zaterdag 15 november 2014

Gebakken sandwich met vijg en gorgonzola


Een heerlijke combinatie, warme pittige gorgonzola met zoete vijgen op knapperig brood.

Ingrediënten
sneetjes stevig (spelt)brood
gorgonzola dolce
vijgen op kamertemperatuur*
boter

Bereiding:
  1. Besmeer de buitenkanten van 2 boterhammen met boter.
  2. Leg op elke binnenkant dunne plakjes gorgonzola
  3. Leg daartussen dun gesneden halve plakjes vijg.
  4. Leg de sneden brood op elkaar en bak ze op matig vuur in een anti-kleef pan.


Ik bakte ze zoals Jamie dat - in een ander recept - doet, en zo werden ze erg lekker krokant.

Bak de sandwich ongeveer 3 minuten aan elke kant in een koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Matig vuur is belangrijk omdat de tosti anders bruin wordt voordat de kaas gesmolten is en de lava-achtige sensatie is nou juist een van de belangrijkste dingen. Tijdens het bakken leg ik er altijd iets zwaars op om het contact tussen het brood en de pan zo optimaal mogelijk te maken, zodat de tosti extra krokant wordt.
Schep de tosti als beide kanten goudbruin zijn uit de pan en rasp een beetje kaas op de plek waar hij lag. Leg de tosti op de kaas en rasp ook een beetje kaas op de bovenkant. Laat hem zo 1 minuut bakken – wacht tot de kaas pruttelt en het vet eruit begint te druipen.
Steek de tosti los met een spatel, til hem als het kaaslaagje aan de onderkant volledig gesmolten is met de spatel uit de pan en laat hem ongeveer 30 seconden op de spatel balanceren, zodat de gesmolten kaas er een beetje vanaf druipt, stolt en een soort indrukwekkende kaaskroon vormt.
Keer hem nog even om tot de andere kant ook goudbruin is en laat hem voor het serveren een paar minuten staan.
*Bij gebrek aan vijgen zou je ook peer kunnen proberen.

Recept van gustoblog



Geen opmerkingen: