Dit Griekse gerecht voor kikkererwten (revithia) werd oorspronkelijk in een aardewerk pot gemaakt
* Ze zegt dat de kikkererwten na 8 uur weken en 8 uur oventijd op 60˚C gaar zijn. Bij mij bij lange na niet. Na 8 uur waren de erwten van Albert Heijn nog knoerthard. De oven op 100 graden gezet en de pan heeft vervolgens nog uren in de oven gestaan voordat de erwten te eten waren. Verder was de smaak echt goed.
Volgens een goede vriendin die vaak kikkererwten kookt, moet je ze minstens 24 uur laten weken. En dan nog in snelkookpan gaarkoken.
Ingrediënten:
250 gr kikkererwten
Zuiveringszout (Baksoda) (drogist of Aziatische toko)
1 grote rode ui, grof gesneden
3 tenen knoflook, gepeld en in reepjes gesneden
1 kop (250 gr) gehakte tomaten (uit blik is goed)
1-2 brede repen sinaasappelschil
2 takjes verse rozemarijn
4 laurierbladeren
sap van 2 bittere sinaasappels (of een kwart vervangen door citroensap)
2 el balsamico azijn (eigenlijk Griekse oxymelo azijn)
120 ml (Griekse) olijfolie
60 ml (Griekse) tijm of dennenhoning
water
zout en peper
Bereiding:
- Week de kikkererwten 8 uur of langer in een schaal koud water met 1 afgestreken el zuiveringszout. Doe ze de vervolgens in een vergiet en spoel ze goed af.
- Doe de kikkererwten in een grote aardewerk pan met goed afsluitend deksel.
- Meng de ui, knoflook, tomaten, sinaasappelschil en sap, laurierbladen, rozemarijn, azijn, olijfolie en honing. Voeg zoveel water toe dat het 6 cm boven de kikkererwten staat.
- Voeg zout en peper toe. Deksel erop. Maak eventueel een snel deegje van meel en water om sluit de pan hermetisch af.
- Doe de pan in de koude oven. Verwarm de oven op 60˚C en laat het gerecht in 8 uur (of een nacht) gaar worden.*
Geen opmerkingen:
Een reactie posten