zaterdag 26 september 2015

Deze week bij Lidl: Diots de Savoie, Franse varkensworstjes



Deze lekker gekruide grove worstjes met uien-wijnsaus is een klassiek gerecht uit het alpengebied ten oosten van Lyon. Het wordt meestal gegeten met crozets. Crozet is een kleine vierkante pasta, meestal van boekweitmeel. Pasta in de Savoie? Ja, heel vroeger behoorde de Savoie tot het koninkrijk van Sicilië, en zij brachten Italiaanse kookboeken, pasta en polenta mee. Behalve met pasta worden de worstjes ook gegeten met aardappel(puree), polenta of linzen. Koud worden ze met mosterd, op een sandwich of in een salade gegeten.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 diots de Savoie 
1 ui
1/4 fles witte wijn (natuurlijk het liefst uit de Savoie)
flinke scheut water, ongeveer 1,5 dl
1 el meel
1 el olie
1 klontje boter
zout en peper

Voor de pasta:
200 gr crozets (een pasta van boekweit in kleine stukjes van 5 x 2 mm)
25 gr slagroom of crème fraîche
100 gr kaas, bijv. Comté, Beaufort of anders Emmental


Bereiding van de worstjes:

  1. Pel en snijd de ui fijn. 
  2. Prik de worstjes in.Verwarm de olie  in een koeken- of hapjespan en bak de worstjes aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan.
  3. Smelt de boter in dezelfde pan en bak de kleingesneden ui zacht. Sprenkel er het meel over en bak even aan, meng meel goed met de uien. Voeg een scheut witte wijn toe. Roer goed tot een papje zoals je een béchamel maakt. Roer de rest van de witte wijn erdoor en laat inkoken tot een dikke saus. Verdun met een scheut water.
  4. Maal er peper en zout over. Doe de worstjes weer terug in de pan. Laat 45 minuten zachtjes in de oven sudderen of met deksel op het vuur..


Bereiding van de pasta:
Verwarm de oven voor op 200C.

  1. Kook water met zout in een kookpan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Laat uitlekken en doe ze over in een ovenschaal.
  3. Bedek met slagroom of crème fraîche. Maal er peper en zout over en bestrooi met geraspte kaas. Zet 20 minuten in de oven.



Diots spreek je in de Savoie uit als djo.
Het woord crozet komt waarschijnlijk van het Italiaanse woord corzetti.
Voor de pasta kneep ik tagliatelle fijn in een plastic zak.

Hier staat een Frans kookfilmpje voor de diots.


Geen opmerkingen: