zondag 6 februari 2022

Sbrisolona Italiaanse Kruimelnotenkoek






In Noord- en Midden-Italië worden 29, 30 en 31 januari beschouwd als de koudste dagen van de jaar en deze dagen worden  'de dagen van de merel' genoemd.

De betekenis van deze naam gaat terug naar verschillende verhalen: één ervan vertelt over een merel met witte veren die zich onder een schoorsteenkap beschutte tegen de kou en zwart werd van het roet. Vanaf die dag waren alle merels zwart.

Bij traditionele dagen horen traditionele recepten, zoals de sbrisolona, het typische Mantuaanse dessert dat al in de zestiende eeuw door lokale boeren werd bereid. Hier drink je een glaasje Grappa bij. In Friuli en Veneto sprenkelen ze de grappa over de koek.

De noten-kruimelkoek kun je niet snijden, maar je breekt er een stuk met je handen af. Het recept is super simpel:

Ingrediënten:

125 gram meel (farina 00, zoals voor pizza)

75 gram heel fijn maismeel (polenta)

100 gram suiker plus een beetje om te bestrooien

100 gram zachte boter (of 60 gr boter en 50 gram reuzel)

100 gram geroosterde amandelen zonder velletjes of idem hazelnoten

1 eigeel

vanille

Rasp van een citroen

snuf zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160℃

Hak de noten met de hand of in een molentje, niet te fijn, er moeten nog onregelmatige stukjes in zitten.

Meng de twee soorten meel

Meng er de gehakte noten erdoor

Voeg de zachte boter toe,

De suiker,

Het eigeel, vanille, citroenrasp en zout erbij

Knijp alles met tussen je vingers tot een kruimelig geheel.

Bekleed een taartvorm van 22 cm of groter (de mijne heeft een bodem van 24 cm) losjes met het kruimeldeeg in een laag van 1,5 cm. Strooi er wat suiker over.

Bak een minuut of 35 in een oven op 160℃ tot de koek goudbruin is. Druk ter garnering vlak voor het einde wat ongepelde amandelen in de koek.

Laat afkoelen in de vorm.

Was lekker.