vrijdag 5 augustus 2022

Arroz Caldoso met Lidl Zeevruchtenmix

 


Ze liggen er nu nog, de pakken Zeevruchtenmix bij de Lidl uit de week van de Spaanse en Portugese specialiteiten. 

Arroz caldoso is een soepachtig gerecht. Het is dus makkelijker dan paella, want het mag min of meer vloeibaar zijn, het komt niet zo nauw. Het pak van 800 gr mariscada van de Lidl was een beetje te veel voor 2 personen. Ik heb daarom de surimi eruit gelaten. Ik zag trouwens dat in de mariscada van Lidl in Portugal geen surimi zit, en die is dan ook duurder.

Verder heb ik de garnalen eerst gepeld en de koppen en de pantsers in een pannetje met wat olie wat aangebakken, goed platdrukken met een houten lepel, water erbij en 15 minuten laten trekken. De gezeefde fumet gebruikte ik samen met de bouillon van de visbouillonblokjes.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

  • 1 verpakking Mariscada Sea food Cocktail van Lidl of anders gemengde schaal- en schelpdieren aar keuze
  • 1/2  (groene) paprika in blokjes
  • 1/2 middelgrote ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook doormidden
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 kopje Paella-rijst (180 g) Opmerking – je kunt in plaats daarvan elke ronde, kortkorrelige rijst toevoegen, hoewel de resultaten iets anders kunnen zijn. Arborio zal werken, maar het gerecht zal meer romig dan soepachtig van structuur zijn.
  • 4 kopje warme visbouillon (1 liter) of schaaldierenbouillon — deze moet warm zijn of op kamertemperatuur
Bereiding:

Zet een grote, zware pan op middelhoog vuur (Origineel in een aardenwerk pot. Ik gebruik hiervoor een gietijzeren koekenpan of een gietijzeren braadpan, maar nooit een paellapan). Voeg de olijfolie toe en kook langzaam de in blokjes gesneden ui, de knoflook en de blokjes paprika tot ze zacht en bruin zijn (ongeveer 10 minuten).

Voeg de rijst toe en roer een paar minuten, zodat de rijst glanst van de olie, maar zorg ervoor dat hij nooit verbrandt of plakt.

Begin beetje bij beetje met het toevoegen van de visbouillon. De bouillon moet ongeveer een vinger boven de rijst staan, roer om de paar minuten. Als het er droog uitziet, voeg dan meer bouillon toe. Het duurt ongeveer 20 minuten om alles toe te voegen.

Voeg na ongeveer 15 minuten de schaaldieren toe. Doe een deksel op de pan. Ze zullen gaar zijn en opengaan voordat het gerecht klaar is. Als er een gesloten blijft, gooi deze dan weg.

Begin rond de 20 minuten met het proeven van de rijst. Pas nu voor zout aan. Afhankelijk van de gebruikte rijst duurt het meestal 20-25 minuten om volledig gaar te zijn. Zodra het klaar is, haal je het van het vuur en laat je het vijf minuten rusten voordat je het serveert.





Geen opmerkingen: