Ingrediënten voor 8 personen
Deeg
- 250 gr meel
- 1 tl. zout
- 170 gr. koude boter, in stukjes
- 1 el. appelazijn of witte wijnazijn
Vulling
- 500 gr champignons
- 3 grote sjalotten
- 1 teentje knoflook
- ½ kopje grof gehakte tuinkruiden (zoals peterselie en/of bieslook), plus meer om te serveren
- 2 el. boter
- 2 el. extra vierge olijfolie, plus meer om te besprenkelen
- ½ tl. zout
- versgemalen peper
- 170 gr. grof geraspte pittige cheddar of belegen goudse kaas
- 60 ml slagroom
- 170 gr. gemengde paddenstoelen (zoals oesterzwam, beukenzwammen gescheurd)
- 1 groot ei geklutst om te bestrijken
- zeezout schilfers
- Fijn geraspte citroenschil (om te garneren)
- extra meel voor het werkvlak
Bereiding:
Het deeg:
Stap 1
Puls 2 kopjes (250 g) meel en 1 tl. zout in een keukenmachine. Voeg 170 gram koude ongezouten boter in stukjes toe; pulseer tot het mengsel grof gemengd is met nog een paar stukjes boter ter grootte van een erwt.
Stap 2
Breng het mengsel over in een grote kom en besprenkel met 1 eetl. appelciderazijn of witte wijnazijn en ¼ kopje ijswater. Meng met een vork en voeg indien nodig meer ijswater toe, (het deeg ziet er erg droog uit).
Stap 3
Rol het deeg uit op het werkvlak; kneed licht om eventuele droge stukjes bloem op te nemen. Vorm een vierkant en wikkel in plastic folie. Koel minimaal 2 uur en maximaal 12 uur.
De vulling:
Stap 4
Doe de champignons in een keukenmachine tot ze heel fijn zijn gehakt (bijna als een pasta); schep het in een grote kom. Meng 3 grote sjalotten , 1 teentje knoflook en ½ kopje grof gehakte zachte kruiden (zoals peterselie en/of bieslook) in de schone keukenmachine en pulseer tot ze fijngehakt zijn. Doe ze bij de kom met de champignons en meng.
Stap 5
Verwarm 2 eetl. boter en 2 eetl. olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het champignonmengsel en ½ tl. zout ; kruid rijkelijk met versgemalen peper. Bak het, af en toe roerend, bruin en de meeste vloeistof is ingekookt, 11-13 minuten. Schraap de vulling terug in de kom; meng de grof geraspte kaas erdoor, en de slagroom .
Afbakken:
Stap 6
Verwarm de oven voor op 200°. Plaats een rek in het midden van de oven.
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van 40 x 25 cm. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de vulling over het deeg en laat een rand van 5 cm vrij. Verdeel er de gemengde paddenstoelen (zoals oester en/of koningstrompet), in stukken gescheurd over. Vouw de randen over de vulling en bestrijk het deeg met 1 groot losgeklopt ei. Breng de galette op smaak met zeezout en peper; besprenkel met meer olie.
Stap 7
Bak galette, draai halverwege, tot de korst diep goudbruin en krokant is, 45-50 minuten. Laat iets afkoelen op de bakplaat. Werk af met fijngeraspte citroenschil en meer grof gehakte malse kruiden voor het opdienen.
Recept Bon Appétit
Geen opmerkingen:
Een reactie posten