woensdag 7 oktober 2015

Vis in rodewijnsaus uit Kreta: "bourtheto"







Een heel smakelijk recept uit de Griekse keuken van kookboekenschrijfster Diane Kochilas. Kakelverse vis bereid ik altijd zo simpel mogelijk, maar diepvriesvis graag in een saus, zoals in dit recept. Reken met een bereidingstijd van een uur. Je kunt eventueel de saus van tevoren klaar maken.

Ingrediënten:
1/2 kilo baars- of kabeljauwfilet, ontdooid
zout en peper
3 el extra-virgin Griekse olijfolie
1 grote prei, het wit en het groen, gewassen en heel klein gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 opgehoopte el zoet paprikapoeder
1 afgestreken theelepel cayennepeper of naar smaak
1 el tomatenpuree
2,4 dl (1 kop) droge rode wijn
2,4 dl (1 kop) water

Bereiding:
  1. Bestrooi de vis met zout en peper en zet apart in de koelkast.
  2. Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan, voeg de prei en de knoflook toe en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes bakken tot de prei heel zacht is.
  3. Voeg de paprika en de cayenne toe en roer een minuut met een houten lepel.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en roer nog een minuut.
  5. Giet het water en de helft van de wijn erbij. Laat aan de kook komen, zet het vuur zachter, doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot een dikke, donkere saus.
  6. Leg de visfilets op de saus in de pan. Voeg de rest van de wijn toe, deksel op de pan en laat nog 15 minuten of zo pruttelen tot de vis zacht is en je ze aan stukjes kunt breken. Haal van het vuur af en laat ongeveer 5 minuten rusten. Serveer.

Geen opmerkingen: