Nigella Lawson heeft een nieuw kookboek en een nieuwe serie
op BBC2 : Simply Nigella.
Met slechts een paar woorden („Eerst moest ik mezelf sterk
koken”) verwijst ze naar haar
persoonlijke misère. Om vervolgens vooral uit te wijden over de voldoening die
koken haar geeft.
„Als ik kook, ga ik helemaal op in de simpele rituelen van
hakken, roeren en proeven. ik verlies mezelf in de wereld van smaken, sensaties
en simpele concrete dingen.” Kijk, dat is als u het mij vraagt precies wat het
bereiden van een maaltijd zo’n heerlijke (ja, soms zelfs therapeutische)
bezigheid maakt. Helemaal als je bedenkt dat je er ook nog eens anderen mee
voedt en pleziert.
Na haar scheiding moest ze kleiner gaan wonen – van een groot mansion
naar een huis met ‘slechts’ vier slaapkamers. Ze koos voor een keuken in fuchsiaroze
en open kasten in zeegroen.Naar verluid heeft ze alleen het keukengerei en de kookboeken uit het oude huis mee kunnen nemen.
Ze draagt niet meer de strakke Engelse lamswollen truitjes of leuke
jurkjes, nee ze loopt nu in een broek met een denim of een ruiten bloes. Ze woont
dan wel kleiner, maar ik vind dat ze zich toch niet hoeft te kleden alsof ze in een vinex wijk
woont, daar heeft ze te veel stijl voor. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze weer snel de Domestic Goddess van eerst wordt. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze lekker kookt.
Voor 10 personen:
1,75 kg runderschenkel, zonder bot, in
blokjes
250 g pruimedanten (gedroogde pruimen)
5 dl goede runderbouillon
2,5 dl
Guinness of ander donker bier
1 tl zeezoutvlokken
100 g melasse (De Tuinen of Surinaamse winkel)*
1–2 druppels
zonnebloemolie, voor het invetten van de maatbeker of schaal
1 lange of 2 korte
kaneelstokjes
3 laurierblaadjes
Nigella Lawson maakt deze donkere stoofpot in een
slowcooker. Maar wie niet zo’n apparaat bezit, kan het gerecht ook prima in een
zware pan met goedpassend deksel maken. Laat het 2-3 uur stoven in een op 150º
C voorverwarmde oven, tot het vlees gaar en de pruimedanten zacht
zijn.
Bereiding:
- Leg de stukjes rundvlees in de binnenpan van de slowcooker, voeg
de pruimedanten toe en meng. Schenk de bouillon en het bier in een maatbeker en
voeg het zout toe.
- Meet de 100 gram melasse af in een met olie ingevette kom,
doe de melasse bij de bouillon en het bier, roer alles door elkaar en schenk
het over het vlees en de pruimedanten in de slowcooker. Duw de kaneelstokjes en
laurierblaadjes onder in de bouillon, zet dan de binnenpan in de behuizing van
de slowcooker (als die van jou ook uit twee aparte delen bestaat) en kook alles 8 uur of langer op lage stand (mijn slowcooker had er 12 uur voor nodig, achteraf was het beter geweest om de slowcooker het eerste uur op stand 2 te zetten), waarna je makkelijk een vork in het vlees moet kunnen
steken en de pruimedanten dik en zacht zijn.
- Zet de slowcooker uit en proef of
het gerecht zout genoeg is. Je kunt het nu eten (het vlees is mals genoeg) maar
ik vind dat je het beter nog 1 tot 3 dagen kunt laten staan zodat de smaken
intenser worden en in elkaar overvloeien; warm het gerecht dan weer op tot het
vlees gloeiend heet is.
Gegeten met een puree van zoete aardappel met salie en een puree van knolselderij.
* Wat je met de rest van de melasse kunt doen? Koekjes bakken, barbecuesaus maken of zelf ketjap maken, zoals in Aziatische Ingrediënten staat:
Woon je ergens waar je niet of moeilijk aan ketjap manis kunt komen,
maar wel aan gewone, lichte sojasaus? Dan kun je overwegen zelf ketjap te
maken, moeilijk is het niet en de benodigde ingrediënten zijn vaak wel
makkelijk te vinden: 100 ml lichte sojasaus (of Kikoman), 50-100 ml melasse (en/of palmsuiker), 2 schijfjes gemberwortel, 1 klein teentje knoflook, geplet, ½ rood chilipepertje (vers of gedroogd), 1 steranijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten