donderdag 11 maart 2021

Aubergines met Honing en Burrata


Aubergines met honing kende ik uit de Andalousische keuken, zoals deze heerlijke krokante sticks of deze gebakken plakken met honing-tijm dressing. Dit recept komt uit Italië is met honing en burrata of mozzarella.

Ingrediënten:

  • 4 bolletjes burrata (of mozzarella plus 175-200 ml slagroom)
  • 175-200 ml slagroom
  • 3 aubergines (ca. 750 g)
  • olijfolie
  • 3 eetlepels geurige vloeibare honing, bijv. oranjebloesem- of acaciahoning
  • 1½ eetlepel wijnazijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 4 sneetjes bruschetta, voor erbij

Bereiden:

Als je geen burrata kunt vinden en mozzarella gebruikt, snijd ze dan in plakken, doe ze in een kom met de slagroom, voeg wat zout toe en wentel de plakken zodat ze rondom met slagroom zijn omhuld.

Schil de aubergines en snijd ze over de lengte steeds in 4 plakken. Leg deze op een bakplaat die is bekleed met aluminiumfolie en vet ze licht in met olie. Rooster ze onder een hete grill 8-10 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn; keer ze eenmaal. Bestrooi ze met zout en laat de plakken afkoelen. 

Verdeel de kaas over afzonderlijke borden. Schik 3 plakken aubergine op elk bord. Roer de honing en azijn goed glad en smeer een beetje ervan op elke plak. Bestrooi ze met heel weinig zout - het geheim is een goed evenwicht te krijgen tussen zoet, zuur en hartig.

Sprenkel nog een beetje olijfolie over de burrata. Serveer de burrata met de bruschetta apart erbij.




Claudia Roden schrijft:

De burrata van Apulië is een hemelse peervormige zak van koemelkmozzarella gevuld met een mix van room en draderige resten kaasstremsel.  Als u ze niet kunt krijgen, is mozzarella een goed alternatief, liefst buffelmozzarella die in een slagroombad heeft gelegen, zoals in onderstaand recept. Eet hem met een bergje slablaadjes en cherrytomaatjes die met extra vergine olijfolie zijn besprenkeld, en met gesnipperd basilicum of munt en wat zout zijn bestrooid. Maar u moet hem zeker eens proberen met de aubergines met een mengsel van honing, azijn en zout zoals in dit recept.

Geen opmerkingen: