woensdag 7 april 2021

Galette met olijfolie en pittige Groenten




Een hartige galette is geweldig warm, koud of op kamertemperatuur, net zo welkom om 20.00 uur als om 10.00 uur. Met andere woorden, het is een recept om een maaltijd voor te bereiden voor een maaltijd zonder voorbereiding. zonder de maaltijdvoorbereiding

Deeg:
  • 200 gram bloem 
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • Kopje volvette gewone yoghurt (geen Griekse)
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
Vulling:
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie 
  • 1 middelgrote prei, wit en lichtgroen deel, in de lengte gehalveerd, diagonaal in plakjes van 2 cm , of 4 sjalotten, grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • ½ tl. geplette rode pepervlokken
  • 1 bos snijbiet (ongeveer 1/2 kg), nerven en stengels verwijderd, bladeren in hapklare stukjes gescheurd
  • zout en versgemalen peper
  • 30 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt (ongeveer 1 kopje)
  • Bloem om te bestuiven
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • Volvette Griekse yoghurt (optioneel) en grof gehakte zachte kruiden (zoals dille, peterselie en/of dragon; om te serveren)
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil

Bereiding deeg 

Klop bloem, suiker en zout in een grote kom door elkaar. Klop de yoghurt en olie in een kleine kom door elkaar (het zal niet perfect glad zijn). Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schraap het yoghurtmengsel erdoor. Meng met een vork geleidelijk de droge ingrediënten door het yoghurtmengsel en werk met uw handen samen tot zich een ruw deeg (u kunt ook op het werkblad werken als dat gemakkelijker is). Als het deeg niet in één stuk samenkomt, kneed er dan 1 eetlepel ijswater door. Vorm het deeg tot een schijf van 1,5 cm dik. Wikkel in plastic en zet minstens 2 uur en maximaal 12 uur in de koelkast.

Vulling:

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak al roerend tot ze zacht en verlept is (laat geen kleur krijgen), 6-8 minuten. Voeg knoflook en rode pepervlokken toe en bak al roerend tot de knoflook zacht begint te worden, ongeveer 1 minuut. Voeg de snijbiet per handvol toe, laat elke toevoeging een beetje slinken voordat u er meer toevoegt; bak, onder regelmatig roeren, net zolang tot de snijbiet zacht is, ongeveer 4 minuten. Haal van het vuur; breng op smaak met zout en peper. Doe het snijbietmengsel over in een grote kom en laat 20 minuten afkoelen. Meng de Parmezaanse kaas door de vulling.

Assemblage:

Verwarm de oven voor op 200C°. Pak het deeg uit en rol het op een licht met bloem bestoven vel bakpapier uit tot een cirkel van 30 cm dun uit (ca. 3 mm dik). Schuif het deeg en het bakpapier op een bakplaat. Verdeel de vulling over het deeg, laat een rand van ca. 3,5 à 4  cm vrij. Vouw de randen van het deeg  over de vulling, overlap ze indien nodig; bestrijk het deeg met ei. Zet 10 minuten in de vriezer.

Bak de galette, halverwege van voor naar achter draaiend, tot de korst goudbruin en gaar is, 40-50 minuten. Laat lichtjes afkoelen op de bakplaat.

Om te serveren, leg een schep yoghurt op de vulling indien gewenst en bestrooi met tuinkruiden.


Was lekker.

Recept uit Bon Appétit




Geen opmerkingen: