Pagina's

donderdag 30 december 2021

Zadencrackers


Dit recept komt uit het boek Dosia bakt vegan van Dosia Brewer. Het is haar basisrecept voor de simpelste cracker die er maar bestaat volgens haar, je mengt wat zaden, doet er wat zout en water bij, laat het mengsel even staan en laat het daarna rustig in de oven knapperig bakken. Je kunt met hoeveelheden van de verschillende zaden variëren en andere zaden toevoegen, als je maar totaal 50 gram lijnzaaad en/of chiazaad gebruikt. Die zorgen voor de binding.

Ingrediënten voor ca. 15 stuks

25 gr lijnzaad

25 gr chiazaad

50 gr pompoenpitten*

20 gr zonnebloempitten*

10 gr. sesamzaad

10 gr. maanzaad

Bereiding:

Meng alle zaden en pitten in een ruime kom en voeg ca. 1/4 theelepel zout en 225 ml warm water toe. Laat a. 1 uur weken en roer om de 5 minuten even door. Verhit de oven tot 150℃. Verdeel het mengsel over een een met bakpapier beklede bakplaat (of gebruik 2 bakplaten) met een natte hand of siliconen spaan/pannenlikker tot een zo dun mogelijk laagje. Maak eventueel strepen  in het mengsel zodat je er later netter de crackers kunt afbreken. Bak in het midden van de oven in ca.1 uur of tot de crackers knapperig zijn. Neem ze uit de oven en laat afkoelen en breek in stukken. Bewaar de crackers in een luchtdichte trommel.

Midden-Oosterse crackers

Meng door het zadenmengsel nog 1 el korianderzaadjes, 1 eetlepel komijnzaadjes en wat gedroogde oregano.

Mediterrane crackers

Meng door het zadenmengsel 1 tl gedroogde rozemarijn, 1 tl gedroogde tijm en 1 tl gedroogde oregano.

Notige crackers

Meng door het zadenmengsel 25 gram gehakte noten.

* Bijvoorbeeld een zakje gemengde pitten van Aldi of Lidl.


Volgende keer doe ik er meer zout door; dan heb ik een koolhydraatarme knabbel voor bij de borrel.




woensdag 29 december 2021

Roze Stoofpeertjes met Franse kaas.

 


Het recept is van de vegetariërsbond. Ik had nog stoofpeertjes in Rosé port, de morbier kon ik niet vinden en in plaats van pecannoten heb ik walnoten gebruikt.

Ingrediënten:

4 stoofperen (dun geschild)

1 fles rosé

2 el kristalsuiker

1 el perenrood

1 kaneelstokje

1 steranijs

1 handje pecannoten

4 plakken notenbrood of rozijnenbrood

1 stukje morbier (Franse kaas)


Bereiding:

Doe de peren in een steelpan en giet de rosé eroverheen zodat de peren helemaal onderstaan. Voeg de suiker, het perenrood, het kaneelstokje en de steranijs toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren ca. 30 minuten zachtjes doorkoken tot ze zacht zijn.

Rooster ondertussen de pecannoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Rooster ook het brood in een koekenpan met een beetje olie of in een broodrooster. Snijd het brood in repen of blokjes.

Zet op ieder bordje een peer en giet er een lepel van de siroop overheen. Leg er een plakje morbier en wat brood bij en garneer met de geroosterde pecannoten.

 



dinsdag 28 december 2021

Rodekool met Cranberries van Nigella Lawson

 



Nigella zegt:

"De zoetheid van een langgestoofde rode kool wordt perfect geaccentueerd door het wrange van de veenbessen. En als je het een beetje laat staan ​​voordat je het serveert, helpen ze om de sappen die de kool afgeeft tijdens het koken in te dikken. Ik maak rode kool inderdaad altijd van tevoren: beschouw het als een groentestoofpot, wat beter is, zoals alle stoofschotels, wanneer de smaken zacht worden en met elkaar versmelten. Als u dit voorbeeld volgt, kunt u de kool iets minder dan zijn volledige tijd koken, omdat hij bij het opwarmen verder kookt.

Zelfs een kleine rode kool lijkt genoeg om een ​​leger te voeden, maar ik zie het nut niet in om een ​​halve rode kool in de koelkast te laten staan. Als je voor minder mensen kookt, doe dan gewoon wat je niet nodig hebt in luchtdichte dozen in de vriezer, klaar om warme hulp te bieden op koude winternachten."

 Ingrediënten voor 8 à 10 personen

 ca. 800 - 900 gram  gesneden rode kool 

1 grote of 2 kleine - ca. 200 gram - rode uien (gepeld en in dunne halve maantjes gesneden)

2 x 15 ml eetlepels zachte donkerbruine suiker

2 theelepels gemalen kaneel

¼ theelepel gemalen kruidnagel

150 gram gedroogde cranberries

250 gram verse of diepvries cranberries

4 theelepels zeezoutvlokken

3/4 liter appelsap (uit een pak)

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een grote pan met dikke bodem en  deksel, en roer goed door.

Breng op hoog vuur aan de kook, roer opnieuw, laat 10 minuten borrelen, sluit dan de deksel, zet het vuur lager en laat 1½ – 2 uur sudderen, of tot ze gaar is.

Vooruit maken/bewaren:

Kaat afkoelen en vervolgens tot 5 dagen houdbaar  in luchtdichte dozen in de koelkast. Verwarm opnieuw in een pan tot gloeiend heet. Slechts één keer opwarmen.

Invriezen:

In luchtdichte dozen maximaal 3 maanden. Ontdooi een nacht in de koelkast en verwarm opnieuw zoals hierboven.

Maak ik volgend jaar met Kerst weer.






woensdag 22 december 2021

Toscaanse Olijvensoep van de Professor

 


Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde biochemie aan de faculteit Wis en Natuurkunde van de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op een medisch immunologisch onderwerp. Ik volg hem al jaren met zijn video's over kwantumfysica in gewone mensentaal en tegenwoordig geeft hij uitgebreid uitleg over virussen. In zijn video van 14 december 2021 verrast hij ons met deze zeer aparte olijvensoep.

Ingrediënten:

4 sjalotjes

2 tenen knoflook

250 gram groene olijven zonder pit (een pot)

150 gram gedroogde tomaten

5 eetlepels pesto

3 bouillonblokjes

verse basilicum (1 plant)

235 gram mascarpone of naar smaak

flinke scheut witte port, vermouth of andere zoete wijn


Bereiding:

Bak de sjalotjes en knoflook aan in een pan met wat olijfolie, dan doe je daar de olijven, tomaatjes en anderhalve liter water bij met de bouillonblokjes en dat kook je even door.

Dan voeg je de verse basilicum toe, wat mascarpone (erg lekker maar maakt het wel zwaarder).

Met de staafmixer pureren, flinke scheut drank erdoor en je hebt een heel leuk en lekker soepje.




dinsdag 14 december 2021

Varkenshaasmedaillons met Pruimensaus





 Ingrediënten voor 2 personen

120 minuten marineertijd

1 varkenshaas

1 teentje knoflook (geperst)

250 milliliter rode wijn

4 gedroogde pruimen (in stukjes) 

1 takje rozemarijn

1 theelepel grove mosterd

1 eetlepel maanzaad

2 plakjes bladerdeeg (ontdooid)

0.5 ei (losgeklopt) 

2 lange plakken ontbijtspek

1 eetlepel olijfolie

keukentouw


Voorbereiden

Snijd van de varkenshaas 2 gelijke stukken van 5 cm. Meng de knoflook met de wijn, pruimen en rozemarijn en leg de varkenshaas erin. Laat afgedekt minimaal 2 uur marineren. Snijd de rest van de varkenshaas in stukjes en maal in de keukenmachine tot gehakt. Breng op smaak met zout, peper en de mosterd. Rol met een koele hand kleine balletjes ervan. Rol door het maanzaad tot ze helemaal bedekt zijn en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200ºC. Steek met een glas 2 cirkels uit het bladerdeeg en leg op de bakplaat. Maak van de deegrestjes blaadjes om te garneren. Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met de rest van het maanzaad. Bak de cirkels in het midden van de oven goudbruin. Laat afkoelen en bewaar luchtdicht.

Bereiden

Neem de medaillons uit de marinade en bewaar de marinade. Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi met peper. Wikkel het ontbijtspek rondom en bind vast met keukengaren.

Verwarm de oven voor op 160ºC. Kook de marinade in tot de helft en pureer met de staafmixer helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de grillpan op een hoge stand en bestrijk met olie. Gril de medaillons kort om en om aan en gaar nog 10 minuten verder in de oven.

Bak intussen de maanzaadballetjes rondom in de grillpan en schep samen met het bakvet door de pruimensaus. Schep een flinke lepel van de saus op borden en leg de medaillons erop. Maak af met een paar maanzaadballetjes en het bladerdeegdekseltje.

Het vlees was precies goed.


Recept uit Boodschappen

donderdag 9 december 2021

Spaanse Gebakken Eieren met Chorizo en Aardappelen

 


Heel lekker hoor. Ik zag het op de Spaanse TV.

Ingrediënten voor 2 personen:

1 grote, geen nieuwe, aardappel

2 chorizo worstjes

3 ongepelde knoflooktenen

1 gedroogd pepertje

kruiden zoals tijm, rozemarijn, bieslook

2 eieren

zout

glaasje olijfolie

Bereiding:

Schil de aardappel, snijd hem in blokjes van 1 cm, spoel ze af en laat goed uitlekken.  (zie video op 4.35 min. hoe je mooie blokjes snijdt)

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan, bak op hoog vuur de aardappelblokjes aan, voeg het pepertje zonder zaadjes en de geplette tenen knoflook toe. Na een tijdje ook de tuinkruiden..

Snijd de chorizo 's in de lengte, nogmaals in de lengte en en volgens in blokjes, zodat ze bijna even groot zijn als de blokjes aardappel.  Leg ze bij de aardappelen net voordat de aardappelen gaar zijn. Voeg zout toe.

Bak in een andere diepe schuin gehouden koekenpan in ruim olie (een zwembadje olie zegt de kok- video op 17.50 min.) een ei per keer. Schep er al bakkend hete olie over, dus min of meer frituren, totdat de dooier nog zacht is maar de randjes bruin en bros.

Leg het ei in het midden van het bord en verdeel de aardappel- en chorizoblokjes in een krans rond het ei.



zondag 5 december 2021

Tomaten met Noordzeegarnalen

 


Tomates aux crevettes grises of te wel tomaat met grijze garnaaltjes is een echt Belgische klassieker. Ik was hem een tijdje vergeten en des te lekkerder smaakte me dit eenvoudige gerechtje weer,

Ingrediënten:

Lekkere grote rijpe tomaten

Lekkere Noordzeegarnalen

Peper uit de molen

Lekkere Belgische mayonaise (dus niet zoet, wel met citroen)

Bereiding (de makkelijke manier:)

Hol de tomaten uit, zet ze op de kop om uit te lekken, Snij evt. een plakje af van de onderkant zodat ze stabiel blijven staan.

Meng de garnalen met mayonaise. Vul hiermee de tomaten. 

Ik heb de de tomaten niet ontveld, niet zelf de garnalen gepeld en ook de mayo niet zelf gemaakt, maar wil  je het echt traditioneel maken, dan volgt hier het recept van Jeroen Meus.


De uitgebreide manier:

Ingrediënten:

8 grote rijpe tomaten (bv. variëteit 'Baron')

1 kg ongepelde grijze garnalen

½ citroen

3 eieren

3 eetlepels azijn

1 eetlepel mosterd

350 ml druivenpitolie of arachideolie

peper en zout

Bereiding:

Breng een pan met water aan de kook. Gebruik het kokende water om de tomaten te ontvellen.

Verwijder de steeltjes, en snij in een draaiende beweging ook het taaie stukje onder het steeltje eruit.

Snij een kruisje in de top van elke tomaat. Dompel de tomaten 12 tellen onder in het kokende water. (Niet te lang, want het tomatenvlees mag niet ‘melig’ worden.)

Spoel de tomaten onmiddellijk onder koud water en trek de schil eraf met een mesje.

Snij het ‘hoedje’ van elke tomaat, en hou dit opzij. (Snij zorgvuldig horizontaal!)

Gebruik een koffielepel om de zaadlijsten uit de tomaat te scheppen. Snij ook het vlezige middenstuk weg, zodat de tomaat volledig uitgehold is. Doe voorzichtig, zodat de tomaat niet scheurt.

Controleer de binnenzijde, en snij indien nodig wat bij, zodat elke tomaat een egaal rond bekertje geworden is.

Pel de grijze garnalen en hou de kopjes en pantsers bij. (Vries de garnalenkopjes en -pantsers in of maak er meteen een garnalenfumet van.)

Maak verse mayonaise in een mengschaal of mengbeker. Doe het naar keuze met de hand of met de staafmixer.

Doe de handgepelde garnalen in een ruime mengschaal. Voeg er een bescheiden schep mayonaise aan toe. Roer alles voorzichtig om. Voeg indien nodig wat extra mayonaise toe. Let wel: de garnalen mogen niet ‘zwemmen’ in de mayonaise. Het is voldoende zodra er een dun laagje van de saus rond de garnalen zit.

Druppel wat vers citroensap bij het mengsel. Proef en voeg naar smaak meer van het sap toe.

Kruid de garnalensalade met wat peper van de molen.

Doe een scheutje olijfolie in een schaaltje en strijk de buitenkant van de tomaten ermee in. Vergeet de ‘hoedjes’ niet. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. Het dun laagje olie geeft de tomaten een mooie glans.


donderdag 2 december 2021

Saltimbocca alla Romana op een andere manier


Een niet klassieke manier van satimbocca's bakken, die me heel goed is bevallen. Je bakt ze maar op één kant zodat ze er mooier uitzien. Verder wordt de onderkant van het vlees door het meel gehaald, waardoor de saus een beetje indikt.

Kalfslapjes op Romeinse wijze

Ingrediënten:

  • Kalfsvlees in plakjes van 300 gram - (4 plakjes kalfsvlees) (Kalfschnitzels heb ik niet gevonden en heb daar voor kalfsoesters overdwars gesneden en flink platgeslagen)
  • 4 dunne plakjes rauwe prosciutto 
  • 4 blaadjes salie 
  • 50 g boter
  • 1 dl witte wijn 
  • Zwarte peper naar smaak
  • 50 gram meel
  • 1 ½ el Extra olijfolie van eerste persing  
  • 1 ½ el wijn
  • 1 ½ el water 

Bereiding:

Begin met met het in plakjes snijden van de kalfsoester, leg vervolgens elk plakje op een snijplank, klop met een vleeshamer om ze dun te maken. Drapeer er een dun plakje prosciutto op en leg in het midden een blaadje salie. Gebruik een prikker om de ingrediënten bij elkaar te houden. Haal nu alleen de onderkant door het meel.

Verwarm 40 g boter en 1 1/2 el olie in een pan en smelt op middelhoog vuur en leg het vlees erin. Zet het vuur wat hoger. Bestrooi met peper.

Wanneer het vlees aan de onderkant goudkleurig is, schenk je de witte wijn erbij en laat die verdampen. Zodra de alcohol volledig is verdampt, afdekken met het deksel en nog een minuut bakken. Niet langer anders worden het schoenzolen. Breng de saltimbocca's over op een serveerschaal en houd ze warm.

Zorg nu voor de saus: doe 1½ eetlepel (20 g) boter en een scheutje water in dezelfde pan met het braadvocht van het vlees. Laat inkoken tot je een enigszins dikke crème hebt verkregen.

Schenk de saus over het vlees.




woensdag 24 november 2021

Aardappel en Chorizo Omelet van Jamie Oliver



Jamie Oliver zegt dat het een kruising is tussen een Spaanse tortilla en een Italiaanse frittata. Laat de kleine saladedressing niet weg - ze is heerlijk!

Ingrediënten voor 2 à 4 personen:

6 kleine vastkokende aardappelen, schoongeboend en in blokjes gesneden

zeezout

vers gemalen zwarte peper

6 grote scharreleieren

120 g Iberico chorizo worstjes, in plakken van 1 cm dik gesneden

Voor de saladedressing:

2 sjalotten, gepeld en zeer fijn gesneden

sap van 1 citroen

extra vergine olijfolie

snufje zout en zwarte peper

een handvol verse bladpeterselieblaadjes 

 

Bereiding:

Verwarm je oven voor op de hoogste stand

Doe de aardappelen in een pan met kokend gezouten water en kook tot ze gaar zijn. Giet ze af in een vergiet en laat ze droog stomen. 

Klop de eieren los met een vork in een grote mengkom, kruid goed met peper en zout en zet apart.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag van 20 cm of 24 cm met antiaanbaklaag.

Voeg de plakjes chorizo en de aardappelblokjes toe. De chorizo begint te sissen, waardoor de heerlijke olie vrijkomt.

Giet de losgeklopte eieren erover en spreid alles meteen goed uit. 

Zet de hele pan in de voorverwarmde oven (of onder een hete grill) tot de omelet goudbruin is aan de bovenkant net gaar in het midden.

Maak de saladedressing:

Terwijl de omelet in de oven staat, doe je de sjalotten in een kom met het citroensap, wat zout en peper en een scheutje extra vergine olijfolie.

Gooi en knijp de sjalotten met je vingertoppen om ze iets zachter te maken, en meng dan de peterselieblaadjes erdoor. 

Serveer een beetje bovenop de omelet en smullen maar!


maandag 15 november 2021

Polenta met Paddenstoelen en Taleggio van Ottolenghi



Ottolenghi schrijft:

'Bij het koken van polenta maakt mijn vader altijd veel meer dan hij nodig heeft. De helft daarvan serveert hij meteen vloeibaar, als een puree, met een smaakvolle saus. De rest verspreid hij uit op een geolied oppervlak en laat het opstijven. De volgende dag snijdt hij er stukjes uit, bakt ze in olijfolie en serveert hij met een grove groentesalade (tomaat, komkommer, sla) met rode wijnazijn en olijfolie. Het gerecht hier is met zachte polenta, maar misschien wil je de hoeveelheid verdubbelen om het idee van mijn vader te volgen. 

Merk op dat er twee soorten polenta (of maïsmeel) beschikbaar zijn: een snelle of instant variant en de traditionele, langzaam kokende variant. Voor de meeste doeleinden vind ik dat de snelle polenta goed genoeg is. Beide kunnen voor dit gerecht worden gebruikt.'

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

4 el olijfolie
200 gram paddenstoelen
250 gram kastanjechampignons
3 tenen knoflook
1 el gehakte dragon
1 el gehakte tijm
750 ml groentebouillon
200 gram polenta (instant of traditioneel)
 150 gram Parmezaan
30 gram boter
2 tl fijngehakte rozemarijn
100 gram Taleggio (maar meer mag altijd)
zout en peper
(eventueel) truffelolie

Bereiding:

Als je traditionele polenta gebruikt, is het wijs om daarmee te beginnen. Breng de bouillon aan de kook en voeg al roerend met een houten lepel geleidelijk te polenta toe. De polenta is gaar als hij nog vloeibaar is en van de wand van de pan loskomt. Dit duurt zo’n 50 minuten. Als je met instant polenta werkt, duurt dit niet langer dan 5 minuten.

Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg, eenmaal heet, de helft van de champignons toe en bak een paar minuten, of tot ze net gaar zijn; probeer ze niet veel te bewegen, zodat ze goudbruine randjes krijgen. Haal uit de pan en herhaal met de rest van de champignons en olie. Doe van het vuur alle champignons terug in de pan en voeg de knoflook, dragon, tijm, truffelolie en wat zout en peper toe. Houd warm.

Breng de bouillon in een pan aan de kook. Roer langzaam de polenta erdoor, zet het vuur tot een minimum en kook onder voortdurend roeren met een houten lepel. De polenta is klaar als hij loslaat van de zijkanten van de pan, maar nog vloeibaar is. Als je instant polenta gebruikt, duurt dit niet langer dan 5 minuten; met traditionele polenta kan het tot 50 minuten duren (als het lijkt uit te drogen, voeg dan wat meer bouillon of water toe, maar net genoeg om het een dikke papconsistentie te houden). 

Verwarm de grill voor op hoog. Als de polenta klaar is, roer je de Parmezaanse kaas, boter, rozemarijn en de helft van de kervel erdoor. Kruid met peper en zout. Verdeel de polenta over een hittebestendige schaal en garneer met de Taleggio. Zet onder de grill tot de kaas bubbelt. Verwijder, bedek met de champignons en het bakvocht, en zet terug op de grill voor een minuut om op te warmen. Serveer warm.

woensdag 10 november 2021

Peren in Marsala en Honing met Gorgonzola van Nigella Lawson






Nigella Lawson:

'Als je aan het eind van een dinertje kaas wilt eten, dan is dit de manier waarop je dat zou moeten doen"

Ingrediënten voor 2 personen:

2 eetlepels olijfolie 

2 peren, ongeschild en met klokhuis 

3 Eetlepels Marsala

2 Eetlepels honing

50g halve walnoten

500g rijpe gorgonzola in perfecte conditie (de kaas mag nooit de binnenkant van je koelkast gezien hebben)

Bereiding:

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de peren in achten, laat de schil en het klokhuis zitten. 

Bak de peren 3-4 minuten aan elke kant, of tot ze zacht zijn.

Klop ondertussen de Marsala en honing samen in een kopje of kleine kom. Voeg het Marsala-mengsel toe aan de peren en laat borrelen en stroperig worden.

Leg de peren op een grote serveerschaal en bewaar het stroperige mengsel in de pan.

Voeg de walnoten toe aan dezelfde pan en roerbak ze ongeveer een minuut, of tot ze iets donkerder en plakkerig zijn.

Schep de walnoten op een serveerschaal, samen met de resterende pan-sappen en leg de gorgonzola op erbij.


Uit Nigela Express

zondag 7 november 2021

Surinaamse kipkerrie van London Loy

 



Recept van chef-kok London Loy. Hij maakt dit met eigengemaakte masala kruiden, maar ik heb voor het gemak een potje uit de supermarkt genomen.

Ingrediënten:

kipmarinade

1 kilogram kippendijen, in grove blokjes
2 sjalotjes, gesnipperd
4 knoflooktenen, fijngehakt
1 tomaat, in blokjes
10 gram bladselderij, fijngehakt
3 cm verse gember, fijngehakt (14 gram)
1 theelepel kurkuma-poeder
1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
¼ Madame Jeanette peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder 

 bakken:

2 eetlepels olie
1 tomaat in blokjes 
2 eetlepels palmsuiker (ca. 30 gram)
1 theelepel trassi
2 eetlepels Masala Roti kruiden (supermarkt bijv. Faja Lobi of Chan's)
200 ml groentebouillon
300 ml kokosmelk
Zout, versgemalen peper
1 limoen, schil geraspt
5 gram bladpeterselie, fijngehakt
1 lente-uitje, dun gesneden

Bereiding:

Snijd, hak  alle ingrediënten voor de marinade. Meng in een ruime kom alles door elkaar. Dek af met plasticfolie en marineer minimaal 3 uur, maar liefst de hele nacht, in de koelkast.

Laat de kip voor gebruik ca. 25 minuten op kamertemperatuur komen. 
  • Verhit de olie in een grote braadpan. Bak op middelhoog vuur de rest van de tomatenblokjes, palmsuiker, trassi en Masala-kruiden even kort aan.
  • Voeg de kippendijen met de marinade toe en bak de kip rondom goudbruin. 
  • Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en breng tegen de kook aan. 
  • Zet het vuur laag en laat de kip ca. 25 minuten sudderen zonder deksel op de pan (het geheel is wat vochtig en dit mag best een beetje inkoken). 
  • Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Garneer met peterselie en lente-uitjes. 
Lekker met rijst of  naanbrood 

Recept uit:


Kookboek met de persoonlijke  receptenverzameling (een mix van Surinaams, Nederlands en Aziatisch) van chef-kok London Loy. Hij werkte bij La Rive in het Amstel Hotel. Onder de naam chef Sri Anders postte hij kookfilmpjes op YouTube, maar werd vooral bekend door z’n tv-optredens bij 24-Kitchen, Topchef Academy, Koffietijd en Dance, Dance, Dance waar hij een koppel vormde met Miljuschka Witzenhausen

maandag 1 november 2021

Herfstsalade met Peer, Geitenkaas en en warme Walnoten



 Ingrediënten:
2 rijpe handperen
1 el citroensap
6 el olijfolie
75 g gepelde walnoten
1/4 tl grof zeezout
1 ½ el honing
1 tl mosterd
zout en versgemalen peper
2 el azijn
150 gr gemengde salade met andijvie
150 gr zachte geitenkaas

Bereiding:

1. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in plakken Besprenkel ze met citroensap om verkleuring te voorkomen.

2. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de walnoten met zeezout in enkele minuten goudbruin

3. Roer in een kom honing, mosterd, zout, peper, azijn en de overige 5 el olijfolie tot een gladde dressing.

4. Meng de dressing met de plakken peer voorzichtig door de slamelange

5. Verdeel de salade over 4 borden. Verkruimel de geitenkaas over de salade en garneer de salade met warme walnoten.


donderdag 28 oktober 2021

Chocoladedessert met frambozen

 



Ingrediënten

250g extra pure chocolade (cacaogehalte 72%)

2 eieren, gesplitst

2el crème de cassis

125g verse frambozen of diepvries frambozen, ontdooid

50g granaatappelpitjes

toefjes verse munt

handmixer


Bereiding:


Breek 200 g chocolade in stukjes en laat de stukjes in een steelpan met een dikke bodem op heel zacht vuur al roerende smelten.

Klop in een kom de eidooiers met de likeur met de handmixer tot een romige, luchtige massa. Spatel de gesmolten chocolade door het dooiermengsel.

Klop in een schone kom de eiwitten zo stijf dat er pieken op komen. Spatel het eiwit luchtig door het chocolademengsel. Schep de chocolademousse in rechte whiskyglazen. Zet de glazen tot gebruik in de koelkast. Hak de rest van de chocolade fijn.

Verdeel vlak voor het serveren de frambozen over de chocolademousse en garneer met granaatappelpitjes, gehakte chocolade en een toefje munt.

Recept Clara ten Houte de Lange


Ik dacht, dat is een wat chiquer recept dan hemelse modder, maar helaas mislukte hij een beetje. Toen ik de mousse uit de koelkast haalde was hij keihard en dus heel machtig. Waarschijnlijk omdat ik de chocolade niet al roerend heb af laten koelen (staat ook niet in het recept) en te warm was voor eiwitten.

Achteraf had ik van de opgestijfde mousse beter balletjes kunnen draaien en bijv. door witte chocoladerasp rollen, dan had ik bonbons voor bij de koffie. Zo proefde ik ze ook bij een chocolaterie en die waren heel lekker.


donderdag 21 oktober 2021

Pasta Met Paddenstoelen en Crunchy Kasha


Het recept komt uit het boek Lekker thuis of zoals het in het Engels heet Dining In van Alison Roman. Ik vond het een briljant idee, voor een crunchy toets de pasta bestrooien met geoosterde boekweitkorrels, kasha. Toen ik internet afstruinde naar meer recepten met kasha vond ik dit: 'Als Amerikaans - Ashkenazi-joodse comfort food, wordt kasha vaak geserveerd met uien en bruine jus bovenop vlinderpasta , bekend als Kashe-verniskes (of Kasha-verniskas )'

 

Ingrediënten:

5 eetlepels boekweitkorrels of geroosterde boekweitkorrels Kasha
500 gram volkoren pasta (mezze penne of korte vormen werken beide hier)
6 eetlepels ongezouten boter
2 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
ca. 1 kg van je favoriete paddenstoelensoorten (zoals cantharel, maitake, oester, trompetmorel, champignon of shiitake), in hapklare stukjes gesneden of gescheurd. Of koop doosjes gemengde paddenstoelen.
zout en vers gemalen zwarte peper
1/2 kleine sjalot, fijngesnipperd
60 gram Parmezaanse kaas of pecorino kaas, om te raspen of te schaven
4 grote eidooiers, van zeer verse eieren

Bereiding:

Voor de pasta

Breng een grote pan gezouten water aan de kook.

Rooster de boekweit in een grote droge koekenpan op middelhoog vuur, schud de koekenpan af en toe, totdat alle korrels er geroosterd uitzien en echt geurig en nootachtig ruiken, ongeveer 4 minuten. Breng over naar een kleine kom en zet opzij (laat de koekenpan staan). Of gebruik kasha, geroosterde boelweitkorrels.

Kook de pasta in het kokende water al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af (je hoeft hier geen pastawater achter te houden).

Smelt de boter in die grote koekenpan op middelhoog vuur tot hij schuimig is en bruin begint te worden, ongeveer 3 minuten. Voeg de olijfolie, knoflook en paddenstoelen toe. Roer door de gebruinde boter en breng op smaak met zout en peper. Kook, af en toe omscheppend (of gebruik een houten lepel om te roeren), tot de paddenstoelen goed bruin zijn en knapperig beginnen te worden, 12 tot 18 minuten. Afhankelijk van het soort paddenstoelen kan dit even duren; bijvoorbeeld vlezige oesterzwammen zullen sneller bruin worden dan cantharellen, die meestal meer water bevatten.

Voeg de uitgelekte pasta en sjalotten toe en schep om. Bak nog een minuut of twee, gewoon om alles elkaar te leren kennen in de pan. Kruid met peper en zout en verdeel over vier borden of kommen. Top met Parmezaanse kaas en de geroosterde boekweit. Doe een eidooier in het midden van elk bord en breek het om een ​​saus te maken.

Ik vond het lekker, niet alleen voor vegetariërs.






zondag 17 oktober 2021

Pak Choi met Gember, Knoflook en Sesamolie



Ingrediënten:

2 st  Pak Choi (Paksoi)

3 eetlepels koolzaadolie of lichte olijfolie

¼ theelepel vers geraspte gember (optioneel)

3 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)

1/2 theelepel zout

1/8 theelepel suiker

½ theelepel sesamolie

1/8 theelepel witte peper

1/8 theelepel Ve-Tsin (volledig optioneel)

2 eetlepels hete kippenbouillon (optioneel)

Bereiding:

Snijd de pak choi  schuin in stukjes van 1 à 2 cm.  

Verhit je wok of grote pan op laag vuur en voeg de olie toe. Voeg direct de gember toe (indien gebruikt) en dan de knoflook .

Zodra je de gember en knoflook in de pan hebt, voeg je de groenten toe en zet je het vuur op de hoogste stand. Roerbak met een scheppende beweging zodat de gember, knoflook en olie gelijkmatig over de groenten worden verdeeld. 

Voeg vervolgens zout, suiker, sesamolie, witte peper en de Ve-Tsin en eventueel hete kippenbouillon toe. Roerbak nog 1-2 minuten zonder deksel. Serveer direct. Het kan zijn dat je een beetje of veel vloeistof hebt, dus gebruik een diepe schaal om te serveren. Het zit boordevol vitamines en is heerlijk als je het over een beetje rijst giet!


donderdag 14 oktober 2021

Siu Yuk, Krokant geroosterd Buikspek

 



Siu yuk, krokant spek, noemt Julie Ng, filmmaker en kookboekenschrijver de Chinese oervorm van babi pangang. ‘De Kantonese keuken kent allerlei soorten geroosterd vlees: siu mei. Char siu, dat vaak magerder en zoeter is; geroosterde gans en eend; het feestelijk geroosterde speenvarken. Maar babi pangang zoals wij dat hier kennen – met gekookt en daarna gefrituurd vlees, atjar en zoetzure tomatengembersaus – zal je in China nergens vinden. In Indonesië ook niet trouwens. Alleen in Nederland.’

Toen haar vader twee jaar geleden besloot zijn restaurant te sluiten en met pensioen te gaan, greep dat Ng onverwacht erg aan. ‘Ik realiseerde me dat ik meer dan ik dacht met de zaak was verbonden. Babi pangang en het Chinese restaurant hebben voor mij lang symbool gestaan voor eenzaamheid en uitsluiting. Maar ik realiseer me nu steeds meer dat er ontzettend veel is om trots op te zijn, en dat mijn ouders onderdeel zijn geweest van iets legendarisch.’


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gelijkmatig dik stuk buikspek met ongeveer half vlees, half vet en mét zwoerd. 
  •  3 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 el shaoxing-rijstwijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  •  1 tl zout en 1/2 el suiker. 

Bereiding:

Begin een dag van tevoren.

Leg het buikspek in een pan, bedek met water, voeg 1 tl zout toe en breng aan de kook. Verplaats het na 5 minuten naar een bak ijswater om af te koelen. 

Droog goed af en prik met een vorkje of een vleesprikker het zwoerd vol gaatjes – hoe meer hoe beter. Prik niet te diep – niet tot in het vlees. 

Snijd de onderkant van het vlees twee keer in de lengte in tot 1 cm onder het zwoerd.

Maak een marinade van 3 tl Chinees vijfkruidenpoeder, 2 el shaoxing-rijstwijn, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zout en 1/2 el suiker. 

Vouw met driedubbel aluminiumfolie een bakje om het spek waar het vlees precies inpast, doe de marinade en het spek erin. Het folie moet het vlees net bedekken maar het zwoerd vrij en droog laten. Wrijf dat in met 1 tl zout en leg een nacht onafgedekt in de koelkast.

Droog het zwoerd de volgende dag goed af. Bestrijk met rijstazijn en bedek met een laag grof zeezout. Verwarm de oven op 200 graden en zet het spek er met bakje en al in. Rooster 45 minuten. Schraap dan het zout eraf, zet de oven op de grillstand en rooster het nog eens 15 tot 20 minuten, tot er kleine belletjes in het zwoerd komen en het prachtig goudbruin, gepoft en knapperig is.

Laat het vlees een kwartier rusten voor je het aansnijdt. Serveer met witte rijst en hoisinsaus.

Gegeten met paksoi en rijst





In februari werd de Nederlandse Chinees-Indische restaurantcultuur, op initiatief van Julie Ng’s stichting ʻMeer dan Babi Pangang’, opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Artikel verscheen in de Volkskrant

Maria Lam en Julie Ng: Maancake & Jasmijn, 100 geheime recepten van Chinese moeders



donderdag 7 oktober 2021

Makkelijk Mangotoetje

 


Lekker fris dessert.

Ingrediënten 4 personen:

2 rijpe mango's of blokjes mango uit de diepvries

150 ml slagroom

250 gram mascarpone

25 gram suiker

vanillesuiker naar smaak

blokjes verse ananas

Bereiding:

Doe de blokjes mango in een blender en pureer ze.

Klop de room met de suiker en de vanillesuiker lobbig l

Meng de mascarpone door de slagroom.

Maak vervolgens laagjes met het slagroom/mascarpone mengsel en de mangopuree.

Verdeel de ananasblokjes erover

Zet de glaasjes afgedekt in de koelkast tot gebruik



maandag 4 oktober 2021

Zalm met Bietjes en Mierikswortelsaus van Jamie Oliver

 



Heel lekker, had ik omstreeks 2008 bij dit recept geschreven. Toen had ik dit blog nog niet en nu maakte ik het voor de tweede keer en vind het nog steeds lekker.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 zalmfilets van 225 g, zonder graat en overdwars ½ cm diep ingesneden

6-8 kleine bietjes, zachtgekookt en in plakjes

1 klein handje verse marjolein, blaadjes geplukt

olijfolie

balsamicoazijn

2 eetlepels crème fraîche

2 eetlepels mierikswortelcrème

sap van 1 citroen

1 handvol rucola of waterkers

Bereiding:

Leg de zalmfilets op het vel in een pan met anti-aanbaklaag. Druk er zachtjes op met een spatel zodat ze niet opkrullen. Na een minuutje moeten ze licht goudbruin zijn. Keer de filets om, bestrooi ze met zout en leg ze 10 tot 15 minuten onder de gril tot ze net gaar zijn.

Onderwijl kun je de bietjes marineren met de marjolein, een beetje olijfolie, balsamicoazijn en peper en zout. Meng de mierikswortelcrème met de crème fraîche en breng het voorzichtig op smaak met peper en zout en citroensap.

Leg de bietjes samen met de zalm op twee borden, strooi er wat rucola overheen en besprenkel het met mierikswortelsaus.




zondag 26 september 2021

Ajam Smoor volgens Jeff Keasberry

 


Op het eerste gezicht klinkt zijn naam niet Indonesisch, maar in tegendeel. Oma Keasberry introduceerde en populariseerde de Indonesische en Indo-Nederlandse keuken in Amsterdam met de opening van haar restaurant Djokja, in het begin van de jaren 1950. Ze was ook enorm succesvol als auteur van haar kookboek, dat in 1976 werd gepubliceerd en meer dan 20 jaar in druk bleef. 

Zijn moeder verscheen in het programma Koken zoals alleen oma dat kan. van Danny Jansen in 24Kitchen.

Jeff woon in Los Angeles waar hij kooklessen geeft.

Ajam Smoor is een Indonesisch gerecht waarbij je een hele kip of kippenpoten aanbakt met wat uien / knoflook en dan in een ketjap saus gaar smoort.

Ingrediënten:

  • 1 kip in zes stukken gesneden
  • 2 el olie
  • 1 grote ui in dikke schijven
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el boter
  • 1 tl nootmuskaatrasp
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 125 ml water
  • ½ tl peper
  • 4 el eetl ketjap
  • ½ tl azijn
  • 1 tl maizena
  • zout
  • beetje (palm)suiker

Bereiding:

Bak de stukken kip in olie gaar, laat uitlekken.

Fruit ui en knoflook licht in de boter. Doe hierbij nootmuskaat, de kippenbouillon met het water, de peper en de ketjap. Zet de pan laag op het vuur. Nu de kip erbij, de azijn en de maïzena om het een mooi papje te maken. Roeren, op smaak brengen met zout en wat suiker.


Website Jeff Keasberry



donderdag 23 september 2021

Indonesische Andijvie Sajoer toemis




Heel lekker hoor. Bak de andijvie heel kort en haal van het vuur als het nog een beetje rauw is.

Ingrediënten:

  • 1/2 kg andijvie

Kruiden

  • 3 eetlepels gesnipperde ui
  • 1 gesnipperd teentje knoflook
  • 1/2 theelepel 
  • 1 theelepel laos
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel azijn of sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olie

Bereiding:

Gebruik voor deze sajoer mooie gele, dus het binnenste, andijvie. Snijd ze fijn en was ze enkele malen. Wrijf uien, knoflook sambal en laos fijn en bak ze in de olie. Voer er als de uien geel zijn de uitgelekte andijvie aan toe. Doe er dan het bouillonblokje bij, zo nodig nog een scheut water en maak de sajoer af met de azijn of het citroensap.


Uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek

zaterdag 18 september 2021

Perziktaart

 



Een heel lekkere taart en makkelijk te maken. Het deeg maken is een fluitje van een cent en je hoeft het niet uit te rollen, maar gewoon met je vingers over de bodem verspreiden. Ik heb de perziken geschild, maar het hoeft niet. In plaats van halfom koolzaad olie en olijfolie kan je ook alleen olijfolie gebruiken. Zo deed ik het en het was lekker. Je kunt de taart ook op een bakplaat maken, je vouwt dan aluminiumfolie op maat.

De maten zijn in cups. Wel zo makkelijk, dan hoef je niets af te wegen.


Ingrediënten:

1 1/2 cup plus 2 eetlepels bloem 

3/4 theelepel zout

3/4 cup plus 1 theelepel suiker (ik gebruikte 1/2 cup, was zoet genoeg).

1/4 cup plantaardige of koolzaadolie

1/4 cup milde olijfolie

2 eetlepels volle melk

1/2 theelepel amandelextract

2 eetlepels koude boter

3 kleine rijpe perziken (maximaal 5), ontpit en dik gesneden (ongeveer 1 cm)

Bereiding:

Verwarm de oven op 220 graden. 

Roer in een mengkom 1 1/2 kop bloem, 1/2 theelepel zout en 1 theelepel suiker door elkaar. Door te roeren kan het zout en de suiker het meel zeven, dus u hoeft het niet van tevoren te zeven. 

Klop in een kleine kom de olie, melk en amandelextract door elkaar. Giet dit mengsel bij het bloemmengsel en meng het voorzichtig met een vork, net genoeg om het vochtig te maken; werk het niet te lang door. Breng het deeg vervolgens over in een taartvorm van 26 cm (u kunt eventueel een kleinere taartvorm gebruiken) en druk het met uw handen uit tot het de bodem van de taartvorm bedekt is en duw het aan de zijkanten omhoog tot tegen de rand. Dit lukt als u stevig duwt maar niet als u uw vingertoppen in het deeg zet. Het deeg moet rondom ongeveer 3 mm dik zijn; snijd het overtollige deeg weg.

Meng in een kom 3/4 kop suiker, 2 eetlepels bloem, 1/4 theelepel zout en de boter. (Als uw perziken bijzonder sappig zijn, voeg dan 1 eetlepel extra bloem toe.) Kneed met uw vingers de boter in de droge ingrediënten tot een mengsel van fijne korrels en kleine steentjes.

Begin aan de buitenkant en rangschik de perziken overlappend in een concentrische cirkel over het deeg; vul het midden op met stukjes perzik. De perziken moeten goed passen. Strooi het klontjesbotermengsel erover (het lijkt veel). Bak 35 tot 45 minuten, tot glanzende, dikke luchtbellen het fruit beginnen te omhullen en de korst lichtjes bruin is. Laat afkoelen op een rooster. Serveer warm of op kamertemperatuur, bij voorkeur met royale toefjes slagroom.


Klik hier voor de video




donderdag 16 september 2021

Chili-Kip met scherp-zure Ananas




Het recept is uit het boek Bijzonder Simpel van Alison Roman. Ik maakte het voor minder personen, met 750 gr kip.


Ingrediënten voor 6 personen.

2 kilo kip met bot en vel poten, dijen, borst en/of vleugels zijn allemaal goed

1/2 cup = 110 g lichte basterdsuiker

1/2 cup = 120 ml neutrale rijstwijnazijn

1/2 cup = 125 g sambal

1/4 cup = 60 ml vissaus

1/4 cup = 60 ml limoensap

2 tl chilivlokken

2 teentjes knoflook fijngeraspt

1/2 ananas geschild en kern verwijderd, in repen of stukjesvan 4 cm

½ sjalot of 4 bosuitjes in dunne plakjes/ringetjes

flinke handvol verse koriander blaadjes en zachte steeltjes, grof gehakt

2 el geroosterd sesamzaad

Bereiding:

Bestrooi de kip met zout en peper en stop hem in een grote goed afsluitbare zak of leg hem in een grote ovenschaal.

Klop in een kom de basterdsuiker met de azijn, sambal, vissaus, limoensap, de chilivlokken en de knoflook. Klop tot de suiker is opgelost. Schenk het mengsel over de kip en masseer het goed in op alle plekjes. Sluit de plastic zak af of bedek de ovenschaal en laat de kip ten minste ± 30 min. in de koelkast marineren (of doe dit 1 dag van te voren).

Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de kip met de stukken ananas op een bakplaat met opstaande rand (bekleed de plaat eventueel eerst met aluminiumfolie of bakpapier, zodat het schoonmaken straks eenvoudiger gaat). Schenk de overgebleven marinade van de kip erover en schuif de kip in de oven.

Gril de kip 50 tot 60 min., tot hij diepbruin en gaar is en een karamellaagje heeft. Je kunt de kip en ananas af en toe met een kwastje bestrijken met de sappen en vetten.

De ananas is nu als het goed is ook mooi goudkleurig en lekker sappig, wat zorgt voor een heerlijk kleverige saus. Haal de kip en ananas uit de oven en leg hem op een schaal. Snijd als je wilt de kip in stukken en snijd de stukken ananas wat kleiner, zodat ze makkelijker te serveren zijn. Strooi de sjalot, de koriander en het sesamzaad erover voor het serveren.

De kip kan 24 uur van tevoren gemarineerd worden.

Ik vond het heel lekker, je moet wel van pittig houden.

Alison Roman


maandag 13 september 2021

Sprotjes met frisse salade


Een lekkere frisse salade bij de zoute gerookte sprotjes

Ingrediënten

1 bleekselderij (alleen het gele hart van de stronk)

1 bosje radijs

1 appel

1/2 citroen

2-3 el mayonaise

150 g sprotfilet

1/2 bakje tuinkers, losgeknipt


Bereiding

Snijd de onderkant van de stengels bleekselderij. Pluk de gele blaadjes en laat ze in een kom ijswater weer ‘crispy’ worden. Was de stengels en snijd ze schuin in dunne plakjes.

Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes. 

Schil de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in dunne plakjes. Doe de appel in een grote kom en knijp de citroen erboven uit. 

Schep de radijs, bleekselderij en mayonaise door de appel. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verdeel de salade over de borden, leg de sprotjes ernaast. Dep de selderijblaadjes met keukenpapier droog en strooi ze samen met de tuinkers over de salade heen.


Uit “Hollandse Kramen”, van Yolanda van der Jagt



vrijdag 10 september 2021

Tomatensalade, geitenkaas, olijven en tapenade op krokant bladerdeeg



Mijn zus zei dat deze salade op knapperige bodem zo lekker is, dat ik hem ook gelijk gemaakt heb.

Ingrediënten voor 4 pers.:

1 rol bladerdeeg 
3 tomaten (verschillende soorten en kleuren) 
2 Chavignol of Crottin de Pays geitenkaasjes
1/2 rode ui
2 zoete groene pepers van de Turkse winkel of een puntpaprika
enkele Kalamata olijven 
tapenade van zwarte olijven, gekocht of zelf gemaakt (Klik hier voor het recept)
gedroogde oregano 
dressing van olijfolie en sherryazijn 
wat basilicumblaadjes

Taartvorm van ca. 28cm ⌀

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ° 

Snijd het bladerdeeg bij en bekleed de bakvorm hiermee en  maak een kleine rand door het deeg om te rollen.  Prik met een vork de bodem in. Bedek met een vel bakpapier, leg er keramische knikkers, oude peulvruchten zoals witte bonen of kikkererwten op. (Ik doe er ook wel eens oude munten op).

Bak 20 minuten, haal de vorm uit de oven, verwijder voorzichtig het papier met de bonen.

8 tot 10 minuten verder bakken, afhankelijk van de oven, de bodem moet krokant zijn. Prik de eventuele bobbels in met een vork.

Laat afkoelen

Snijd de tomaten in dunne plakken. Snijd de  paprika's of paprika's en de uien in ringen , snijd de kaasjes in plakken.

Maak de dressing van 2 eetlepels sherryazijn, 4 olijfolie, zout en peper 

Verdeel 2-3 eetlepels tapenade over de afgekoelde bodem

schik de tomatenschijfjes in rozet 

beleg met de paprika en de kaas

besprenkel met olijfolie

bestrooi met oregano 

en zet onder de ovengrill tot de kaas een beetje begint te smelten

haal uit de de oven en beleg met de rode ui en de olijven, de dressing en een paar basilicumblaadjes