zondag 10 november 2019

Knolselderijsoep met gekaramelliseerde appel en chorizo




Een heel lekkere combinatie, de knolselderij met de zoete appelstukjes en pittige chorizo

Ingrediënten:  (4-6 personen)
2 el olijfolie
50 g boter
1 ui, fijngesneden
1 prei, alleen het wit, in ringetjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 laurierblaadjes
2-3 el tijmblaadjes, fijngesneden
400 g witte of limabonen, afgespoeld en uitgelekt
1 knolselderij, geschild, in blokjes
750 ml kippenbouillon
1 granny smith-appel, geschild, uitgeboord, in blokjes
10 g fijne kristalsuiker
1 vers chorizoworstje, in plakjes
200 ml slagroom
4 el fijngesneden peterselieblad, om te bestrooien

Bereiding: 

  1. Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 el van de olie met 20 g van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 min. glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 min. trekken tot de selderij gaar is. Laat wat afkoelen
  2. Verhit intussen de resterende 30 g boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.
  3. Verhit hierin de resterende olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.
  4. Pureer de soep in gedeelten, schenk hem terug in de pan en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.
  5. Garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.


Recept van Valli Little van Delicious Australia

Geen opmerkingen: