Een heel lekker broodje met malse kip in een knapperig korstje.
Ingrediënten:
- 5 eetlepels (75 ml) kefir, karnemelk of yoghurt
- ½ theelepel pittig gerookte paprikapoeder plus ¼ theelepel voor de bloem, hieronder
- ½ theelepel fijn zeezout, plus ¼ theelepel voor de bloem, hieronder
- 1 theelepel citroensap
- ½ theelepel dijonmosterd
- ½ theelepel ahornsiroop
- 1 dikke teen knoflook
- 1 kleine kippendijfilet of kipfilet
- 4-5 eetlepels (50 gram) tarwebloem
- Zonnebloemolie om te frituren
- 4 eetlepels (60 ml) knoflookmayonaise
- 1 theelepel crispy chilli in oil of andere sambal
- ¼ theelepel honing
- 1 wit (hamburger)broodje of 2 sneetjes wittebrood
- Een paar blaadjes ijsbergsla
- Kimchi of tafelzuur naar keuze
Voorbereiding:
Maak de roze uien zo ver mogelijk van tevoren: minstens 2 uur, maximaal 24 uur. Snijd de helft van je rode ui in fijne halve maantjes. Doe deze in een pot met deksel, of gewoon in een kom die je kunt bedekken. Giet er rode wijnazijn (of limoensap) over en druk de uien aan tot ze allemaal net ondergedompeld zijn. Doe het deksel op de pot of dek de kom af, en laat de uien trekken.
Schenk de kefir, karnemelk of yoghurt in een kleine schaal en roer de halve theelepel gerookte paprikapoeder, de halve theelepel zout, het citroensap, de dijonmosterd en de ahornsiroop erdoor. Pel en pers of rasp de knoflook en voeg die ook toe. Roer goed, voeg de kippendijfilet toe en wentel die goed door de marinade. Dek de schaal af en zet hem minstens 4 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast. (Als je gewoon niet zo lang kunt wachten, zet de kip in de marinade dan 20-40 minuten op het aanrecht.)
Bereiding:
- Haal de kip, in de marinade, tijdig uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen voor je het vlees gaat bereiden.
- Meng in een lage schaal de bloem met de resterende kwart theelepel van zowel het paprikapoeder als het zout. Schep het vlees uit de marinade, maar schud die er niet af. Haal beide kanten van de kipfilets door de gekruide bloem, doop ze dan weer kort in de marinade en haal ze nogmaals door de bloem. Deze dubbele bewerking is nodig om een dikke, grove laag te krijgen. Je kunt de gepaneerde kip in de schaal met bloem laten liggen tot je gaat frituren.
- Meng de knoflookmayonaise met de crispy chilli in oil en honing en bestrijk er beide helften van een opengesneden hamburgerbroodje (of twee sneetjes brood) mee. Zet een bord met een laag keukenpapier naast het fornuis (maar niet gevaarlijk dichtbij!) voor als je na het frituren van de kip overtollig vet kwijt wilt.
- Verhit een laag olie van circa 3,5 cm in de pan van je keuze tot een klein stukje brood daarin vrijwel direct goudbruin en krokant wordt; wil je precies werken en heb je een keukenthermometer, zorg dan dat het vet 190°C is als de kip erin gaat (en circa 180°C tijdens het bakken).
- Leg met een tang de kippendij voorzichtig in de hete olie en bak hem 3 minuten aan elke kant; het buitenste laagje moet diep goudbruin en heel krokant en de kip door en door gaar zijn. Schep de kip op het met papier beklede bord en laat een paar minuten staan terwijl je wat ijsbergsla in reepjes scheurt en je tafelzuur klaarzet. Leg een handvol slareepjes op de mayo op de onderste helft van het broodje en leg daar de gefrituurde kip op, gevolgd door kimchi, roze ingemaakte uien en ander tafelzuur naar keuze. Strooi er wat meer sla over en druk de bovenste broodjeshelft of tweede snee brood erop. Pas op: ik heb meer dan eens mijn mond gebrand.
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten