Foul mudammas |
Of hoe een restje Franse salade en een restje Griekse bonen een Egyptische foul mudammas werd.
Dat was mijn plan, maar het werd geen harde bol uit Nice maar een geroosterd pitabroodje uit Egype.
Google en LeerWiki.nl brachten me op het Egyptische foul mudammas, gelijk aan de Fava, de Griekse tuinbonen van gisteren, maar anders gepresenteerd:
Fuul Midammes (uit te spreken als foel, met een lange oe), gestoofde gedroogde tuinbonen. Je ziet het op verschillende manieren geschreven fool, foul, ful, fuul; medames, mudammas, medammis, midammas.Fuul Midammes is een echt Egyptisch gerecht, dat wel het nationale gerecht van Egypte genoemd mag worden. Het wordt gemaakt van gedroogde tuinbonen en werd al gegeten in de tijd van de Farao’s.Veel Egyptenaren maken het nog zelf in huis, maar het wordt ook erg vaak gehaald bij een van de vele restaurantjes die onder andere ook ta’myya, french fries, gefrituurde bloemkoolroosjes, toersjie of mi’xallie verkopen. Het wordt meestal gegeten als ontbijt, samen met gekookte eieren en pitabrood, maar het is ook heerlijk als lunch, samen met een of meerdere lekkernijen zoals hierboven genoemd. Ook verkoopt men sandwich fuul midammes, een half pitabroodje gevuld met de fuul.
Tomaat
Komkommer
Ui
Olijven
Olijfolie
Tahini
(Gezouten) sardines
hardgekookt ei
verkruimelde gedroogde pepertjes
Pepertjes uit pot
Pepertjes uit pot
Partjes citroen
Pitabroodjes
Bereiding:
- Prak de gestoofde tuinbonen, maar laat er een paar achter voor garnering.
- Maak de tuinbonen op smaak met extra komijn en knoflook, peterselie en/of koriander.
- Rooster het pitabroodje boven de gasvlam.
Eet de foul mudammas in een half opengesneden pitabroodje en voeg naar smaak de overige ingrediënten toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten