Pagina's

dinsdag 30 november 2010

Snelle appeltaart voor luiaards


1 rol filodeeg (half pakje)
beetje boter om in te vetten
eerste laag:
225 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
zakje vanillesuiker
1 ei, geklopt
tweede laag:
ca. 4 appels
50 gram suiker
t 1 theelepel kaneel
50 gram geschaafde amandelen

maandag 29 november 2010

Fazantfilet

Petto di fagliano in agrodolce
Ingredienti:
un petto intero di fagiano , circa g 400
patate g 150
spinaci freschi, in foglia, g 100
cipolla g 40
uvetta secca g 15
pancetta a fettine
burro
rosmarino
brodo
brandy
olio d'oliva
sale - pepe in grani
petto

zaterdag 27 november 2010

Empanadillas

Ingredientes:
Para la masa:
1 vaso de cerveza
1 vasito de aceite
1 cuchara de sal
1 cuchara de azucar
Harina
Para el relleno:
1 lata de guisantes
1 cebolla
1 lata de atun
Er kan ook  nog hardgekookt ei en/of tomaat door

vrijdag 26 november 2010

Pappardelle met haas


Van een restje haas van gisteren (de Argentijnse haas van Lidl) deze variatie op 'pappardelle sulla lepre' te maken.
Ingrediënten
Pappardelle
Uitgeplozen vlees van de hazenbouten
De overgebleven saus uit de verpakking met de toegevoegde wijn of cognac
eventueel wildbouillon
slagroom

Spruitjes uit de oven met noten


Voor 2 personen
500 gr spruitjes
olijfolie
peper en zout
tijm
eventueel balsamico azijn
geroosterde noten
(amandelen, hazelnoten,  pijnboompitten of walnoten)


Oven op 200 C
Spruitjes schoonmaken, al naar gelang in tweeën of vieren snijden. Meng ze met een klein beetje olijfolie, peper en zout plus tijm. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 40 minuten of tot ze bruin zijn.
Haal ze uit de oven en meng ze met een beetje balsamico azijn en de geroosterde noten.

Opmerking: Ik heb de spruiten 2x keer achterelkaar klaargemaakt. Eén keer had ik haast en heb ze eerst even een minuut of 5 geblancheerd. Ik vond deze lekkerder dan alleen geroosterd, want ze worden wat zachter. Verder heb ik amandelen gebruikt, maar het contrast met de harde noten vond ik niet prettig. Volgende keer cashew- of walnoten proberen.


maandag 22 november 2010

Salade met makreel


Vanavond van een rest gerookte makreel een voorgerecht gemaakt.

1 gerookte makreel
boter
2 sjalotjes
2 dl witte wijn
crème fraîche
1 theelepel geraspte mierikswortel
zout en peper
gemengde sla

Tajine van rundvlees met pruimen


Gemakkelijk te maken; de oven doet het werk.
Ingrediënten

750 gram rundvlees, in gelijke stukken
1 grote ui, grofgesneden
2 theelepels raz el hanout*
zout en peper
sesamzaad
gedroogde pruimen
olijfolie of boter

donderdag 18 november 2010

Eendenbouillon met champignons en wontons


Deze bouillon van het karkas van de Pekingeend van het recept van 14 november is overheerlijk.

bouillon
het karkas van de bereide pekingeend
stukje knolselderij
1 ui, in grove stukken
4 teentjes knoflook, in grove stukken
2 bosui, in grove stukken
1 steranijs
4 jeneverbessen, gekneusd
10 korianderzaadjes, gekneusd
1 blokje kippenbouillon
5 zwarte peperkorrels, gekneusd

wontons
50 g shiitake, fijngehakt + extra om te garneren
1 bosui, fijngehakt + extra om te garneren
1 el sesamolie
2 el sojasaus
1 el fijngehakte koriander
vierkante wontonvelletjes (diepvries, toko)
100 g geplukt en fijngehakt gaar eendevlees van de bereide pekingeend

dinsdag 16 november 2010

Chinesekoolsalade

Chinese kool uit de moestuin van Henk en Wil gekregen. Maar wat doe je daarmee als je net al twee dagen Chinees gegeten hebt? Chinesekoolsalade en nog lekker ook!

Chinese kool in smalle reepjes
Appel in kleine blokjes
Mandarijn(en) in partjes en door de helft gesneden
Mayonaise
Yoghurt
Citroensap
Peper en zout

Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje (i.p.v. mayonaise kan je ook alleen yoghurt gebruiken) en schep deze door de salade. Laat een uurtje of langer intrekken.

maandag 15 november 2010

Zilveren taugé eend

Gemaakt van een restje Pekingeend van gisteren
200 g gaar eendenvlees, in reepjes gesneden
250 g taugé
1 lente-ui of stukje prei
1 plakje verse gember
olie
sojasaus
1 eetl. eendenbouillon
suiker
zout

zondag 14 november 2010

Peking eend


1 tamme eend (Pekingeend - Barbarie eend) van ca. 2 kilo
marinade voor de binnenkant:
3 teentjes knoflook
4 cm verse gember, geschild, in plakjes
½ tl vijfkruidenpoeder (toko of supermarkt)
1 el taotjo saus (zwarte bonensaus)
2 el hoisinsaus
1 el medium sherry
1 el honing

marinade voor de buitenkant*

50 ml maltose (suikerstroop) of honing
500 ml natuurazijn wit
100 ml water
4 lepels donkerse soja
3 lepels rijstwijn of sherry
  1. Spoel de eend af onder koud stromend water en dep hem droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  2. Hak de knoflook en gember fijn en meng met de vijfkruidenpoe­der, taotjosaus, hoisinsaus, sherry en honing. Smeer de binnenholte van de eend in met deze marinade. Maak de openingen van de eend dicht met de in water geweekte cocktailprikkers of naai ze dicht.
  3. Zet het mondje van een luchtbedpomp dan onder de huid en blaas er lucht in zodat het vel loskomt van het lijf.
    Dat heb ik geprobeerd, en ook met een rietje, maar dat ging werkelijk niet. Toen heb ik alleen maar het vel losgemaakt, eerst met de vingers en toen verder met de schoenlepel.
  4. Doe de eend in de pan met kokend water en kook hem 1 minuut. Leg de eend daarna op een grote schaal en overgiet hem een aantal keer aan alle kanten met de kokende suikermarinade.
  5. Aan het badkrukje op het aanrecht met een hangertje door het gat
  6. Laat de eend nu drogen met behulp van een ventilator. Steek een vleeshaak in de boven-kant van de eend en hang de eend op aan een stang in je keuken, zodat de ventilator de hele eend kan droogblazen. Laat de hangende eend rusten op een rekje en plaats er een lekbak onder voor de marinade. Plaats de ventilator nu voor de eend. Het vel van de eend moet helemaal droog worden geblazen, het voelt dan aan als perkament. Dit duurt zo’n 14 à 15 uur.
    Dit heb ik dus niet gedaan omdat ik geen ventilator heb en de eend ook niet in het raam in de wind kon hangen, zoals andere recepten dat zeggen. Ik heb hem/haar?
    zo een paar uur laten hangen en regelmatig met de marinade overgoten. Verder ´s nachts op een rek in de koelkast gezet.
Verwarm een oven op 175ºC. Leg de eend op een ovenrekje. Rooster de eend gedurende ongeveer 1 uur en 15 min. in de oven. Keer ‘m halverwege om.


Serveer met staafjes komkommer, lente-ui en hoisin en/of taotjo saus. Rol op in pekingeend pannenkoekjes of rijstvellen.

* Ik had de marinade van Kok Robin gemaakt in zijn recept 'Peking Duck for Dummies', maar daarmee werd de eend niet knapperig. Nog wel even onder de gril geschoven, maar dat hielp niet, hij werd door de sojasaus wel gauw donker. Voor de volgende keer heb ik deze marinade van het Amsterdam Sichuan Food restaurant genoteerd. En belangrijk: ik had waarschijnlijk de hetelucht stand in de oven moeten gebruiken.

Bewaar het karkas en trek er, samen met het nekje, bouillon van. Recept volgt. Levertje er eerder uithalen en apart eten. Hmmm. Bewaar ook een ietsje gaar eendenvlees om de wontons te vullen.

zaterdag 13 november 2010

Zalm met sperziebonen uit de oven van Jamie


Een snelklaar recept van Jamie Oliver.

Ingrediënten:
zalmfilets
sperziebonen
cherrytomaatjes
zwarte olijven
olijfolie
peper en zout
basilicum
ansjovisfilets
citroen

vrijdag 12 november 2010

Minestrone en Ribollita

Winterse minestrone

Ribollita

Gisteren van allerlei restjes groenten die ik nog in de koelkast had, een winterse minestrone gemaakt en van wat nog over was, de volgende dag ribollita.

Voor de Minestrone
olijfolie
2 uien, gehakt
2 knoflooktenen, gehakt
150 gr gerookt spek met zwoerd (geblancheerd)
stuk knolselderij
2 aardappels, geschild en in blokjes
2 wortelen in blokjes
2 stelen bleekselderij in schijfjes
groene kool, in schijven gesneden
2 laurierbladen
tijm
witte bonen
korte pasta
peper en zout
Parmezaanse kaas

Alle groenten even aanbakken, te beginnen met de ui en knoflook. Daarna het water erbij (ongeveer 1,5 liter) en een kwartiertje laten koken. Voeg dan de pasta toe en als die gaar is, de gare witte bonen. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Voor de Ribollita

In een schone soeppan een gehakte ui en knoflookteen aanbakken.
Daarbij een blik gepelde tomaten (met zomin mogelijk zaad) en basilicumblaadjes toevoegen en 20 minuten laten pruttelen, eventueel water toevoegen en daarna het gezeefde vocht van de minestrone.
Ondertussen de pasta, die nu gigantisch groot is, uit de minestrone vissen en weggooien.
De rest van de minestrone bij de tomaten in de soeppan doen.
In de oven sneden van een voorgebakken ciabatta of foccacia bakken. Met flink veel knoflook insmeren en met de ingesmeerde kant op het bord leggen. Soep over het brood schenken. Extra olijfolie erover sprenkelen.

woensdag 10 november 2010

Foo yung char siu


Voor 2 personen
Voor de omelet:
5 eieren, losgeklutst
handje shitake paddestoelen in plakjes
1 rood pepertje zonder zaden, klein gesneden
 Voor de vulling:
lichte sojasaus
bosuitje
taugé
restje char siu (van 27 oktober)
chilisaus
eventeel hoishin saus

zondag 7 november 2010

Geitenkaas en appel op bladerdeeg





voor 4 personen

20 schijfjes appel
 2 crottin-kaasjes
30 g boter
  2 el honing
 1 sjalotje, fijngehakt
2 takjes tijm
 2 el slagroom
2 el kippenbouillon (uit een potje)
4 plakjes bladerdeeg

zaterdag 6 november 2010

Soep met groene kool





Ingrediënten:
1/2 kleine groene kool
2 rode uieen
250 gr bospeen
3 stengels bleekselderij
olijfolie
250 gr kerstomaten
2 ltr groentebouillon
zout en peper
4 takjes basilicum
50 gr geraspte oude kaas




vrijdag 5 november 2010

Gehaktkroon uit de magnetron



Supersnel te maken.


Ingrediënten:
500 gram rundergehakt
1 ei
3 soeplepels paneermeel
3 soeplepels ketchup
2 soeplepels melk
1 zakje droge uiensoep


  1. Doe het gehakt in een kom. Voeg alle andere ingrediënten toe en meng goed.
  2. Vorm op een bord of schaal een krans van het gehakt.
  3. Dek af met folie of een magnetrondeksel en plaats 14 minuten in de magnetron op 750°

donderdag 4 november 2010

15 minuten pasta met sperziebonen

Eén van mijn standaard recepten voor als ik niet lang in de keuken wil staan.


Voor 2 personen:
250 gr sperziebonen
150 gram pasta naar keuze
olijfolie
125 gram (1 pakje) spekblokjes
1 teentje knoflook
verse salieblaadjes
feta

Als alle klaar ingrediënten staan, staat het eten in 15 minuten op tafel.

dinsdag 2 november 2010

Melanzana tonnata


Dit recept heeft eigenlijk geen naam, maar ik heb het zo maar genoemd.

Gegrilde aubergine opgerold met rucola + parmaham + tonijnsalade

  1. Aubergine in de lengte in 3 mm dikke plakken snijden
  • Bestrijken met olijfolie
  • Kruiden met zout en peper
  • Afdekken met plastic folie
  • 30 minuten onder druk wegzetten
2. Tonijn in olie uitlekken
  • mayonaise + zure room+ kappertjes + bladpeterselie erbij mengen
3. Aubergine grillen
  • Plakken bedekken met Parmaham + rucola + tonijnsalade
  • voorzichtig oprollen
Dit recept is van meesterkok Angélique Schmeinck.

maandag 1 november 2010

Spaghetti tetrazzini

Van een restje kip van gisteren deze schotel gemaakt.

Restje kip
doosje shitake of champignons
wat gedroogde paddestoelen, geweekt
2 tenen knoflook, gehakt
1 sjalotje, gehakt
glas witte wijn
pakje slagroom
citroensap
flink wat Parmezaanse kaas