donderdag 23 mei 2019

Kikkererwtenstew met kokosmelk




Ik zie toch heel regelmatig de recepten van de New York Times voorbijgaan, maar dit was me nu niet gelijk opgevallen. Fout; het blijkt een enorm succes te zijn, duizenden thuiskoks hebben het stoofpotje op Instagram gedeeld, kijk maar op #thestew.
Eigenlijk wel logisch: het is een bowl dus ziet het er aantrekkelijk uit, het is vega, makkelijk te maken en het is goedkoop. Maar bovenal het is superlekker, echt comfortfood. De stew is geen soep of curry, maar een een dikke goudgele crème met een pepertje en een garnering van knapperige kikkererwten.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 60 ml olijfolie plus een beetje extra voor de garnering
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 1 grote gele ui, gehakt
  • stukje gember van 4 cm, heel fijn gehakt
  • zout en zwarte peper
  • 1,5 tl gemalen kurkuma (geelwortel), plus wat extra ter garnering
  • 1 tl rode pepervlokken, plus wat extra ter garnering
  • 2 blikken kikkererwten van 400 gram, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 blikken volvette kokosmelk van 400 gram
  • 4 dl groenten- of kippenbouillon
  • 1 bosje groene groente zoals snijbiet, palmkool of spinazie,  grote bladen in stukjes gescheurd
Voor erbij:
  • munt om te garneren
  • dikke volvette Griekse yoghurt om te serveren
  • Voor erbij eventueel platbrood of geroosterd pitabrood.

Bereiding:

  1. Neem een grote braad- of hapjespan en verwarm de olie op middelhoog vuur. Voeg knoflook, ui en gember toe. Strooi er zout en peper over en bak tot de ui bruine randjes krijgt, 3 - 5 minuten.
  2. Voeg de kurkuma, rode pepervlokken en de kikkererwten toe en kruid met zout en peper. Bak, roer regelmatig tot de kikkererwten gaan sissen en bak ze een beetje in de specerijenolie tot ze beginnen te barsten en een beetje bruin en krokant worden, 8 - 10 minuten. Haal een paar flinke scheppen kikkererwten uit de pan voor de garnering.
  3. Met een houten lepel plet je nu de overig kikkererwten in de pan zodat het zetmeel eruit komt (dit om de soep dik te maken). 
  4. Voeg de kokosmelk en de bouillon toe en maak op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, roer eventuele aanbaksels los. Kook, regelmatig roerend, tot de soep ingedikt is en de smaken samen gekomen zijn, plusminus 30 - 35 minuten. 
  5. Voeg de groente toe en duw ze in de soep. Kook 3-7 minuten. Proef op zout en peper.
  6. Verdeel de soep over de kommen en top met munt, de resterende kikkererwten, rode pepervlokken en een flinke straal olijfolie.
  7. Serveer desgewenst met yoghurt en pitabrood. Bestrooi de yoghurt eventueel met de kurkuma.


Recept van Alison Roman





1 opmerking:

Stella zei

Nu inderdaad even hip, maar volgens mij eten heel veel mensen, vooral vegetariërs, dit al jaren! Ik maak zulke stoofpotjes ook al heel lang, erg lekker en goed in te vriezen. Mijn man is geen fan, dus maak ik porties voor mezelf voor de keren dat ik alleen eet. Het is ook altijd een beetje anders, afhankelijk van wat er nog in de groentela rondzwerft! Fijn weekend! Gr Nicolet