dinsdag 27 november 2018

Indische Speklapjes in ketjap-tomatensaus met zelfgemaakte Seroendeng




Een lekker recept van Janneke Philippi uit haar boek Stoven bij Janneke thuis. ‘Meestal gaan speklapjes bij ons in de koekenpan of op de barbecue. Gestoofd smelt het verrukkelijke spekvet samen met de tomaat en ketjap. En nog makkelijk te maken ook.

Ingrediënten voor 4 pers.:
  • 2 el zonnebloemolie
  • 4 scharrelspeklappen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 4 tomaten, in stukken
  • 75 ml ketjap manis
  • 1 bosui, fijngesneden
  • witte rijst en seroendeng*, voor erbij

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een stoofpan. Bestrooi de speklappen met zout en peper. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan.
  2. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de speklapjes erbij.
  3. Draai het vuur laag en stoof de speklappen afgedekt in ± 20 min gaar. Haal de laatste 5 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. (Op de foto is de saus nog niet ingekookt, misschien wil je juist meer saus voor over de rijst)
  4. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng.





* De seroendeng moet je absoluut zelf maken, zegt Janneke. Dat is heel eenvoudig: verhit in een koekenpan een beetje zonnebloemolie.

Fruit 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen korianderzaad tot de specerijen geuren. Schep 50 g gemalen kokos erdoor en bak tot de kokos goudgeel kleurt. Schep 50 g gedopte pinda’s erdoor en bak nog 1-2 min. Breng op smaak met zout en laat afkoelen. Bewaar de seroendeng in een luchtdicht afgesloten pot.

Bereiden ± 15 min. / stoven ± 20 min.

Recept gelezen in Delicious