vrijdag 15 augustus 2014

Tian met courgette, aubergine, tomaat, ui en kruiden


Een tian kan met allerlei groenten en al dan niet met kaas gemaakt worden. Het woord tian slaat op de schaal waarin het gerecht gemaakt wordt. Vroeger bracht men de schaal naar de bakker die hem in de nog warme oven deed als hij klaar was met brood bakken.

Ingrediënten voor een ovenschaaltje van 24 x 17 cm, hoog 6 cm
ca. 4 grote rijpe tomaten
1 courgette
1 aubergine
1 grote ui
2 teentjes knoflook
4 eetl. eetlepels olijfolie
Tijm, salie of kruiden naar keuze
Zout en peper


Bereiding:
  1. Schil en hak de ui fijn. Bak ze in een pannetje (sauteuse)  in de helft van de olijfolie op laag vuur lichtbruin en voeg de knoflookteentjes uit de knijper toe. Bak ze in ongeveer 15 minuten zacht en voeg eventueel een scheutje water toe zodat ze niet te bruin worden.
  2. Vet de ovenschaal licht in.
  3. Snijd alle groenten in even dikke plakken, bijv. op de mandoline dikste stand.
  4. Leg de gebakken ui op de bodem van het ovenschaaltje.
  5. Rangschik de plakken om en om in het schaaltje en druk ze stevig aan.
  6. Voeg tussen de plakken hier en daar de tuinkruiden.
  7. Giet er royaal olijfolie over, voeg peper en zout toe.
  8. Laat de groenten in  minstens anderhalf uur in een oven van 150 graden zacht worden. Dek het eerste half uur de schaal met aluminiumfolie of bakpapier af.


Serveer warm of op kamertemperatuur.

Opmerking: De courgette werd niet echt zacht. Die zal ik de volgende keer eerst een paar minuten in zijn geheel in kokend water blancheren.

Je kunt er eventueel nog geitenkaas of parmezaanse kaas toevoegen.

Recept uit de Elle.

1 opmerking:

Clementine zei

Ik heb ook wel eens een tian gemaakt en zat met hetzelfde probleem. Ik dacht dat hij op mijn blog stond, maar kan hem niet vinden. Waarschijnlijk toch niet erop gezet omdat ik niet tevreden was met het resultaat.