zaterdag 21 september 2013

Zeebrasem uit de oven


Daurade au four, Besugo al horno. Een klassieker uit de Franse en Spaanse keuken. Jammer dat er tegenwoordig nauwelijks grote zeebrasems te krijgen zijn. Met de éénpersoons exemplaren heb je in verhouding veel meer graten. Mijn zus heeft er tegen een woekerprijs een op de kop kunnen tikken. Hier staat het recept van haar Frans/Spaanse schoonmoeder. Ziet er veel mooier uit dan de mijne, natuurlijk.

Ingrediënten voor 4 personen
2 grijze- , goudbrasems of dorades elk groot genoeg voor 2 pers. (ongeveer 500g per stuk schoongemaakt
4 grote stevige Cyprus aardappelen (ongeveer 1kg) gesneden in schijfjes van 3mm dik
2 middelgrote rode uien, in dunne plakjes
6 middelgrote zoete tomaten, gesneden in plakjes ongeveer 5 mm dik, of 12-18 kleine kerstomaatjes, gehalveerd
2 tenen knoflook, gevijzeld tot een pasta met zout
2 laurierblaadjes (liefst vers), gehalveerd
Een goede hoeveelheid olijfolie
Een paar takjes peterselie
4 plakjes citroen
1/2 venkelknol, fijngehakt of 1/2 eetlepel venkelzaad
Zeezout en zwarte peper
Om te serveren
1 citroen, in vieren
2 eetlepels grof gehakt verse bladpeterselie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 ° C

  1. Kruid de vis van binnen en van buiten goed met zout en peper, en zout licht de aardappelen.
  2. Leg de uien, aardappelen, tomaten, knoflook en laurierblaadjes in een grote mengkom.
  3. Giet goede scheut olie erbij, wat zout en peper en meng voorzichtig.
  4. Stop de peterseliestelen, citroen en venkel(zaad) in de holte van elke vis.
  5. Bedek de bodem van een zeer grote en ruime braadslee met de helft van de uien, aardappelen en tomaten, verspreid in een enkele laag.
  6. Leg de brasems er bovenop, dek af met de rest van de groenten en besprenkel met de resterende olijfolie.
  7. Plaats in het midden van de hete oven en bak gedurende 35 minuten of tot de vis gaar is.
Recept uit Casa Moro.

Geen opmerkingen: