Ingrediënten voor 6 à 8 porties:
Voor het deeg:
- 300 gr (spelt)meel of bloem
- 150 gr koude boter in blokjes
- 1 tl suiker
- 1/2 tl zout
- 4 el appelazijn bij speltmeel plus ijskoud water
- dozijn gehakte salieblaadjes
Vulling:
- 500 g peren
- 250 g Fontina-kaas of anders Gruyère
- 1 dl slagroom
- 1 dl melk
- 1 ei
- 1 dooier
- 1 citroen
- 30 gram boter
- zwarte peper
- zout
- salieblaadjes voor decoratie
Tijd voorbereiding 30 minuten Wachttijd 60 minuten + uitrollen deeg + 45 minuten baktijd. Porties 6 – 8.
Bereiding:
Als je speltmeel gebruikt, zeef het dan eerst. Doe meel, de boter, 1 tl grof zeezout en de salieblaadjes in de kom van de keukenmachine en pulseer met het mes tot grove kruimels. (of wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel) .Meng de azijn met 90 ml (of indien nodig meer, hangt van het meel af) ijskoud water. Schenk in drie etappes in de kom en draai tot er een net samenhangend deeg ontstaat. Omwikkel met plasticfolie en leg 1 uur tot 3 uur in de koelkast.
Schil ondertussen de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd elke helft in 6 partjes. Leg ze in water dat is aangezuurd met citroensap. Smelt de boter in een pan, giet de peren af en bak ze op hoog vuur in 7-8 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout voordat je het uitzet.
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 millimeter dik en bekleed de bodem en randen van een vorm van 22 x 15 cm en prik de bodem met een vork in.
Schik de plakjes peer naast elkaar over de bodem. Bedek ze met de in dunne reepjes gesneden fontinakaas zonder korst.
Klop het ei los met de dooier, de room en de melk, voeg een snufje zout en een snufje peper toe en giet het mengsel over de fontinakaas.
Bak de quiche met peren, salie en fontinakaas op de onderste richel van een voorverwarmde oven op 180° gedurende ongeveer 45 minuten. (Mijn oven onderwarmte met hetelucht). Dek af met aluminiumfolie wanneer de quiche te bruin wordt. Serveer warm, naar wens versierd met salieblaadjes.
Was lekker. Ik heb hem twee keer gemaakt, een keer met een rol kant en klaar deeg en een keer met zelf gemaakt deeg van spelt. Een wereld van verschil, zelf gemaakt is veel lekkerder. Met het speltmeel werd de quiche lekker bros.
Recept la cucchiaio d'argento.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten