika en worst en in een kom. Voeg de gehakte salie toe en 3 el olijfolie of 2 el olijfolie en 1 el sesamolie toe. Bestrooi met zout en peper en laat afgedekt 1 uur marineren.
  5. Rijg de worst en de groenten aan stokjes.
  6. Rooster eventueel sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  7. Grill de spiesen 5 à 10 minuten en bestrooi met de sesamzaadjes.


Recept uit Bon profit! Magazine des saveurs et produits du terroir Catalan.

Snelle Chinese Pak choi



Groente blancheren, reepjes lente-ui, gember en chilipeper op de groente leggen en daarover gloeiendhete olie gieten, wat sojasaus erbij. Zo makkelijk is het.


Ingrediënten
300g choy sum, pak choi of andere Chinese bladgroente
2 lente-uitjes, in fijne reepjes
10g stukje gember, geschild en in fijne reepjes
een klein stukje van rode chilipeper of rode paprika voor kleur, in fijne reepjes gesneden. (optioneel)
4 el bakolie
2 el lichte sojasaus verdund met 2 eetlepels heet water.

Variatie met fijngehakte knoflook en gember door het hete sausje
Bereiding:

  1. Breng een pan met water aan de kook. Voeg een theelepel zout en een eetlepel olie aan het water toe, blancheer de choy sum ongeveer een minuut of zo tot ze niet meer rauw is (de stengels moeten nog een beetje knapperig zijn).
  2. Schep de groente met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. 
  3. Leg de choy sum netjes op een stapeltje op een serveerschaal en leg er de reepjes lente-ui, gember en chilipeper bovenop. 
  4. Verhit de rest van de olie op hoog vuur. Schenk de hete olie over de groente, die daardoor hevig moet gaan sissen. 
  5. Giet tot slot de aangelengde sojasaus over het gerecht en serveer direct.


Recept van Fuchsia Dunlop uit The Telegraph

Hier meer makkelijke Chinese recepten voor vis en voor kip.

maandag 22 juli 2013

Chinese dronken kip


Het ziet er een beetje bleek uit, maar het is makkelijk te maken en het smaakt echt Chinees. Bij de Chinese toko vond ik naast de seafood sojasaus van Lee Kum Kee die ik voor makkelijke de gestoomde vis gebruikte, ook een flesje Drunken Chicken Marinade. Die dronken kip intrigeerde mij en ik zocht er het bijbehorende recept bij.

Ingrediënten: Chinese rijstwijn en sojasaus

Ingrediënten:
Kip; met of zonder vel, met of zonder bot
Drunken chicken marinade 
 Bereiding:
  1. Zet kip op in kokend water. Dek af en laat 10 minuten trekken of tot ze gaar is. Doe de kip over in koud gekookt water en laat afkoelen. Laat ze uitlekken en snijd de kip in stukken.
  2. Marineer de kip in 1 fles Lee Kum Kee Dronken kip Marinade gedurende  3 uur. (De marinade moet de kip bedekken).
  3. Snijd de kip in stukken en serveer. Als het kip met bot is, druk dan het mes of bijltje door het bot zodat het niet splintert. 

zondag 21 juli 2013

Gebakken zoete puntpaprika's



Peperoni fritti zijn populair in Italië, vooral in Puglia, Zuid-Oost Italië. Maar ik heb geen idee hoe scherp hun 'cornaletti' paprika's zijn op de schaal van Scoville.

In mijn buurttoko hebben ze verschillende soorten pepers en de Iraanse eigenaar raadde mij de lichtgroene pepers aan. Die waren sweet zei hij. Ik moest wel de hele zak nemen maar voor het geld hoefde ik het niet te laten, 1,50 voor een grote zak. En ik heb ik geen spijt van gehad. Ze waren zo lekker dat ze in een oogwenk op waren en ik morgen weer een nieuwe zak ga halen.

Ingrediënten:
1 zak lichtgroene niet scherpe pepers/puntpaprika's van de Mediterraanse winkel
olijfolie
knoflook

Bereiding:

  1. Was en droog de puntpaprika's
  2. Verhit een pan met een flink laagje olijfolie.
  3. Leg de puntpaprika's in een enkele laag in de pan, prik de dikkere gedeeltes in en bak de paprika's op hoog vuur tot ze een beetje geblakerd zijn. 
  4. Bestrooi met peper en zout en knijp er knoflook boven uit.




vrijdag 19 juli 2013

Sticky kippendijen met honing-mosterdsaus van Nigel Slater

Kip met honing-mosterdsaus

Een recept uit de serie Simply Suppers van Nigel Slater op de BBC.


Ingrediënten:
1 eetlepel zwarte peperkorrels
2 citroenen, alleen het sap
flinke kneep of twee vloeibare honing
klodder grove mosterd
2 knoflook teentjes, geplet
6 grote kippendijen met bot en vel
zeezout, naar smaak
2-3 gekonfijte citroenen
handvol groene olijven, pitten verwijderd, gesneden
kleine handvol platte peterselie 


Gekonfijte citroen, olijven en peterselie 'salsa'
voor over kip met honing-mosterdsaus

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200C
  1. Doe de peperkorrels in een vijzel en stamp ze grof. Doe ze in een kom, samen met het citroensap, honing, mosterd en knoflook toe en meng goed.
  2. Leg de kippendijen in een braadslee en giet het citroen- en honingmengsel over de kip, laat het zo lang mogelijk marineren. Bestrooi met zeezout, naar smaak, plaats ze in de hete oven gedurende 45 minuten, Draai ze halverwege, zodat het vlees mooi en plakkerig wordt..
  3. Snijd ondertussen de gekonfijte citroen open en verwijder het zachte vruchtvlees. Gebruik alleen de schil. Snijd de schil in reepjes en meng samen met de olijven en peterselie. 
  4. Serveer de kip bestrooid met het mengsel van de olijven, peterselie en de citroenschil.



Gegrilde en gemarineerde courgettes

Gegrilde en gemarineerde courgettes 

Eet als antipasta of als bijgerecht. Recept uit DolceVia.

Ingrediënten:
2 courgettes
4 dl olijfolie
2 gehakte tenen knoflook
2 ansjovisjes
1 el kappertjes
4 basilicumblaadjes
4 muntblaadjes
zout en peper

Bereiding:
  1. Snij twee courgettes in de lengte aan heel dunne plakjes en grill ze op een grillplaat of in een zeer hete koekenpan aan beide kanten tot ze gaan kleuren. 
  2. Maak intussen in een kom een marinade van 4 dl olijfolie met daarin 2 fijngehakte tenen knoflook, 2 fijngehakte ansjovisfilets, 1 eetlepel kappertjes, 4 gehakte basilicumbladeren, 4 gehakte muntbladeren en zout peper.
  3. Meng de plakjes courgettes door de marinade en laat een uurtje op een koele plaats staan.
Ik nam 1 courgette en de helft van de marinade. Je kan met minder marinade toe.


Gegrilde en gemarineerde courgettes


donderdag 18 juli 2013

Gestoomde vis uit Kanton


Het ziet er niet zo aantrekkelijk uit op de foto, maar het is echt lekker. En makkelijk te maken.
Het recept komt van de onvolprezen site Aziatische-ingrediënten.nl

Ingrediënten:
Hele vis, of makkelijker visfilets (dorade, zeebaars, wat je maar wilt, ik nam hier scholfilets)
gemberwortel
zout
suiker
lente-ui
olie
Lichte sojasaus of seafood sojasaus van Lee Kum Kee


Ik maakte het in een stoommandje in de wok.


Bereiding:
Men neme:
2 visfilets 
3 cm verse gemberwortel in dunne reepjes (julienne)
Leg de vis op 2 borden, of anders 1 groot bord die in je stoompan/-mand/-oven past.
Verdeel de julienne van gember over de twee vissen.
Stoom de vis, afhankelijk van de grootte en dikte gaar. Zo’n 6-8 minuten.
Haal de bordjes uit de stomer, check of de vis gaar is, anders zet je ze terug.
Ik giet het stoomvocht op de bordjes meestal weg.

(voor de volgende stappen zet je beter alles op volgorde klaar)
Bestrooi de gestoomde vis nu met:
1 snufje zout
1 snufje suiker
Beleg de vis met:
1 handje julienne gesneden lente-ui
Verhit in een pannetje tot rookpunt:
2 eetlepels olie (bijv arachide olie, nooit olijfolie)
En giet voorzichtig de gloeiendhete olie over de vis.
Het is de bedoeling dat de lente-ui begint te sissen.
Giet tot slot over elke filet:
1 el Chinese lichte sojasaus of 1 el Japanse sojasaus of nog beter 1 el seafood sojasaus  (speciaal voor dit gerecht bedoeld!) (zolang het maar geen ketjap manis of donkere sojasaus is)

dinsdag 16 juli 2013

Bretonse pannenkoeken van boekweitmeel met ei, ham en kaas.



Ik nam vorige week uit Frankrijk een pak boekweitcrèpes mee voor het maken van de klassieke Galette Bretonne of Crèpe Complète.

Je kunt het beslag natuurlijk ook zelf maken:

Ingrediënten crèpes:
250 g boekweitmeel
zout
2 eieren
50 ml koud water of meer
40g gesmolten boter
 Vulling:
gezouten boter
1 ei per crèpe
gekookte ham
geraspte kaas (Emmentaler)

Bereiding van de crèpes
  1. Meng boekweitmeel, zout, eieren, koud water en de gesmolten boter. Laat het deeg 2 uur rusten. 
  2. Bak in een crèpe- of koekenpan of op een non-stick  bakplaat zo dun mogelijke crèpes. Zo dun dat er gaatjes in zitten.

1) Verspreid het eiwit - 2) beleg met stukjes ham -
3) bestrooi met geraspte kaas en laat smelten - 4) vouw de kanten naar binnen.

Vullen van de crèpes:
  1. Smelt een klontje boter in de koekenpan.
  2. Leg een crèpe erin en verwarm op middelhoog vuur.
  3. Breek er een ei boven en verspreid het eiwit met een spatel dun over de crèpe zodat het eiwit stolt.
  4. Strooi er stukjes gesneden ham over.
  5. Bedek het geheel met geraspte kaas.
  6. Wacht tot de kaas gesmolten is en vouw de vier zijden van de crèpe naar binnen.