zaterdag 18 september 2021

Perziktaart

 



Een heel lekkere taart en makkelijk te maken. Het deeg maken is een fluitje van een cent en je hoeft het niet uit te rollen, maar gewoon met je vingers over de bodem verspreiden. Ik heb de perziken geschild, maar het hoeft niet. In plaats van halfom koolzaad olie en olijfolie kan je ook alleen olijfolie gebruiken. Zo deed ik het en het was lekker. Je kunt de taart ook op een bakplaat maken, je vouwt dan aluminiumfolie op maat.

De maten zijn in cups. Wel zo makkelijk, dan hoef je niets af te wegen.


Ingrediënten:

1 1/2 cup plus 2 eetlepels bloem 

3/4 theelepel zout

3/4 cup plus 1 theelepel suiker (ik gebruikte 1/2 cup, was zoet genoeg).

1/4 cup plantaardige of koolzaadolie

1/4 cup milde olijfolie

2 eetlepels volle melk

1/2 theelepel amandelextract

2 eetlepels koude boter

3 kleine rijpe perziken (maximaal 5), ontpit en dik gesneden (ongeveer 1 cm)

Bereiding:

Verwarm de oven op 220 graden. 

Roer in een mengkom 1 1/2 kop bloem, 1/2 theelepel zout en 1 theelepel suiker door elkaar. Door te roeren kan het zout en de suiker het meel zeven, dus u hoeft het niet van tevoren te zeven. 

Klop in een kleine kom de olie, melk en amandelextract door elkaar. Giet dit mengsel bij het bloemmengsel en meng het voorzichtig met een vork, net genoeg om het vochtig te maken; werk het niet te lang door. Breng het deeg vervolgens over in een taartvorm van 26 cm (u kunt eventueel een kleinere taartvorm gebruiken) en druk het met uw handen uit tot het de bodem van de taartvorm bedekt is en duw het aan de zijkanten omhoog tot tegen de rand. Dit lukt als u stevig duwt maar niet als u uw vingertoppen in het deeg zet. Het deeg moet rondom ongeveer 3 mm dik zijn; snijd het overtollige deeg weg.

Meng in een kom 3/4 kop suiker, 2 eetlepels bloem, 1/4 theelepel zout en de boter. (Als uw perziken bijzonder sappig zijn, voeg dan 1 eetlepel extra bloem toe.) Kneed met uw vingers de boter in de droge ingrediënten tot een mengsel van fijne korrels en kleine steentjes.

Begin aan de buitenkant en rangschik de perziken overlappend in een concentrische cirkel over het deeg; vul het midden op met stukjes perzik. De perziken moeten goed passen. Strooi het klontjesbotermengsel erover (het lijkt veel). Bak 35 tot 45 minuten, tot glanzende, dikke luchtbellen het fruit beginnen te omhullen en de korst lichtjes bruin is. Laat afkoelen op een rooster. Serveer warm of op kamertemperatuur, bij voorkeur met royale toefjes slagroom.


Klik hier voor de video




Geen opmerkingen: