zaterdag 15 februari 2020

Langzaam gegaarde Kip met Knapperige Maiskorst van Ottolenghi




Uit zijn kookboek Simple. Je kunt de kip eventueel 3 dagen van tevoren klaarmaken, of 1 maand in de diepvries bewaren. De maislaag moet evenwel op het laatste moment toegevoegd worden. Of je kunt alles een paar uur van tevoren maken en 10 minuten, afgedekt met alufolie, opwarmen. Zonder de maiskorst kun je de kip ook met rijst of een gepofte aardappel eten.
Op zich is het niet veel werk, je moet alleen het geduld hebben. De oventijd bij elkaar is zo'n 2 uur.


Ingrediënten voor 6 personen:

  • 3 el olijfolie
  • 3 rode uien in dunnen plakken (500 gram)
  • 2 geplette knoflooktenen
  • 3 el rozenharissa (60 gram) - o.a. bij AH te koop
  • 2 tl milde gerookte paprikapoeder
  • 850 gr kippendijen, zonder bot of vel (ongeveer 9 à 10 st.)
  • 200 ml passata
  • 5 grote tomaten in kwarten (400 gr)
  • 200 gr geroosterde paprika's uit pot, uitgelekt en in ringen van 2 cm gesneden
  • 15 gr chocola van 70% cacao
  • 20 gr koriander, grof gehakt
  • zout en zwarte peper

Voor de krokante maislaag:

  • 70 gr gesmolten boter
  • 500 gr verse maiskorrels van 4 grote maiskolven of uit diepvries, ontdooid.
  • 3 el volle melk
  • 3 eieren, geel van wit gescheiden.


Bereiding:

  1. Verhit de olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze 8-9 minuten, roer een paar keer, tot ze gekaramelliseerd en zacht zijn. Voeg toe de knoflook, harissa, paprika, kip, 1 tl zout en een flinke draai aan de pepermolen. Bak 5 minuten, roer voortdurend, voeg dan de passata en de tomaten toe. Schenk er 350 ml water bij, breng aan de kook en laat op halfhoog vuur 30 minuten sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe om.
  2. Voeg de paprika's en chocola toe en laat nog eens 35-40 minuten, nu zonder deksel, sudderen, af en toe roerend, tot de saus dik is en de kip uit elkaar valt. Haal van het vuur af en roer er de koriander door. De kip is nu klaar. Voor de maislaag doe je de kip over in een diepe aardewerk ovenschaal van 20 x 30 cm. Zet apart.

De maislaag:
Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.

  1. Doe de boter in een blender of keukenmachine met de mais, melk, eidooiers en 3/4 tl zout. Laat de machine een paar seconden draaien tot je een grof mengsel hebt, schep het dan in een grote kom. Klop de eiwitten in een andere, schone kom tot stevige pieken. Vouw deze voorlichting en lichtjes door het maismengsel, verdeel dan het mengsel over de kip.
  2. Bak ongeveer 35 minuten tot de toplaag goudbruin is; houdt de kip na 25 minuten in de gaten of de laag niet te donker wordt, bedek eventueel de laatste 10 minuten met aluminiumfolie. Haal de schaal uit de oven en laat 10 minuten rusten alvorens te serveren.
Ik had verwacht dat het gerecht pittiger zou zijn, met de harissa. De rozenharissa merk Souq van Nadia en Merijn is echter helemaal niet pittig; ik heb gewoon nog een eetlepel extra op het bord bijgeschept. De volgende keer zal ik een ander merk proberen, bijvoorbeeld van Belazu.










1 opmerking:

Clementine zei

Dit recept heb ik ook klaargemaakt : https://theblogdeclementine.blogspot.com/2019/12/poulet-cuisson-lente-avec-une-croute-de.html, maar wat gesmokkeld met de maiskorst.
Ik vond die roze harissa die jij ook gebruikt heb ook erg flauw, plus toen ik het potje eenmaal opgemaakt had en in de koelkast bewaard, was hij binnen de kortse keren beschimmeld.
Toch zegt Jigal Krant dat het de beste harissa is...