Pagina's

maandag 30 december 2013

Kikkererwten met chorizo en grote garnalen van Gordon Ramsey


Ingrediënten:
3 el olijfolie
1 kleine rode ui, kleingesneden
4 piquillos (kleine paprikaatjes) in vierkantjes van 2 cm
150 gr chorizo in plakjes gesneden
2 tenen knoflook, kleingesneden
1,5 el Sherry-azijn
3 el Sherry
600 gr gare kikkererwten, uitgelekt 
10 cl kippenbouillon
20 grote garnalen, gepeld
70 gr jonge spinazie of andere bladsla
1 handje gescheurde basilicumblaadjes
zout en peper.



Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui, de paprika en de chorizo enkele minuten en voeg vervolgens de knoflook toe.
  2. Na een minuut of twee de azijn en de Sherry toevoegen en laat op hoger vuur inkoken.
  3. Voeg de kikkererwten toe, roer 2 minuten om en schenk er de bouillon bij. Laat nog 10 minuten op zacht vuur een beetje in koken..
  4. In een ander pannetjes de garnalen in een beetje olijfolie in 30 à 40 sec. per kant roze bakken.
  5. Voeg ze aan de pan met kikkererwten en meng van het vuur af de bladgroente en basilicum erdoor.

Was lekker. Uit dit kookboek:



Kastanjes en paddenstoelen in knoflooksaus


Het originele Italiaanse recept is met 'finferli', cantharellen. Nu hebben wij de traditie niet om in het bos paddenstoelen te plukken en als je ze in de supermarkt koopt wordt dit gerecht een stuk duurder. Ik heb ze dus gewoon met champignons gemaakt. Volgende herfst zal ik eens een cursus paddenstoelen plukken doen.

Ingrediënten:
280 gr gekookte kastanjes (vacuum verpakt supermarkt)
280 gr paddenstoelen, liefst cantharellen, schoongemaakt
200 ml melk
2 el extravergine olijfolie
2 sjalotjes
2 knoflooktenen
peterselie
zout
zwartepepeperkorrels

Bereiding:
  1. Snipper de knoflook. Kook de melk 3 minuten op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en kook de melk ca. 3 minuten verder.
  2. Snijd de sjalotjes in ringen en fruit ze ca. 1 minuut in de olie. Voeg de paddenstoelen toe (kleintjes in hun geheel, grote in stukken) en bak ze ca. 3 minuten.
  3. Voeg de kastanjes toe en bak het geheel ca. 3 minuten verder.
  4. Zet het vuur uit en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Maak af met fijngemaakte peterselie en de knoflooksaus.


Recept uit la Cucina Italiana.

zaterdag 28 december 2013

Soep met broccoli en verse worst

MINESTRA DI BROCCOLI E SALSICCIA

Ingrediënten:
1,5 liter groentebouillon
60 gr sjalot
400 g broccoli 
100 gr verse worst
1 dl witte wijn
paprikapoeder
peper
brood 

Bereiding
  1. Verdeel de broccoli in roosjes en hak de sjalotjes fijn. 
  2. Fruit in 2 tot 3 minuten de helft van de sjalotten,  voeg de verkruimelde worst en een snufje paprikapoeder toe en na 2-3 minuten de witte wijn. Laat aan de kook komen.
  3. Voeg vervolgens de broccoliroosjes en de resterende sjalotjes toe, goed doorroeren.
  4. Voeg de hete groentebouillon toe en laat vervolgens 15 minuten zachtjes koken. 
  5. Breng indien nodig op smaak met zout en peper en serveer de soep met dunne sneetjes geroosterd brood. 
Recept uit La Cucina Italiana

vrijdag 27 december 2013

Haas bereid op twee wijzen




Ingrediënten voor de haasragout:
2 hazenbouten
olijfolie
1 ui
2 sjalotjes
1 bosje tijm
4 laurierblaadjes
0,5 kaneelstokje
1 steranijs
500 ml rode wijn
2,5 el appelstroop

500 ml wildfond

Bereiding:
Bak de bout van de haas rondom goudbruin met wat olijfolie samen met ui, sjalot, tijm, laurier, kaneel en steranijs. Voeg rode wijn toe met een halve eetlepel appelstroop. Voeg daarna de wildfond toe. Laat de bout zo lang mogelijk garen op lage temperatuur.
De bout is gaar als hij van de botjes valt en de fond ingedampt is tot een krachtige wildsaus. (Ik heb het te lang laten sudderen, maar dat was niet erg).

De bereiding van de hazenrug staat al eerder op mijn blog onder perfecte hazenrug voor de kerst

Gegeten met rodekool met ui, kastanjes, kaneelstokje, kruidnagels en appels en granaatappelsap.


Kangoeroesteak met zoete aardappel-banaanpuree en cranberry's



Dit was mijn oplossing voor een diervriendelijke kerst. Kangoeroes eten en springen in het wild en mogen, onder strikte voorwaarden, afgeschoten worden.

Vroeger kwam er bij ons op kerstavond in Spanje zo'n bloot speenvarkentje op tafel, met een sinaasappel in zijn bek. Ik snap niet waar die traditie vandaan komt, trouwens ook in heel Zuid Amerika, om een baby'tje op te eten om te vieren dat in Bethlehem een baby'tje geboren werd. Dat speenvarkentje eet ik wel een andere keer.

Het kangoeroerecept is gebaseerd op een recept van Masterchef Cheong Liew op de Masterclass World finale in Singapore in 2007. De angostura had ik niet in huis en heb ik weggelaten.

Ingrediënten:
750 gr kangoeroesteaks (diepvries Lidl)
Marinade:
20 ml sinaasappelsap
20 ml donkere sojasaus
20 ml worchestershiresauce
40 ml droge Sherry
5 ml Angostura bitter
100 ml olijfolie
zout en peper
Cranberry's 
Puree:
500 gr gele zoete aardappelen
100 gr rijpe banaan
50 ml sinaasappelsap
20 ml citroensap
boter
Ter garnering:
Broccoli of bimi

Bereiding vlees:
Leg de ontdooide steaks 20 tot 30 minuten in de marinade.
Bestrooi met zout en peper.
Verhit een koekenpan met olijfolie en en schroei het vlees tot het aan alle kanten bruin is.
Leg het vlees in een andere pan of schaal en leg het 10 à 15 minuten in een oven van 160ºC.
Bereiding: cranberry's
Gebruik dit recept, neem een potje of kook cranberry's met suiker.
Puree:
Kook de zoete aardappel, stamp fijn en roer de plakjes banaan, citroen- en sinaasappelsap en boter door.
Broccoli:
Snij de broccoli over de lengte in dunne plakken en stoom de plakjes gaar.



Hij legde er nog gebakken
plakjes kalfslever bij








woensdag 25 december 2013

Cranberry's voor wie niet van zoete compôte houdt




Ingrediënten: 
Halve zak cranberry's 
twee tot drie in dunne partjes gesneden sjalotten 
een eetlepel verse oreganoblaadjes of rozemarijnnaaldjes 
zout en peper
 een of twee el olijfolie 

Schik de cranberry's rond het vlees of in de braadslede. 

Of eet ze bij een ree- of hertenbiefstukje:  
Voeg dan nog wat sinaasappelrasp en een verkruimeld kaneelstokje toe. 
Plaats de schaal in een oven op 200 gr. 

 Recept van Clara ten Houte.

 

dinsdag 24 december 2013

Kastanjes met honing en spek





Even iets eenvoudigs in deze drukke dagen, een receptje uit Piemonte:

Ingrediënten:
Gekookte kastanjes
Honing
Pancetta of ontbijtspek

Doop de (warme) kastanjes in de honing en prik er een stukje spek op.


Kip met salie en chili van Donna Hay


Ingrediënten voor 2 pers.
40g zachte boter
2 theelepels gehakte salie
½ theelepel chili vlokken
1 teentje knoflook, geperst
zeezout en gemalen zwarte peper
2 kippenpoten of 4 drumsticks

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 º C. 
  1. Leg de boter, salie, peper, knoflook, zout en peper in een kom en meng goed door elkaar.
  2. Maak voorzichtig het vel van de kip los en duw klontjes boter onder het vel.
  3. Leg ze op een bakplaat en rooster 20-25 minuten tot de kip goudbruin en gaar is.

maandag 23 december 2013

Kabeljauw met pompoensaus


Ingrediënten:
500 gr kabeljauwfilet of andere witvis
200 gr gepelde garnalen
1 ui
1/2 rode paprika in piepkleine blokjes
2 teentjes knoflook in plakjes
1 Spaans pepertje, groen of rood in fijne ringetjes
1 el gemengde tuinkruiden, bijv. tijm, rozemarijn basilicum, salie, peterselie
zout en peper

Bereiding:

  1. Laat de pompoensaus weer aan de kook komen.
  2. Bestrooi de vis lichtjes met meel en bak in de koekenpan lichtbruin. Haal uit de pan.
  3. Doe de fijngehakte ui, knoflook, paprika en pepertje in de pan en bak deze groentes gaar. Voeg de garnalen toe bak ze in 2 minuten roze. Roer de tuinkruiden door het mengsel
  4. Leg de vis terug in de pan en warm even door.
  5. Als je hebt, bestrooi dan het gerecht met piment d'espelette.


Bron: een beetje van smulweb


zondag 22 december 2013

Karbonades met kaas en pompoensaus






Ingrediënten:
4 halskarbonades a 150 g
1 takje salie
1 takje marjoraan
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 takje peterselie
4 el olijfolie
zout
versgemalen peper
1 tl sojasaus
200 g taleggio (of andere kaas om te smelten)

Bereiding:
  1. Pluk en hak de kruiden zo fijn mogelijk, meng met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Marineer het vlees 3 minuten in de kruidenolie. 
  2. Verwarm een koekenpan en bak het vlees 5 minuten om en om. Haal het vlees uit de pan en laat rusten. Breng de soep in de pan van het vlees aan de kook. Voeg de sojasaus toe en leg het vlees terug in de pan. Snijd plakken van de taleggio en leg op het vlees. Laat de kaas, met deksel op de pan, in 4 minuten smelten. Breng op smaak met peper.
De saus is erg lekker. Het recept staat hier.

Recept van Giovanni Caminita

Pompoensaus voor bij vlees of bij vis

Ingrediënten:
1 (biologische) pompoen
olijfolie
30 gr boter
2 uien
2 teentjes knoflook
1 ltr groentebouillon
1 takje marjoraan
1 takje peterselie
3 blaadjes salie
1 takje tijm
1 tl kaneelpoeder
peper


Bereiding:

  1. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snijd de uien. Pel en snijd de knoflook. 
  2. Verhit olijfolie en boter in de pan en fruit de uien en knoflook op laag vuur. Voeg de pompoen toe. Schenk bouillon in de pan tot de groente onderstaan. Bind de marjoraan, peterselie, salie en tijm tot een bosje en voeg toe. Laat de soep circa 25 minuten koken. Verwijder het kruidenbuideltje en pureer de soep glad met een staafmixer. 
  3. Breng op smaak met kaneel, zout en peper.
Deze heel lekkere crème/saus kan je ook als soepje eten, bestrooid met Parmezaanse kaas en crostini erbij.

De pompoen schil je makkelijker als je eerst de schil inprikt en even in de magnetron zet.

Gebaseerd op een recept van Giovanni Caminita

Taugé omelet


Ingrediënten:
150 gr taugé
6 lente-uien of stukje prei
1 plakje verse gember
4 eieren
2,5 dl kippenbouillon
sojasaus
olie
sesamolie
suiker
maizena
zout

Bereiding:
  1. Hak lente-ui en gember fijn.
  2. Maak in een steelpannetje een saus van 1 el maizena, 2,5 dl bouillon, 1 el sojasaus, 1/2 tl suiker en 1 tl sesamolie.
  3. Klop in een kom de eieren met een garde los tot lichtgeel.
  4. Roer er de taugé, lente-uitjes en gember door.
  5. Verwarm 2 el olie in een koekenpan. Giet het eimengsel in de pan. Wentel de pan zodanig dat de hele bodem met het eimengsel bedekt is. Bak op middel vuur tot de onderkant lichtbruin is. Draai de omelet om en bak ook de andere kant. Schuif de omelet op een verwarmde schaal.
  6. Breng de saus al roerend aan de kook tot de saus licht bindt en sudder op laag vuur 1 minuut. Serveer de saus bij de omelet.


Recept uit Het Chinese kookboek deel 1

zaterdag 21 december 2013

Peking eend volgens Jamie Oliver


Mijn eerdere experimenten om Peking eend te maken waren Eend in braadzak en Peking Duck for dummies. Zoals ik ze in Peking at, zijn ze niet geworden, en omdat zelfs Chinezen Peking eend alleen in restaurants eten en nooit thuis maken en ook Jamie Oliver er vanaf ziet om met een fietspomp aan de gang te gaan om het vel los te maken, heb ik deze keer voor zijn eenvoudige Jamie Oliver manier gekozen, met de voorbereiding van  www.beijingholiday.com. Want elk jaar als Lidl weer Barbarie eenden in het assortiment heeft, wil ik het toch weer maken.

Ingrediënten: 
1 barbarie eend van ca. 2 kg
2-3 el honing
2 el sherry
1 el witte wijnazijn
1500 ml water
maizena
Heel veel zout
5 kruiden poeder
verse gember

Voorbereiding: (volgens beijingholiday)

  1. Haal het zakje met ingewanden uit de eend en knip de vleugelpunten af. Was de eend en dep hem droog met keukenpapier.
  2. Breng 1,5 liter water aan de kook in een grote pan. Roer er de honing door. Voeg dan 2 el sherry en 1 el witte wijnazijn toe. 
  3. Maak een papje van 75 ml koud water en 3 el maizena. Voeg toe aan het mengsel in de pan en breng weer aan de kook.
  4. Laat de eend voorzichtig in de pan met kokend water glijden. Lepel het vocht over de eend zodat hij geheel bedekt is. Laat de eend drogen.


Bereiding: (volgens Jamie Oliver)
Verwarm de oven voor op 170C

  1. Wrijf de eend in met ladingen zout, zowel van binnen als van buiten.
  2. Strooi er vijfkruidenpoeder over en, als je hebt, rasp wat verse gember en wrijf het in de holte.
  3. Leg de eend in een bakblik en zet hem in de oven. Schep af en toe het uitgelopen vet weg.
  4. Na een paar uur moet hij gaar zijn en het vel krokant. Zet anders de oven nog even hoger.


Eet de eend met Mandarin pannenkoekjes met lente-uitjes, komkommer en hoishin saus.
Bewaar het karkas om er een heerlijke bouillon met wontons van te maken.
Met een restje vlees maak je zilveren tauge eend.
En als je daar nog taugé van over hebt, maak je taugé omelet.








donderdag 19 december 2013

Bietensoep met karwijzaad, dille en zure room


Ingrediënten
6 middelgrote bieten
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1½ theelepel karwijzaad
1 liter groentebouillon
2 friszure appels, in stukjes
125 g zure room
een bosje dille, fijngesneden


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
  1. Boen de bieten schoon en leg ze in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de bieten in ongeveer 1 uur in de oven gaar. Laat even afkoelen en trek de schil van de bieten. Snijd de groente klein.
  2. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin zachtjes een paar minuten de ui. Voeg de bieten en het karwijzaad toe en fruit rustig, af en toe omscheppend, 5 minuten mee. Schenk de bouillon in de pan, voeg de appelstukjes toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 20 minuten koken.
  3. Pureer de soep met een staafmixer glad. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de soep over vier borden of kommen, leg in elk een schep zure room en bestrooi met dille
Recept van Janneke Vreugdenhil uit haar boek Comfort Food

Paksoi met tofu en zwarte bonen





Toen ik bij mijn zus in Frankrijk was hebben we samen dit gerecht gemaakt; we hadden het toevallig beiden op ons 'to do' lijstje staan.

Ingrediënten voor 2 personen:
6 gedroogde shiitakes
arachideolie
300 g tofu, in dobbelstenen
3 struikjes Shanghai paksoi, of 1 gewone paksoi
2 cm gemberwortel, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 rode chilipeper, (met of zonder zaadlijst) fijngesneden
1 el gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld
1 el Shaoxing wijn (of sherry)
1 el donkere sojasaus
1 el lichte sojasaus
1 tl suiker
1 tl zout
2 lenteuitjes, in ringetjes
½ el zwarte peper, gecrushed in een vijzel

Voorbereiding:
  1. Week de shiitakes 20 minuten in handwarm water. Verwijder de steeltjes van de geweekte shiitakes en halveer de hoedjes. Zeef het weekvocht en meet 100 ml af. 
  2. Zet klaar in schaaltje één: gember, knoflook, chilipeper en zwarte bonen.
  3. Zet klaar in schaaltje twee: Shaoxing wijn, de beide sojasauzen, suiker, zout.
  4. Snijd de Shanghai paksoi elk in 4 parten, of snijd de gewone paksoi in grove stukken. 
Bereiding:
  1. Verhit een flinke laag arachideolie in een wok tot ongeveer 175 graden. Frituur hierin de tofu, in 2 of 3 porties, tot de blokjes opzwellen en een knapperig goudbruin korstje krijgen (dat duurt zo’n 3 tot 5 minuten). Laat uitlekken op keukenpapier. 
  2. Schenk het grootste deel van de frituurolie uit de wok, op 2 eetlepels na. Fruit hierin de inhoud van schaaltje één.
  3. Voeg de paksoi toe en roerbak 1 minuut. 
  4. Voeg de shiitakes toe en roerbak nog 1 minuut. Schenk nu het weekvocht van de shiitakes in de wok.
  5.  Voeg de inhoud van schaaltje twee en de gefrituurde tofu toe en laat alles nog 2 – 4 minuten sudderen. 
  6. Strooi op het laatst de lenteuitjes en zwarte peper over het gerecht.
Recept van Janneke Vreugdenhil uit de NRC

zaterdag 14 december 2013

Pastinaaksoep



Ingrediënten:
2 eetlepels boter
1 ui, fijngehakt
2 grote pastinaken, geschild en in blokjes van 1 cm
1 teentje knoflook, fijngehakt
750ml kokend water
1 bouillonblokje
2 theelepels curry poeder
100ml slagroom
Zout en peper
Gedroogde pepertje of paprikapoeder om te garneren

Bereiding:
  1. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui in boter tot het zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg de pastinaak, knoflook en curry poeder toe en bak een paar minuten om de smaken los te laten komen.
  2. Kook het water en meng met het bouillonblokje in een aparte kom. Voeg toe aan de pan en meng goed.
  3. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de pastinaak zacht is en makkelijk te breken met een houten spatel.
  4. Haal van het vuur en mix met een staafmixer of keukenmachine.
  5. Roer de room erdoorheen en verwarm.
  6. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verkruimeld gedroogd pepertje of paprikapoeder.



Was lekker.