zaterdag 22 september 2018

Okinawa Taco Rijst





Okinawa Taco Rice is een uitvinding van een Japanse kok die het idee opdeed bij de Amerikaanse militairen op Okinawa met hun Tex-Mex keuken. Sindsdien is het een populair gerecht in Okinawa en in heel Japan.
Hetzelfde patroon zag je na de tweede wereldoorlog toen de Amerikanen gestationeerd waren in Rome. De houtskoolverkoper annex wijnboer zag de Amerikanen scrambled eggs with bacon eten en bedacht voor hen de spaghetti alla carbonara, die een groot succes werd bij zowel Amerikanen als Italianen.

Ingrediënten:
250 gr rundergehakt
2½ tl sojasaus of Tonkatsusaus
1 teen knoflook
1/2 rode ui
ijsbergsla
neutrale spijsolie
Geraspte Cheddarkaas (of andere kaas)
250 gr (Japanse) rijst
Tacokruiden:
1 el chilipoeder
1/2  tl knoflookpoeder
1/4 tl uienpoeder
1/4 gedroogde rodepepervlokken
1/4 tl gedroogde oregano
1/2 tl paprikapoeder
1 ½ tl gemalen komijn
1 tl zout
1 tl zwarte peper
Salsa:
 1/2 tomaat of kerstomaatjes
5 takjes koriander
1/2 citroen
Daarbij eventueel Japanse mayo Kewpie (AH)

Bereiding:
  1. Stoom de rijst.
  2. Meng de tacokruiden.
  3. Hak de knoflook, zet apart. Hak de ui, zet apart.
  4. Snij de tomaten in blokjes of in helften, hak de koriander en meng met een deel van de gehakte ui. Knijp er de halve citroen bovenuit.
  5. Snij de sla in reepjes.
  6. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook tot ze geurt. Voeg de ui toe en roer door. Voeg er het gehakt bij en de soja- of tonkatsusaus en maak het gehakt los met een spatel. Voeg 4 tl tacokruiden toe, roer goed door en bak tot het vlees gaar is.
  7. Assembleer de tacorijst: schep de gestoomde rijst in een kom of op een schaal, strijk glad en strijk er het gehakt op. Bestrooi met de geraspte kaas, sla en tomaten. Knijp er eventueel de Kewpie mayo over. Serveer met de rest van de tacokruiden apart.





Geen opmerkingen: