Voor de taartbodem maakte ik korstdeeg van speltmeel op de officiële wijze; een mengsel van 200 gr bloem en 100 gr koude boter, 4 el appelciderazijn voor de knapperigheid en een paar lepels ijswater, daarna het deeg 30 min. laten rusten in de koelkast, uitrollen, de taartvorm er mee bedekken, weer 30 minuten in de koelkast, daarna 20 min. blind bakken en dan pas de vulling erin en nog 40 min. in de oven. Lang leve het kant en klaardeeg.
Ingrediënten:
Voor de taartbodem korstdeeg (schilferdeeg) of een rol kant en klaar deeg voor hartige taart.
Voor de vulling:
2 grote bieten, geschild en elk in 8 stukken gesneden.
Olijfolie om mee te besprenkelen
4 eieren
1 eigeel
1 sjalotje,gepeld en heel fijn gesneden
400 gr crème fraîche
2 el gesneden bladpeterselie
200 gr feta, verkruimeld
Verder nodig een licht ingevette ronde taartvorm, liefst met met losse bodem van ca. 25 cm, ongeveer 3 cm hoog
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190C.
Leg de bieten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, Maal er zout en peper over en rooster de bieten 30-40 min. tot ze gaar zijn.
Meng in een kom de eieren, eigeel, sjalot en crème fraîche. Maak op smaakk met zout en peper, meng er dan de peterselie en de helft van de kaas er doorheen. Giet het mengsel in de taartvorm en zorg er voor dat de kaas goed verdeeld is. Bak 20 minuten, haal de vorm voorzichtig uit de oven (de taart is nog zacht en pas half gebakken). Verdeel er de stukjes biet en de rest van de feta over. Zet terug in de oven en bak nog 20 minuten, of tot de vulling stevig is. Server warm of koud.
Recept uit het boek over kaas Milk Made waarin kaaskenners over de hele wereld hun kaasrecept prijsgeven.