zondag 12 juli 2015

Gemengde salade niet gemengd




Wat is het verschil tussen een gemengde salade en tussen een niet gemengde salade? Iedereen schept op wat hij/zij lekker vindt en geen opgetrokken neuzen van ik lust dit niet of dat niet, geen olijven, geen zoute visjes...

Maak een variatie van verschillende smaken en texturen, besprenkel alles met ruim olijfolie en om het een geheel te maken, met peterselie.

Maak niet de fout om alles klein te willen snijden, laat de tomaatjes heel, doe er hele bolletjes mozzarella tussen. Hardgekookt ei of halve gekookte aardappeltjes gaan goed met ansjovis, dus leg die bij elkaar, net zoals de meloen en de ham. Tomaatjes gaan goed met olijven en mozzarella.






Eerst het bedje:

kropsla, mesclun, spinazie,
rucola, veldsla


Rauwe groenten

Radijs
Taugéh
Avocado
Venkel
Paprika
Komkommer
Geraspte wortel
Geraspte knolselderij
Champignons

Iets wat vult:

Hardgekookte eieren.
Kaas: feta, mozzarella, geitenkaas, manchego
Gekarameliseerde uitjes
Gebakken aubergineplakken


Gekookte groenten:

Bietjes
Bloemkool- of broccolilroosjes
Sperziebonen
Wortelen

Groenten uit blik:

Artiskokharten
Palmharten


Iets sterkere smaken:

Olijven
Ansjovis
Augurkjes
Kappers



Iets aards:

Witte-, cannellini-, limabonen
Kikkererwten
Aardappelen
Linzen
Granen: quinoa, bulgur,  gerst



Iets zoets en sappigs:

Meloen
Watermeloen
Perzik, nectarine
Mango
Vijgen
Granaatappelpitten


Iets van vlees of vis:

(Niet beslist nodig)
Parma of serrano ham
Tonijn, zalm (gegrild of uit blik)
Gerookte forel, zalm
Garnalen
Kip (gepocheerd, gerookt of gegrild)
Saucisson, chorizo, salami

Uitgebakken bacon


Iets knapperigs:

Croutons
Geroosterde noten
Gebakken uitjes



Idee Julia Moskin uit de NewYork Times





1 opmerking:

Clementine zei

Goed idee voor de vakantie met de kinderen ! Ik noteer het op mijn to do list "vacances petites filles"