vrijdag 6 augustus 2021

Perziken met Whisky van Nigella Lawson

 


Een heerlijk zomers dessert van Nigella Lawson. 

Ingrediënten voor 6-8 personen:

    700 (3 cups) milliliter water

    700 (3 ½ cups) gram fijne suiker

    250 (1 cup) milliliter bourbon ( Schotse whisky als tweede keus)

    8 perziken, liefst met wit vruchtvlees

    1 klein bosje verse munt


Bereiding:


    Doe het water, de suiker en 200 ml / krap 1 kopje van de bourbon in een steelpan met brede bodem, draai de pan rond zodat de suiker een beetje begint op te lossen, en zet dan op  middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten doorkoken en draai dan het vuur laag zodat de siroop pruttelt; je wilt uitgesproken maar geen felle bubbels.

    Snijd de perziken doormidden en verwijder de pitten; laat deze helften met de gesneden kant naar beneden in de pan zakken zodat ze er goed in passen (ik krijg vier tot zes helften per keer, afhankelijk van de pan die ik gebruik) en pocheer ze een paar minuten, draai ze dan om en pocheer ze nog 2-3 minuten met de gesneden kant naar boven; uiteraard bepaalt de rijpheid van de perziken hoe lang ze precies moeten koken. (En als de perziken erg onrijp zijn, is het veel gemakkelijker om de pitten na het koken te verwijderen). De beste manier om de perziken te testen is met een vork op de snijvlakken te prikken; u zult de perziken later met de bult naar boven serveren en u wilt niet dat vorksporen de roze-wangenpracht van deze bleekvlezige perziken ontsieren.

    Wanneer de perziken zacht, maar niet slap zijn, schep ze dan met een schuimspaan in een schaal en ga zo door tot alle perziken gaar zijn. Giet de sappen die zich in de schaal hebben verzameld - roze van de kleur van de velletjes - terug in het pocheervocht, dat zelf donkerder is geworden door het koken van het fruit, giet vervolgens 200 ml / 1 karig kopje van het vocht in een kleine steelpan. Voeg de resterende 50 ml / 1 eetlepel bourbon toe aan deze pan, zet op het vuur en kook tot het tot ongeveer de helft is ingekookt.

    Pel ondertussen voorzichtig de perziken; dit zou gemakkelijk genoeg moeten zijn. Tijdens het koken zult u zien dat het blozende vliesje zijn sporen nalaat op de witte vrucht, zodat elke perzikhelft zacht gekleurd is met een ongelijkmatig roze.

    U kunt de perzikhelften, met de gesneden kant naar beneden, afgedekt met vershoudfolie, op een bord laten liggen tot u ze nodig hebt. Als de perziken bruin beginnen te worden als ze staan, besprenkel ze dan met limoen en hun ongerepte schoonheid wordt hersteld.

    Laat de ingekookte siroop afkoelen in een kan in de buurt; het pocheervocht dat overblijft, kunt u invriezen om de volgende keer te gebruiken (vul het gewoon aan met water en een scheutje bourbon als u het weer opwarmt). Giet voor het serveren wat van de dikke, roze-bronzen siroop over de perziken en strooi de afgescheurde muntblaadjes, sommige heel gelaten, andere grof gehakt, erover.




Uit het boek Nigella Summer




Geen opmerkingen: