zondag 13 oktober 2019

Kip Marbella, van Ottolenghi onder andere



Ottlonghi schrijft in zijn kookboek Simpel dat hij de chicken Marbella gebaseerd heeft op een recept uit The Silver Palate Cookbook (1982) van de Amerikaanse Sheila Lukins en Julee Rosso. Nu was ik benieuwd hoe de echte Pollo Marbella  zou zijn, maar nee hoor, die bestaat helemaal niet. Sheila Lukins keek goed naar de schilderijen in het Prado en daar vond ze de inspiratie voor dit dus Amerikaanse gerecht. Nu is het een gewild Joods gerecht voor de sabbat en zo is de cirkel weer rond met Ottolenghi.

Ottolenghi maakt het met dadels en dadelstroop, Sheila Lukins met gedroogde pruimen (pruimedanten), bruine suiker en véél meer knoflook, wel anderhalve bol.

Houd er rekening mee dat de kip 1 à 2 dagen gemarineerd moet worden. (Volgens Sheila blijft de kip dan sappig). Daarna doe je alles in de oven heb er er geen omkijken meer naar.

Ingrediënten voor minstens 4 personen:
8 kippenbouten met vel en 3 tot 4 keer ingesneden tot op het bot (2 kg)
5 tenen knoflook, gepeld en geplet
 15 gr verse oregano
3 el rode wijnazijn
3 el olijfolie
100 gr groene olijven zonder pit
60 gr kappers, plus een eetlepel van het vocht uit het potje
120 gr Medjoul dadels (of gedroogde pruimen)
2 blaadjes laurier
120 ml droge witte wijn
1 el dadelsiroop (ik had granaatsiroop) of 80 g bruine suiker
zout en zwarte peper

Bereiding:

  1. Leg de kip een een grote kom of schaal en doe er alle ingrediënten in behalve de wijn en de dadelsiroop of suiker. Meng alles goed door elkaar en laat afgedekt 1-2 dagen marineren, roer een paar keer om.
  2. Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht (anders 200℃ )
  3. Leg de kippenbouten naast elkaar op een bakplaat met de rest van de marinade uit de kom. Klop de wijn en de siroop door elkaar en giet over de kip. Plaats de bakplaat in de oven en bak de kip 50 minuten, kwast de kip onderwijl twee maal in, tot het vlees mooi bruin en door en door gaar is.
  4. Haal de bakplaat uit de oven, leg de kippenpoten op een grote schaal en strooi er verse blaadjes oregano (of platte peterselie) over.
(Ik roosterde de kip 45 minuten, onderste richel, stand turbo grill 190℃)









Geen opmerkingen: