vrijdag 14 januari 2011

Kabeljauw zoals in Parijze bistro's, met spinazie


Boulangère de blanc de cabillaud au jambon d'Espagne

Ingrediënten voor 2 personen:
500 gr. aardappelen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gehakt
2 dl kippenbouillon (van een blokje)
thijm
1 laurierblaadje
50 gram Comté kaas of Gruyère
1 plak Serranoham in reepjes
bieslook
2 kabeljauwhaasjes
meel
boter
olijfolie
Voor de spinazie:
1 prei in ringen
300 gram spinazie
sumac

Bereiding
aardappelen met uien:
  1. Smelt in een ruime koekenpan een klont boter en fruit hierin de ui. Voeg zout toe en het gehakte knoflookteentje. Laat 20 minuten op laag vuur zacht worden.
  2. Schil ondertussen de aardappelen, was ze en snij ze in plakken van een halve centimeter. Dan niet meer wassen om het zetmeel niet af te spoelen.
  3. Doe de aardappelplakken met het laurierblaadje en de tijm bij de uien en schenk er zoveel bouillon op dat de aardappelplakjes net onderstaan. Kook ze, met de deksel schuin op de pan, in ca. 25 minuten op laag vuur gaar.
  4. Verwarm de oven voor op 180 gr.
  5. Doe de inhoud van de koekenpan over in een vuurvaste schaal en verdeel er de repen kaas en de helft van de repen gesneden ham over. Zet 10 minuten in de oven.
Spinazie:
Bak de prei in een scheutje olijfolie in de wok op laag vuur tot hij zacht is. Voeg de spinazie toe en laat op hoog vuur slinken.
Kabeljauw:
Dep de kabeljauwhaasjes droog, bestrooi met peper en zout en haal ze door de bloem.
Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg boter toe. Bak ze in ca. 6 minuten net gaar.
Opmaak:
Deponeer een laagje aardappelen op het bord, bestrooi met fijngeknipte bieslook.
Leg de kabeljauw erop en strooi er de achtergebleven reepjes ham over.
Plaats er een bolletje uitgeknepen spinazie naast, gekruid met sumac.

Het was lekker, het smaakte precies zo als in Parijs.






Geen opmerkingen: