Aan de Turkse kust is balık ekmek de tegenhanger van de alomtegenwoordige kebab. Ondernemende vissers in Istanbul besloten hun waren zelf, zonder tussenhandel, aan het hongerige publiek te verkopen. Ze installeerden vleesroosters op hun boten bij de Galatabrug, roosterden hun vis op de deining van de Bosporus en verkochten de vis aan de erkentelijke kruiers, zeelieden, forensen en stuwadoors die op de kaden stonden te wachten.
Ingrediënten:
- turks brood (pide)
- makreel (of andere vette vis), gefileerd
- olijfolie
- sla, grof gehakt
- peterselie, grof gehakt
- witte ui, grof gehakt
- tomaat, in plakjes
- citroen, in vieren
- sumak
- chilipoeder
- milde paprikapoeder
- zout
Bereiding:
Snijd het Turkse brood horizontaal open.
Gril de makreelfilets met een flinke scheut olijfolie 3-4 minuten aan beide zijden op een hete plaat.
Wrijf als de vis bijna gaar is, het opengesneden brood over de plaat zodat het wat van de olie kan absorberen.
Leg de gebakken vis in het brood, voeg een handvol sla, peterselie, ui en een paar plakjes tomaat toe.
Knijp citroensap over de vis en salade.
Voeg sumak, chili-, paprikapoeder en zout naar smaak toe.
Recept uit
2 opmerkingen:
Zo wil ik nog steeds tunesisch streetfood maken. Het staat al heel lang op mijn lijstje. Het moet er toch een keer van komen.
Je hebt toch al eens brick a l'oeuf gemaakt. Je brengt me op een idee...
Een reactie posten