zaterdag 5 september 2015

Kabeljauw met kappertjes, tomaten en citroen






Dit is weer een recept van de Baskische kok Martin Berasategui. Het lijkt op het vorige recept kabeljauw met aardappelen uit de oven en is even lekker. Het geheim zit hem in de  'refrito', dus sla de handeling niet over.


Ingrediënten:
1 kg kabeljauw of heekfilet
4 aardappels
extravergine olijfolie
peper en zout

Voor de olijfolie refrito, de 'opgiet':
100 gr extravergine olijfolie
1 grote knoflookteen in plakjes
1 vers rood pepertje, in stukjes gesneden
200 gr cherrytomaten
50 gr kappertjes
1 citroen
gehakte peterselie




Bereid de citroen 'opgiet':
Snijd de cherrytomaten in 4 of 6 stukken.
Snijd de schil van de citroen, en snijd partjes citroen tussen de velletjes uit. Pers de rest van het sap uit.
Meng in een kom de stukjes tomaat, de blokjes citroen en de kappertjes. Zet apart.

Verdere bereiding:
Was de aardappelen en leg ze in een pan met water en zout. Breng het water aan de kook en laat ze 15 à 20 minuten op laag vuur koken. Giet het water af en laat de aardappelen wat afkoelen. Verwijder de schil en snijd ze in plakken van 1 cm dik.

Verwarm de oven op 190ºc.

  1. Leg de de aardappelplakjes naast elkaar in een ovenschaal. Leg de kabeljauw er bovenop. Bestrooi met zout. Besprenkel met 2 el olijfolie en plaats de schaal 7-9 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis.
  2. Maak de olijfolie 'opgiet': verwarm in een pannetje de olijfolie, knoflook en het pepertje. Wanneer de knoflook begint te 'dansen' en verkleurt giet je de knoflookolie over de vis. In het zelfde pannetje verwarm je de citroensap en giet ook dit over de vis. Schenk de opgiet voorzichtig uit de ovenschaal weer terug in het pannetje op het vuur. Giet direct weer terug over de vis. Doe dit nog eens 3 keer, bij de laatste keer voeg je gesneden tomaten, kappertjes en de stukjes citroen toe.
  3. Bestrooi met peterselie.


Was erg lekker.

Hier staat de video, het recept is te zien vanaf minuut 12.


Geen opmerkingen: