zondag 30 december 2012

Dahl uit Sri Lanka



Maria in Kotchikade, Sri Lanka. Zij gaf mij het recept voor de dahl en de vis.

Mijn poging


.
Wikipedia:  Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit deIndiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt. Het gerecht wordt vaak gecombineerd met groenten. Men serveert er groenten en rijst bij, en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan.

masoor dahl - rode linzen
toor dahl, tuvar dahl of arhar dahl - oranje linzen - in het Engels “pigeon pea” of “red gram”

chana dahl - kikkererwten

matar dahl - spliterwten– worden veel gebruikt in Guyana,Trinidad, en de Verenigde Staten

moong dahl - mungboon – in het Engels "green gram"

urad dahl - mungboon – in het Engels "black gram"
Lobya Dahl - rode bonen – die we beter kennen als chilibonen

En dan heb je natuurlijk ook nog Roald Dahl van o.a. Sjakie en de chocoladefabriek met in de verfilming Johnny Depp in de hoofdrol. Ook altijd lekker.

Ik dacht altijd dat dahl linzen waren - had ik me eerst maar even ingelezen. Na een half uur in de toko allerlei soorten in handen gehad te hebben - er stond verder geen Engelse uitleg bij - nam ik de gele maar, de Toor dahl. Volgens de verpakking moet je ze eerst een half uur weken, en dat is ook zeker aan te raden.

Recept van Maria:
yellow lentils
onions, finely sliced
green chilis, finely sliced
Yellow powder (turmeric-geelwortel – kurkuma)
curry leaves
bouillonblokje
1 cup coconut milk


Alles in de pan met een beetje water. Even laten koken en dan de kokosmelk erbij.

Dit recept voor Sri Lankan Dal stond in de New York Times en ik heb dit gemaakt omdat het recept wat preciezer is. Was erg lekker.

Voor 6 personen:
1/2 eetlepels kokosolie of arachideolie
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 takje curry bladeren, bladeren ontdaan van steel
4-5 gedroogde rode pepers
1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
1 1/2 kopjes chana dahl (gele spliterwten), afgespoeld en uitgelekt
1 theelepel kurkuma
1 2-inch stuk kaneelstokje
2 kruidnagels, geplet in een vijzel
2 kardemompeulen, licht gekneusd in een vijzel
1/2 theelepel fenegriek zaad
1 3/8 kopjes kokosmelk
Zeezout



Bereiding:
  1. Zet een grote pan op matig vuur en verhit de olie. Voeg ui en knoflook toe, bak nog 2 minuten. Voeg curry bladeren, pepers en mosterdzaad toe, bak gedurende 1 minuut.
  2. Voeg dan de dal, kurkuma, kaneel, kruidnagel, kardemom, fenegriek en 1 1/2 kop (350 ml) kokosmelk toe. Roer er 2 1/2 kopjes water door. Dek af en zet het vuur laag. Sudderen tot de dal is zacht is, 30 tot 40 minuten. Voorkom dat de linzen aan de bodem plakken, voeg indien nodig een kleine hoeveelheid water toe.
  3. Wanneer de dahl zacht is, voeg je de resterende 1/4 kop kokosmelk toe. Breng op smaak met zout.Verwijder kaneelstokje en serveer warm.
Recept voor de vis staat hier.




Geen opmerkingen: