Dit recept dank ik aan Slow Food Nederland en aan Mergen Metz die het opschreef. Het was echt heel lekker. Uitzonderlijk geslaagd.
Ingrediënten
2 eetl slagroom; pietsje cayennepeper
1 ½ theel gemalen korianderzaad
(dus korianderpoeder)
peper & zout
15 gr zeer pure chocolade
1 dl olijfolie
1½ eetl balsamico-azijn
Ruim 1,5 kg groenten zoals
1 kleine of een halve grote pompoen;
wat pastinaken;
wat winterwortel
knolselderij;
koolraap
rode ui
olijfolie
eventueel 300 gr mozzarella (dus
van de buffel)
rucola
Bereiding dressing: (kan je maken terwijl de groenten in de oven staan)
- Neem een kleine sauspan en breng de slagroom gemengd met de cayennepeper, korianderpoeder en een beetje zout en versgemalen peper tegen de kook aan. Pan van vuur en 10 minuten afkoelen. Proef. Moet hoog in de smaak zijn (sterk, dus), want straks wordt het afgezwakt.
- Smelt de chocolade au bain-marie (of in de magnetron)).
- Van het vuur halen en in één keer de olie en azijn erbij gieten. Klop met een garde goed door.
- Klop ook het slagroommengsel erdoor.
Klaar.
Voor het serveren weer opkloppen.
- De groenten schillen (pompoen hoeft niet, maar wel de pitten eruit) en in schijven of blokjes van 1-1½ cm in het vierkant dan wel dikte snijden.
- Met wat olijfolie mengen en in de oven roosteren – driekwartier tot een uur op 200 C.*
- Besprenkel met nog wat olijfolie en grof zout.
- Meng en schik de geroosterde groenten met de mozzarella en rucola op de borden. Eventueel nog een draai met de peper- en zoutmolen erover.
- Giet er dressing over. En de rest van de dressing er in een kom bij serveren.
*Ik vind het handiger om de groenten eerst een paar minuten in kokend water te blancheren. Dan weet je zeker dat de groenten niet hard blijven of dat het eeuwig duurt voordat ze gaar zijn. Dit geldt niet voor de pompoen en de rode ui.
De mozzarella vond ik niet echt nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten