maandag 10 juli 2023

Zomerstamppot Snijbonen en Saucijzen in Honing-mosterdsaus

 


De Limburgse Janneke Philippi maakte deze stamppot met streekproducten voor het blad Delicious. Was lekker hoor, vooral voor een minder zonnige zomerdag.

Ingrediënten

1¼ kg kruimige aardappels geschild en in stukken

75 gr boter

4 saucijzen van Livar-varkensvlees op kamertemperatuur

2 uien fijngesneden

600 gr snijbonen in dunne reepjes

175 ml melk

1 el honing

125 ml slagroom

1-1½ volle el Limburgse grove mosterd*

1 flinke handvol verse kruiden (bijv. kervel, bieslook of peterselie) grof gesneden

Bereiding:

1. Kook de aardappels in een bodem water van 3 cm met zout in 20 min. gaar. 

  • Smelt ondertussen in een koekenpan 25 g boter. Bak de saucijzen in 15 min. bruin en gaar. 
  • Smelt in een hapjespan de laatste 25 g boter. Fruit de uien. 
  • Schep de snijbonen erdoor en smoor ze met de deksel op de pan in 15-20 min. knapperig gaar. Schep af en toe om. 

2. Neem de saucijzen uit de pan en houd ze warm onder een deksel. 

  • Voeg de honing toe aan het braadvet. 
  • Voeg de slagroom toe en roer met een spatel de aanbaksels los. 
  • Voeg de mosterd toe, verwarm nog 1-2 min. tot een romige saus en leg de worst erin terug. 

3. Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur. 

  • Schenk de melk langs de rand erbij (zo verwarmt de melk direct!) en 
  • stamp met de laatste 25 g boter tot een smeuïge puree. 
  • Schep er de snijbonen en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper. 

4. Schep de stamppot op 4 borden. Leg er de saucijzen bij en schep de honing-mosterdsaus erover.


* De grove Limburgse mosterd heeft een milde smaak. en past goed bij de saucijs.

1 opmerking:

Clementine zei

Ik heb onlangs ook een heerlijke zomer stamppot gegeten met snijbonen. Duurt nog even voor hij op mijn blog komt. Nooit gedacht dat het zo lekker zou zijn.