maandag 14 juni 2021

Zoete kaastaart uit Ibiza, met Anijszaad en Munt




 

Flaó-recept is typisch van het eiland Ibiza en wordt bereid bij elk belangrijk feest. Met Allerheiligen, wordt deze kaastaart, samen met panellets, beignets en gedroogd fruit en noten, in veel Ibizaanse huizen gegeten.

De 'vlaai' is met anijszaad en munt, twee smaken waar ik erg van houd.

Het begon met het zoeken naar een bestemming van een rest zachte schapenkaas le Brebiou des Pyrénées en een stuk Roquefort. Voor het recept van de flao worden verschillende soorten schapen- of geitenkazen gebruikt. De Burgoskaas heeft iets van ricotta. Voor deze taart gebruikte ik 150 gr. Brebiou, 250 gram ricotta en de rest, dus 100 gr Roquefort.

Ik vond de taart heel lekker en de volgende dag was hij nog lekkerder. Zorg ervoor dat het kaasmengsel niet te kruimelig is, op het laatst de staafmixer erdoor is geen gek idee.

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor het deeg:
  • Citroenrasp van 0,5 citroen
  • 30 gram suiker 
  • 225 gram meel 
  • 1 losgeklopt ei 
  • Een snufje zout 
  • 2 eetlepels zoete anijslikeur, zoals Anis del Mono, Sambuca, Marie Brizard, of Ouzo.
  • Handje anijszaad 
  • 1 eetlepel olijfolie van eerste persing  
  • 25 gram reuzel of boter

Voor de vulling:

  • 4 eieren 
  • 250 gr suiker 
  • 350 gr Burgos kaas, ongezouten en geraspt 
  • 150 gr Geraspte schapenkaas 
  • Fijngestampte munt, twee lepels


Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed ze tot een bal. Het is beter om de bloem beetje bij beetje toe te voegen, zodat het de bloem opneemt die nodig is. Laat een half uur in de koelkast rusten. Vet een ronde vorm in met een beetje boter en bekleed hem met het voorbereide deeg.

Klop voor de vulling de vier eieren los met de suiker, voeg de kaas toe en tenslotte de munt. Dit laatste wordt met een spatel gemengd, want als het er door wordt geklopt, wordt het deeg groenig.

Vul de taartbodem met de vulling, versier eventueel met hele muntblaadjes en bak hem ongeveer drie kwartier op 180ºC. Het zal lijken alsof de taart te donker wordt, maar ze moet goed bruin zijn. Laat afkoelen en bestrooi het ten slotte met suiker.

Ik hield nog vulling over.  Met plakjes bladerdeeg, bestrooid met anijszaad en de overgebleven vulling maakte ik nog 2 eenpersoons gebakjes.



Geen opmerkingen: