Pagina's

maandag 30 januari 2017

Champignon- mascarponesaus bij verse ravioli of tortelli



Ingrediënten:
Verpakking verse ravioli of tortelli met eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
Champignons
Olijfolie
Knoflook
Mascarpone
Roomboter
Zout en peper

Bereiding:

  1. Snijd de champignonhoedjes in dunne reepjes (op de mandoline)  en bak ze in een weinig olijfolie met een teentje knoflook, voeg een eetlepel mascarpone toe en laat inkoken tot een crème. Maak op smaak met peper en zout.
  2. Kook intussen de ravioli of tortelli volgens de aanwijzing op de verpakking.
  3. Schep de mascarpone-champignons in een diep bord, leg er de ravioli of tortelli op en giet er gesmolten boter over.


Recept Donna Moderna

woensdag 25 januari 2017

Zalm met zuurkoolkorst en Witte Port- Kappertjessaus



Zalm met zuurkool is een klassieker. Maar dit recept van Kirsten Eckhart is toch even anders met de lekkere olijfolie-witte port- en kappertjessaus. Kirsten heeft een restaurantje in Amsterdam. Janneke Vreugdenhil schrijft er in de NRC over:

"De Taksteeg is een van die lullige zijstraatjes tussen de Amsterdamse Kalverstraat en het Rokin. Zo’n donker beluik waar je nooit zou komen als je niet toevallig wist van dat ene, schattige dagrestaurantje. En dan nog moet je goed opletten dat je Gartine niet zo voorbijloopt. Het is niet meer dan een pijpenla.
Maar eenmaal binnen, gezeten aan een van de negen houten tafeltjes, onder de indrukwekkende antieke kroonluchter, omgeven door poederig zachtgroengrijze muren en verse bloemen, ben je die deprimerende locatie zo vergeten. Hier is het knus, warm en gezellig. Hier is alles wat op de kaart staat met zoveel liefde geteeld en bereid dat je je wel thuis moet voelen.
Geteeld ja, want alle groenten die bij Gartine op de kaart staan komen uit de achtertuin van eigenaren Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks. Die tuin ligt midden in de Beemster en vormt hun grote liefde. Ze verbouwen er een baaierd aan groenten- en fruitsoorten, die linea recta naar de Taksteeg gaan om te worden verwerkt in soepen en salades, omeletten, groentespreads voor op brood, taarten, jams en siropen. "

Ingrediënten voor 4 personen
500 g zalmfilet zonder vel, in 4 stukken
2 el olijfolie

Zuurkoolkorst
200 g zuurkool, evt. afgespoeld en uitgelekt
½ teen knoflook, fijngesneden
1 sjalot, fijngesneden
40 g geraspte oude kaas
1 el roomkaas
¼ – ½ tl gemalen laurier
2 el paneermeel
ook nodig: ovenschaal, ingevet

Olijfolie- Witte Port - Kappertjessaus
40 ml mooie groene olijfolie
½ teen knoflook
30 g kappertjes, (liefst uit het zout), goed afgespoeld en drooggedept
6 el witte zoete port



Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten voor de korst met uitzondering van het paneermeel goed door elkaar. Kruid de stukken zalm met zout en peper en leg ze in de ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover. Bestrooi de zuurkool met paneermeel. Sprenkel er zonodig wat olijfolie over. Bak de zalm 15-18 min. in de oven totdat het korstje knapperig is en de zalm net gaar.
  2. Verwarm intussen voor de saus de olijfolie op het laagste vuur met de knoflook. Laat de knoflook niet bruin worden. Voeg de kappertjes, port en een flinke snuf peper toe en laat heel zachtjes enkele min. bruisen. Laat iets afkoelen.
  3. Neem de zalm uit de oven, leg op de borden en schep de saus rondom de zalm. Lekker met een smeuïge aardappelpuree met bijv. pastinaak erdoor.



Bereiden ± 25 min. / oven ± 18 min.

Recept gelezen in Delicious.

(Ik heb me niet echt precies aan de verhoudingen gehouden; voor een of twee personen doe ik meestal maar wat op gevoel - hier heb ik in verhouding denk ik een dikkere zuurkoollaag en meer saus genomen)

Moestuin Gartine





zondag 22 januari 2017

Italiaanse Preisoep met Rozijnen en Pijnboompitten



Ik wist niet wat ik er van denken moest, toen ik dit recept las. Soep van prei met rozijnen. Ik heb meer recepten met rozijnen gemaakt, vooral Siciliaanse, maar dit was toch weer anders. En verrassend lekker.


Ingrediënten:
350 gr schoongemaakte prei
80 gr pancetta
40 gr boter
25 gr pijnboompitten
25 gr rozijnen
4 sneetjes brood
bouillonblokjes
half glaasje droge witte wijn

Bereiding:

  1. Breng een liter water aan de kook voor de bouillon.
  2. Snij de prei, het wit en het groen, in heel dunne ringetjes.
  3. Snij de pancetta in stukjes en bak ze in de helft van de boter.
  4. Voeg de prei toe en bak ze paar minuten aan, schenk dan de witte wijn erbij. Breng aan de kook en laat de wijn verdampen. Voeg vervolgens de rozijnen en de pijnboompitten toe. Giet het hete water met de bouillonblokjes erover, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
  5. Snij het brood in blokjes en bak ze in de boter bruin.
  6. Serveer de soep heet en presenteer met een schaaltje met de gebakken blokjes brood.


Recept La Cucina Italiana

zaterdag 21 januari 2017

Vietnamese gevulde pannenkoekjes Banh Xeo



De wereldberoemde Vietnamese pannenkoekjes zijn niet moeilijk te maken maar je moet het eerst even uitproberen met een beetje beslag zonder vulling. Dat deed ik dus niet en de eerste mislukten jammerlijk. In het ene recept staat dat je een ijzeren pan moet gebruiken en in het andere recept een pan met antiaanbaklaag en weer een ander recept staat als de pan maar een dikke bodem heeft. Uiteindelijk heb ik ze in een pan met antiaanbaklaag gemaakt. Dan is de warmtebron nog belangrijk. Op het grote vuur worden de randen wel knapperig maar blijft de binnenkant met de vulling rauw, dus op een middelgrote pit ging het beter. Verder is het natuurlijk geen ramp als ze mislukken, ze zijn toch wel lekker.


Ingrediënten beslag:
200 gram rijstmeel
50 gram maizena
1/2 tl zout
1/2 tl gemalen geelwortel (kurkuma)
750 ml (bruisend)water
fijngesneden lente-ui  

Ingrediënten vulling:
200 gr dunne speklapjes, in reepjes gesneden
200 gr garnalen, schoongemaakt, even in een vergiet met heet water afspoelen
ui, in niet te dunne halve ringen gesneden
wortel, julienne gesneden
komkommer, julienne gesneden
taugé

Ingrediënten dipsaus:
30 ml vissaus nuoc man
30 ml rijstazijn
60 ml water
1 el limoensap
1 el suiker
1 teen knoflook, fijngehakt
1 klein rood pepertje, heel klein gesneden

Voor erbij:
sla (ik had hier grote romaine sla)
bosjes  gewassen verse kruiden: koriander, munt, dille, Thaise basilicum.


De eerste mislukte pannenkoek


  1. Bereiding beslag: Meng in een kom alle ingrediënten voor het beslag tot een waterig beslag, dus niet zo dik als ons pannenkoekenbeslag. Laat minstens een half uur of tot een nacht rusten.
  2. Maak de dipsaus: Doe alles behalve het pepertje en de knoflook in een pannetje en laat aan de kook komen. Schuim het oppervlak af en draai het vuur uit. Laat 15 minuten afkoelen en voeg de fijngesneden peper en knoflook toe, 
  3. De pannenkoeken bakken: Verhit op hoog vuur een weinig olie in de pan en bak de spekreepjes tot ze bijna gaar zijn, voeg dan de ui en de geblancheerde garnalen toe. Verdeel de vulling over het midden, maar laat de randen vrij. 
  4. Giet een kleine soeplepel beslag (ongeveer 1 deciliter) in de pan en verdeel goed over de bodem. Draai het vuur lager en leg er wat taugé, wortel en komkommer over, doe deksel op de pan en bak 2-5 minuten. Haal de deksel van de pan en check de onderkant van de pannenkoek. Als de onderkant gaar is vouw je de pannenkoek dubbel. Laat nog 2 minuten in de pan liggen en draai hem om en laat de andere kant ook nog 2 minuten bruin worden. Leg de pannenkoek op een groot bord. Herhaal met de rest van het beslag.
  5. Eten: Scheur een stuk van de banh xeo af, leg het op een slablad en doe er de fijngesneden groenten en verse kruiden naar keuze op. Die trek je gewoon van het bosje. Vouw het slablad dicht en dip het geheel in het sausje.


In Zuid Vietnam vervangt men een deel van het water door kokosmelk. In Noord Vietnam vindt men dat de pannenkoekjes dan niet krokant worden.

Op youtube staan heel veel video´s voor het maken van de banh xeo.




donderdag 19 januari 2017

Italiaanse wortelen met witte wijn


Tot nu toe was mijn favoriete worteltjesrecept de Toscaanse worteltjes met balsamico azijn, maar deze zijn ook niet te versmaden.


Ingrediënten
500g wortels
25g roomboter
2 rode uien
2 tenen knoflook
10 takjes verse peterselie
200ml droge witte wijn

Bereiding:

  1. Schil de wortels en snij deze in schijfjes. Snij de rode uien in fijne ringen en de knoflook in grove stukken.
  2. Smelt de boter in een koekenpan. Glaceer de schijfjes wortel en doe daarna de rode uien en de grove stukken knoflook in de pan. Als de rode ui en de knoflook een mooie bruine kleur hebben, doe je ook de peterselie erbij.
  3. Tot slot schenk je de witte wijn in de koekenpan, leg er een deksel op en laat je de wortels in ongeveer 20 minuten garen. 

Recept gelezen op Alles Over Italiaans Eten




dinsdag 17 januari 2017

Wortelen met bonen en artisjokken uit blik van Nigel Slater




Tweede kerstdag zond 24Kitchen Toast! uit, de verfilming van de autobiografie van Nigel Slater. Dat was genieten. Een komisch drama over Niger Slater in zijn pubertijd, die stiekem kookboeken onder de dekens las.  Sfeervolle film over het Engeland eind zestiger jaren met prachtige beelden en soundtrack van Dusty Springfield. Zijn moeder was heel lief maar kon niet koken, zelfs de blikjes eten die ze in een pan heet water warm maakte ontploften. En dan aten ze weer toast. Na haar dood trouwt zijn vader met de huishoudster die een kook- en bak aholic is. Het wordt wedstrijden taart bakken om de liefde van zijn vader te winnen. Klik hier voor de trailer van de film.

Uit de serie Dish of the Day One pot wonders van de BBC deze eenvoudige, snelle en smaakvolle Herby Artichoke Casserole.

Ingrediënten:
2 el olijfolie
1 stengel bleekselderij, gesneden
1 ui, gesneden
2 wortels, gesneden
1 pastinaak, gesneden
1 raap, schoongemaakt en klein gesneden
1 el oregano
1 el rozemarijnnaaldjes
1 tl (citroen)tijmblaadjes
500 ml (groenten)bouillon
400 gr flageolets of andere witte bonen uit blik
200 gr artisjokharten uit blik, uitgelekt
2 el gehakte peterselie

Bereiding:

  1. Doe de olie, bleekselderij, ui, wortels, raap en pastinaak in een grote pan. Voeg de kruiden erbij en bak alles licht aan. Voeg de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
  2. Voeg de bonen en de artisjokken toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Voeg op het laatst de gehakte peterselie toe.


Klik hier voor de video van dit recept




zondag 15 januari 2017

Sticky buikspek




Een heel makkelijk en lekker recept van de Dumpling Sisters.

Ingrediënten:
550 gr speklapjes in stukjes van 5 cm gesneden
1 el maizena of aardappelmeel
1 tl gemalen witte peper
1 tl olie
1 el fijngesneden gember
gesneden lente-ui voor de garnering
Voor de sausmix:
2 el hoisin saus
1 tl donkere sojasaus
2 el zoete chilisaus
300 ml water

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180C*

  1. Doe het vlees in een kom en meng er stevig de maizena door, het is meer er door heen kneden.
  2. Verhit de olie in een koeken/hapjespan op middelhoog vuur en bak het vlees een paar minuten aan tot het aan alle kanten goudbruin is. Giet het overtollige vet af.
  3. Voeg de gember, peper en de sausmix toe. Roer door en breng aan de kook.
  4. Zet de pan in de oven als hij ovenproof is. Schenk anders de inhoud over in een diepe ovenvaste schaal. Bak het vlees 45 minuten - 1 uur. Voeg zo nodig warm water toe.
  5. Serveer met rijst en strooi er gesneden lente-ui over.
* Ik maakte het in de oven op 150 graden in 2 uur en het vlees was boterzacht. Voor 2 pers had ik 300 gram biologische speklappen, die waren wat dikker gesneden, en bakte ze in een sauspan met metalen steel.



Klik hier voor de video




zaterdag 14 januari 2017

Boerenkool met kapucijners en worst



Januari is natuurlijk de afslank - detox - gezondheidsmaand, tenminste de eerste dagen. In de Allerhande van deze maand stond ook deze supergezonde pan met boerenkool en kapucijners

Ingrediënten:
1 teen knoflook
240 g scharrelbraadworsten of Catalaanse wostjes
1 el olie
2 tl gedroogde rozemarijn
800 g tomatenblokjes (blik )
300 g boerenkool
800 g jonge kapucijners (veldertjes) uit blik.

Bereiding:

  1. Snijd de knoflook fijn. Verwijder het vel van de worsten. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de knoflook 1 min. Voeg het worstvlees toe en bak nog 5 min. Voeg de rozemarijn, tomatenblokjes en boerenkool toe. Roer goed door en stoof met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur.
  2. Spoel ondertussen de kapucijners in een vergiet af onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Voeg toe aan de boerenkoolstof en warm 3 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Variatietip:
Vervang de boerenkool in dit recept eens door Italiaanse cavolo nero (palmkool, zak 200 g). Deze palmkool is steviger van structuur en sterker van smaak.

Bewaartip:
Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur.


Ik vond het niet geweldig; er ontbrak iets aan. Beter naar mijn idee kan je met dezelfde ingrediënten dit recept nemen: Toscaanse kool met bonen

donderdag 12 januari 2017

Spitskool met karwijzaad


"Van mijn moeder leerde ik hoe heerlijk kort gekookte kool is. Zij wist ook dat boter van kool een traktatie maakt." zegt Kim McLean in de NRC

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
1 spitskool van circa 1 kilogram
1 eetlepel karwijzaad
50 gram boter

Bereiding:

  1. Snijd de spitskool in vieren, verwijder de harde kern en snijd de bladen in repen. Spoel de bladen onder de koude kraan en doe ze in een grote pan. Giet er zoveel water bij dat de bodem van de pan net bedekt is en zet de pan op een middelhoog tot hoog vuur. Breng aan de kook en laat de kool onder regelmatig omscheppen in circa 5 minuten gaar koken. 
  2. Doe het karwijzaad in een droge pan en rooster het een paar minuten op een middelhoog vuur. 
  3. Giet de kool af, voeg het karwijzaad en de boter toe en schep alles goed om. Dien onmiddellijk op.



dinsdag 10 januari 2017

Fromage fort - de redding voor restjes kaas



Fromage fort


Er slingeren altijd wel restjes kaas in de koelkast. Soms rasp ik ze, soms gaan ze in een zakje in diepvries maar deze keer met heel veel verschillende restjes zo na de feestdagen, maakte ik er fromage fort van. Hiervoor kun je alle soorten kaas door elkaar gebruiken, Hollandse kaas, een oud stuk camembert, blauwe kaas (niet te veel - dan wordt ie wel heel sterk), geitenkaas, alles. Ook met de korst als ze het er nog gangbaar uitziet, dat geldt natuurlijk niet voor de kazen met een harde korst. Elke keer zal de fromage fort weer anders smaken afhankelijk van de gebruikte kaassoorten.

Oorspronkelijk deed men mislukte kaas of resten kaas in aardewerk potten met wat bouillon van prei erover en alcohol en liet men ze zo een tijd in de kelder fermenteren, het werd op den duur een brei. Iedere keer werden er weer stukken kaas toegevoegd en zo kon zo'n pot kaas uiteindelijk wel 100 jaar oud zijn. Bij belangrijke gelegenheden zoals een bruiloft werd de pot met trots op tafel gezet. Het moet ontzettend sterk geroken hebben, vandaar de naam sterke kaas.
Wij maken hier de niet gefermenteerde variatie, die je gelijk kunt eten.



Ingrediënten:
225 gr stukjes kaas, harde korsten verwijderd
30 à 60 gr roomkaas om het geheel smeerbaar te maken
60 ml droge witte wijn
1 kleingesneden teen knoflook
veel gemalen zwarte peper
mespunt cayennepeper of piment d'espelette
1 el kleingesneden bieslook of peterselie.

Bereiding:
  1. Snijd de kaas in stukjes en doe ze in de keukenmachine met 30 gr roomkaas, wijn, knoflook en de zwarte en rode peper. Voeg eventueel nog wat roomkaas toe. (Dat zou kunnen als je uitsluitend harde kaassoorten neemt). Maal het mengsel tot een crème. 
  2. Voeg de peterselie of bieslook toe en druk een paar keer op de pulse-knop.
  3. Schep met een pannenlikker de fromage fort (sterke kaas) uit de kom in een schaaltje, dek af laat in de koelkast stevig worden.
  4. Serveren: strooi er extra bieslook of peterselie over en misschien nog wat zwarte peper. Serveer met geroosterd brood of crackers, of besmeer stukjes stokbrood en laat de kaas onder de ovengrill bubbelen. Fromage fort kan ook bij gepofte aardappel gegeten worden.
Lekker hoor! Niet aan te raden als hapje vooraf want je kunt er niet vanaf blijven en daarna heb je geen trek meer.





Restjes kaas in blokjes - in keukenmachine - voldoende roomkaas bijvoegen voor de smeuïgheid




Jacques Pépin maakt fromage fort.

zondag 8 januari 2017

Gerookte forel, aardappel en kerstomaten salade



Een aardappelsalade met een luxe uitstraling door toevoeging van de gerookte forel.

Ingrediënten:
6 aardappelen
60 ml olijfolie
2 el witte wijnazijn
2 tl Dijon mosterd
2 el dille
250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
60 gr rucola of kiemgroente
2 x 170 gr gerookte forelfilets,in grove stukken gescheurd

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen 12-15 minuten in een pan kokend water. Giet af en spoel ze af onder koud water. Pel de aardappelen.
  2. Klop de vinaigrette: doe de olijfolie, azijn en mosterd in een slakom. Snijd de aardappelen in plakjes van 1 cm en leg ze in de kom met de dille en de gehalveerde tomaatjes. Bestrooi met zout en peper en roer alles voorzichtig goed door. 
  3. Serveer op een bord en verdeel er de rucola en stukjes forel over.


Was best lekker.

Recept Delicious Australia


zaterdag 7 januari 2017

Griekse witte bonensoep fasolada




Ingrediënten:
500 g gedroogde limabonen (of cannellinibonen of witte bonen)
3 teentjes knoflook, 1 heel, 2 gesnipperd
1 laurierblad
1 kleine bleekselderijstengel
½ kleine ui
rood pepertje
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 wortels, schoongeraspt en in flinke stukken gesneden
400 g gehakte tomaten uit blik
50 g rode ui grof gehakt
30 g zeer grof gehakte bladpeterselie
15 g grof gehakt selderijblad
gedroogde oregano
olijfolie van goede kwaliteit, om erbij te serveren


Voorbereiding:
Zet de bonen onder een ruime laag koud water en laat een nachtje weken.
Bereiding:

  1. Giet de bonen af, spoel af en zet ze in een pan onder koud water. Breng aan de kook en schep het schuim eraf. Giet af en spoel nogmaals af. Veeg het schuim uit de pan en doe de bonen er dan in terug. Voeg 2 liter koud water, de hele knoflookteen, het laurierblad, het pepertje, de bleekselderijstengel en ½ ui toe. Laat met het deksel schuin op de pan ongeveer een uur pruttelen tot ze zacht zijn. Grotere bonen doen er wat langer over en je hebt hiervoor ook meer water nodig. Voeg tijdens de laatste 10 minuten van de kooktijd zout toe.
  2. Verhit intussen de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui zacht en goudgeel. Voeg de gesnipperde knoflook en wortel toe, en voeg als je de knoflook begint te ruiken ook de tomaten en de oregano toe. Breng op smaak met zout en peper. Spoel het tomatenblik om met ongeveer 125 ml water en giet dat in de pan. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten sudderen.(Je kunt er ook voor kiezen om deze ingrediënten niet eerst aan te fruiten mmar gelijk door de bonen te doen).
  3. Giet de bonen als ze klaar zijn met kookvocht, maar zonder het pepertje, de laurier e.d.,  bij de tomatensaus. Laat 10 minuten pruttelen en voeg een beetje water toe als het geheel te dik is. Schep in kommen, bestrooi met peterselie en selderij, besprenkel met olijfolie, maal er wat peper over en dien op. Sommige Grieken roeren er azijn door.


Was best smakelijk.

Recept gebaseerd op een recept van Tessa Kiros e.v.a.

donderdag 5 januari 2017

Hartige taart met geroosterde biet en feta



Voor de taartbodem maakte ik korstdeeg van speltmeel op de officiële wijze; een mengsel van 200 gr bloem en 100 gr koude boter, 4 el appelciderazijn voor de knapperigheid en een paar lepels ijswater, daarna het deeg 30 min. laten rusten in de koelkast, uitrollen, de taartvorm er mee bedekken, weer 30 minuten in de koelkast, daarna 20 min. blind bakken en dan pas de vulling erin en nog 40 min. in de oven. Lang leve het kant en klaardeeg.

Ingrediënten:
Voor de taartbodem korstdeeg (schilferdeeg) of een rol kant en klaar deeg voor hartige taart.
Voor de vulling:
2 grote bieten, geschild en elk in 8 stukken gesneden.
Olijfolie om mee te besprenkelen
4 eieren
1 eigeel
1 sjalotje,gepeld en heel fijn gesneden
400 gr crème fraîche
2 el gesneden bladpeterselie
200 gr feta, verkruimeld

Verder nodig een licht ingevette ronde taartvorm, liefst met met losse bodem van ca. 25 cm, ongeveer 3 cm hoog

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190C.
Leg de bieten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, Maal er zout en peper over en rooster de bieten 30-40 min. tot ze gaar zijn.
Meng in een kom de eieren, eigeel, sjalot en crème fraîche. Maak op smaakk met zout en peper, meng er dan de peterselie en de helft van de kaas er doorheen. Giet het mengsel in de taartvorm en zorg er voor dat de kaas goed verdeeld is. Bak 20 minuten, haal de vorm voorzichtig uit de oven (de taart is nog zacht en pas half gebakken). Verdeel er de stukjes biet en de rest van de feta over. Zet terug in de oven en bak nog 20 minuten, of tot de vulling stevig is. Server warm of koud.

Recept uit het boek over kaas Milk Made waarin kaaskenners over de hele wereld hun kaasrecept prijsgeven.








zondag 1 januari 2017

Minitaartjes van bladerdeeg met ansjovis



Een lekker pittig taartje van Jamie Oliver.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 el olijfolie 
3 uien, in dunne ringen
 ½ tl suiker 
2 tenen knoflook, fijngehakt 
4 plakjes bladerdeeg 
12 kerstomaten, gehalveerd 
8 ansjovisfilets, in de lengte doorgesneden 
12 kalamata-olijven, gehalveerd en ontpit 
 ½ tl chilivlokken 
rucola, voor erbij


Bereiding:
  1. Verhit de olie in een pan op laag vuur. Voeg de uienringen, suiker en knoflook toe, met een snuf zout en een scheut water. Laat afgedekt 10 min. koken. Neem het deksel van de pan en verhit de uienringen nog eens 10 min., tot de vloeistof is verdampt. Breng op smaak.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf rondom een inkeping op 5 mm van de rand en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak ze in 10 min. goudgeel in de oven. Bedek elk plakje met uienringen, kerstomaten, ansjovis en olijven. Bestrooi de taartjes met chilivlokken en bak ze in 20 min. goudbruin. Geef er rucola bij.