zaterdag 7 december 2019

Gekaramelliseerde Lof met Spekjes en Peer op Aardappelpuree




Een heel lekker recept van Janneke Philippi , kookboekenschrijver en o.a. bedenker van recepten voor Delicious en andere tijdschriften. Zij heeft gezorgd voor de zoete recepten in de kersteditie van de Margriet en het feestdagen magazine voor Aviko (gratis te ontvangen via https://bit.ly/34Rq3zl ) en nog veel meer magazines. Een enorm productieve dame dus.

Ingrediënten hoofdgerecht (4 personen)
1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
50 g boter
250 g (scharrel)spekreepjes
1 flinke sappige handpeer
1 kg witlof
150 ml perensap
2-3 takjes rozemarijn
125 ml melk
Bereiding:

  1. Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes.
  3. Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee. Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.
  4. Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels fijn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.


Bereiden ± 40 min.

Van de peer vind je niets meer terug, die is helemaal opgelost, maar de smaak zit in de lof.
In mijn grootste koekenpan passen 500 gram partjes lof naast elkaar.


Geen opmerkingen: