Van de Tiroler kool hield ik nog een stuk witte kool over. En zo ging ik van Tirol naar Azie:
- 1 spitskool (ca. 750 gram)
- 4 el appelazijn
- 4 el vloeibare honing
- zout en peper
- 250 gr shiitakes
- 1 radicchio
- 3 el teriyakisaus*
- 250 gr zalmfilet met huid of andere vis
- 3-4 el olie
- 200 gr zure room
- 2 el melk
- 1 el vloeibare honing
- 3 el azijn
- zout en peper
- 75 gr cashewnoten
Bereiding:
Snijd de spitskool in vieren en snijd hem in reepjes van de stronk. Roer 4 el azijn, 2 el honing en ca. 1/2 tl zout door elkaar. Kneed de marinade door de spitskool. Laat ca. 30 minuten intrekken.Maak de shiitakes schoon. Halveer de grote exemplaren. Scheur de radicchio in hapklare stukken.
Meng de ingrediënten voor de dressing.
Rooster de cashewnoten in een grote, droge pan en neem uit de pan. Verhit 2 el in de pan. Bak er de shiitake ca. 4 minuten in. Blus af met de teriyakisaus, breng aan de kook en bestrooi met peper. Neem uit de pan. Verhit 1-2 el olie in de pan. Bak de zalm er op de vleeszijde 2-3 minuten in, draai om, bedruppel met 2 el honing en bak op de huidzijde 4-5 minuten verder.
Hak de cashewnoten grof. Verdeel de zalm in stukken. Spatel de radicchio en de spitskool door elkaar. Breng de sla nogmaals op smaak en verdeel over 4 kommen. Druppel de dressing over de sla. Verdeel de warme vis, de shiitake en de cashewnoten over de sla. Garneer eventueel met peterselie.
* Zelf teriyakisaus maken: 3 el sojasaus, 3 el sake, 3 el mirin en 1 el suiker even verwarmen om de suiker op te lossen en dan af laten koelen. Bron Aziatische ingrediënten.
** Ik vond de saus op basis van zure room niet zo geslaagd. Misschien beter een dressing van 6 el suiker, 6 el azijn en 3 el sesamolie met eventueel gehakte Spaanse peper en een plakje fijngehakte verse gember.
Recept uit Koken en Genieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten